8 Δεκεμβρίου 2020

Το lockdown, ο Μητσοτάκης και τα «ιερά» αντάρτικα


Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, από την παράταση του lockdown έως την αστυνομοκρατία, η Εκκλησία είναι ο θεσμός εκείνος που παραμένει προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης.

Έτσι, όπως άλλωστε ενημέρωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίκειται επαφή του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο για να συζητηθεί το ζήτημα των ναών κατά την εορταστική περίοδο.

Η Εκκλησία είναι εμφανές ότι ζητά ανοιχτούς ναούς για τις επόμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής και οικονομικής δραστηριότητας του τόπου θα παραμείνει σε «λουκέτο».

Εν αναμονή της… διαπραγμάτευσης Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, η επίσημη Εκκλησία υποστηρίζει ότι σέβεται και τηρεί τις κυβερνητικές οδηγίες για την προστασία από την πανδημία, όμως, δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.

Τελευταίο παράδειγμα ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας μεταφέροντας, όπως λέει, το αίτημα του λαού του, ζητώντας να ανοίξουν οι εκκλησίες τις επόμενες ημέρες.

Κατά τον μητροπολίτη «ο Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξει ένα τέτοιο εορτασμό» και μνημονεύει την «οδύνη των κλειστών εκκλησιών».

Παρόμοια επιστολή έχει λάβει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας κήρυξε την εκκλησία «υπό διωγμό» και ανακοίνωσε ότι 11-13 Δεκεμβρίου οι Εκκλησίες θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ παρομοιάζει την κατάσταση με καθεστώτα όπως η… κομμουνιστική Αλβανία αναφέροντας ότι αυτό δεν τιμά την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, κατέθεσε αίτημα προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να επιτραπεί στους Κερκυραίους να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, με αφορμή την επικείμενη εορτή του πολιούχου.

Το αποκορύφωμα, πάντως, ήταν η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Ξάνθης, ότι ανοίγει τις εκκλησίες της περιοχής παρά την απαγόρευση, για να προσεύχονται οι πιστοί. «Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια» δηλώνει ο Μητροπολίτης Ξάνθης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: