11 Δεκεμβρίου 2020

Guardian: Ο ΠΟΥ και οι Ιταλοί απέκρυψαν έκθεση για τον Covid

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορήθηκε για συνωμοσία με το ιταλικό υπουργείο Υγείας για την απόκρυψη μιας έκθεσης που αποκάλυπτε την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Η δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης, σύμφωνα με τον Guardian θα βοηθούσε στην αποτροπή νέων θανάτων.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κυριεύτηκε από την πανδημία. Η έκθεση, που εκπονήθηκε από τον επιστήμονα του ΠΟΥ, Francesco Zambon και 10 συναδέλφους σε όλη την Ευρώπη, χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Κουβέιτ με στόχο την παροχή πληροφοριών σε χώρες που δεν έχουν πληγεί ακόμη.

Το έγγραφο με τίτλο «Μια πρωτοφανής πρόκληση: Η πρώτη ανταπόκριση της Ιταλίας στην COVID-19» δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ στις 13 Μαΐου, όμως την ακριβώς επόμενη ημέρα διεγράφη, σύμφωνα με τον Guardian.

Η έκθεση αποτελούταν από 102 σελίδες και έλεγε ότι το σχέδιο αντιμετώπισης πανδημιών της Ιταλίας δεν είχε ενημερωθεί από το 2006 καθώς και ότι, λόγω έλλειψης προετοιμασίας, η αρχική ανταπόκριση από τα νοσοκομεία ήταν «χαοτική» και χαρακτηριζόταν από «προχειρότητα». Ανέφερε μάλιστα ότι χρειάστηκε χρόνος προκειμένου να υπάρξουν επίσημες οδηγίες.

Το έγγραφο φέρεται να αφαιρέθηκε κατόπιν αιτήματος του Ranieri Guerra, του βοηθού γενικού διευθυντή της ΠΟΥ για στρατηγικές πρωτοβουλίες. Ο Guerra ήταν ο γενικός διευθυντής προληπτικής υγείας στο ιταλικό υπουργείο υγείας μεταξύ του 2014 και του 2017, και ως εκ τούτου ήταν υπεύθυνος για την ενημέρωση του σχεδίου πανδημίας σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που έθεσε η ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Ο Guerra συγκαταλέγεται μεταξύ των επιστημόνων της ειδικής ομάδας Covid-19 της ιταλικής κυβέρνησης.

Το ξεπερασμένο σχέδιο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στις προκαταρκτικές έρευνες που διενεργούνται από εισαγγελείς στο Μπέργκαμο - την επαρχία της Λομβαρδίας που πλήττεται περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας - για την πιθανή εγκληματική αμέλεια από τις αρχές. Οι θάνατοι που συνδέονται με Covid στην Ιταλία ξεπέρασαν τους 60.000 την Κυριακή, τον υψηλότερο αριθμό στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Οι αρχές χρησιμοποιούν επίσης έκθεση που καταρτίστηκε μετά το πρώτο κύμα, την οποία συνέταξε ο εν αποστρατεία στρατηγός Πιερ Πάολο Λουνέλι, ο οποίος συμπεραίνει ότι έως και 10.000 θάνατοι μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη των κατάλληλων πρωτοκόλλων κατά της πανδημίας.

Ο Ζάμπον, που έχει έδρα τα γραφεία του ΠΟΥ στη Βενετία, έχει κληθεί τρεις φορές να μιλήσει στους δικαστές. Ωστόσο, ο ΠΟΥ τον εμπόδισε να περάσει το κατώφλι των ανακριτικών γραφείων, καθώς επιμένει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι 10 ερευνητές που εμπλέκονται στην εκπόνηση της μελέτης θα πρέπει να έχουν ασυλία.

Μάλιστα ο ΠΟΥ επέμεινε μετά τις πρώτες κλήσεις ότι οι τοπικοί εισαγγελείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τους διπλωματικούς διαύλους, απευθύνοντας αιτήματα μέσω του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. Η τελευταία κλήση του Ζάμπον ήταν για τις 10 Δεκεμβρίου, αλλά και πάλι εμποδίστηκε να προσέλθει.

Οι ημερήσιοι θάνατοι στην Ιταλία στις 11 Δεκεμβρίου 2020
Οι ημερήσιοι θάνατοι στην Ιταλία στις 11 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ζάμπον δήλωσε στον Guardian ότι όταν έλαβε την κλήση των αρχών, απευθύνθηκε στο νομικό γραφείο του ΠΟΥ. Αμέσως του απάντησαν ότι δεν μπορεί να κληθεί, αφού προστατευόταν από ασυλία, αν και ο ίδιος ήθελε να προσέλθει, θεωρώντας ότι είχε πράγματα να πει.

Ζάμπον: «Ο Γκουέρα με απείλησε»

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο Γκουέρα τον απείλησε ότι θα χάσει τη δουλειά του, εκτός αν τροποποιούσε το κείμενο της έκθεσης, που αναφερόταν στο παρωχημένο σχέδιο. Είπε, ότι παρότι ενημέρωσε ανώτερους αξιωματούχους για τις απειλές και τους κινδύνους όσον αφορά στη διαφάνεια και την ουδετερότητα του οργανισμού, δεν διενεργήθηκε εσωτερική έρευνα. Ο ΠΟΥ δεν εξήγησε γιατί αφαιρέθηκε η έκθεση. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι «περιείχε ανακρίβειες και ασυνέπειες».

Ο Ζάμπον υποστηρίζει ότι ένα μήνα πριν τη δημοσιοποίηση έστειλε ένα περίγραμμα των ευρημάτων στον Γκουέρα, ο οποίος την κοινοποίησε στον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα.

Σε emails που εστάλησαν τον Μάρτιο στον Ζάμπον από τον Γκουέρα και τον Χανς Κλουγκε, διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη, που έγραψε την εισαγωγή του αφαιρεθέντος εγγράφου, φαίνεται ότι δείχνουν τη συμφωνία με το ιταλικό υπουργείο Υγείας να συρρικνώσει την έκθεση. Ο Guardian έχει δει τα email που αποτελούν μέρος πρόσφατου ντοκιμαντέρ προγράμματος της κρατικής RAI.

Σύμφωνα με ένα email στις 13 Μαΐου ο Γκουέρα γράφει ότι εάν ο ΠΟΥ επικρίνει χωρίς συμφωνία την πολιτική ευαισθησία του υπουργού Υγείας, δεν προσφέρει καλή υπηρεσία. Μάλιστα, καλεί τον αξιωματούχο να μην ξεχνά ότι η Ιταλία έδωσε 10 εκατομμύρια ως εθελοντική συμβολή στη βάση εμπιστοσύνης και ως αναγνώριση των όσων προσέφεραν μέχρι σήμερα, μετά από έξι χρόνια απραξίας. Ο Κλούγκε υποστηρίζει στις 15 Μαΐου ότι σημείο κλειδί είναι η σχέση του με τον υπουργό, που είναι πολύ απογοητευμένος.

Η απάντηση του ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ σε δήλωσή του προς τη βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι συνεργάζεται με την ιταλική κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Παράλληλα, υποστήριξε ότι τους πρώτους μήνες της πανδημίας δημιουργήθηκε ένας νέος μηχανισμός για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να απαντήσουν στον κορωνοϊό. Και ως εκ τούτου, το έγγραφο δεν δημοσιεύτηκε. Ωστόσο κατανοεί ότι η διαδικασία προκάλεσε σύγχυση.

Από την πλευρά του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας αρνείται κάθε εμπλοκή, λέγοντας ότι εξ όσων γνωρίζει, δεν πρόκειται για επίσημο έγγραφο του ΠΟΥ και ουδέποτε τους εστάλη.

Πηγή: Guardian

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: