18 Δεκεμβρίου 2020

Αυστηροποίηση των μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης - Πώς θα συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα rapid test

Αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού και για την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή οδήγησε την επιτροπή να λάβει ομόφωνη την απόφαση για σκληρό lockdown στην περιφερειακή ενότητα.

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο και θα διαρκέσουν για μια εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα:

1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4. Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα,  ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των  μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.

9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται  εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.  

10. Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.

Τα ενεργά κρούσματα στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι 397 και από αυτά 81 νοσηλεύονται. Έχουν ακόμη προκύψει από την ιχνηλάτηση 817 στενές επαφές υψηλού κινδύνου που έχουν τεθεί ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό.

«Ας μη λειτουργήσουμε ως πολλαπλασιαστές αυτού του ιού» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Ν. Χαρδαλιάς και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν ρεβεγιόν» φέτος.

«Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες»

Καμπανάκι για τις συναθροίσεις την περίοδο των εορτών έκρουσε για άλλη μια φορά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη, σημειώνοντας ότι μπορεί να αποδειχθεί κίνδυνος όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά.

Ως καλό σημάδι πάντως ανέφερε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο αριθμός όσων εξήλθαν από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από των νέων εισαγωγών σε μονάδες.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τα ενεργά κρούσματα ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και προειδοποίησε ότι η χαλάρωση στις γιορτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Και εξήγησε ότι σε μια περιοχή που παραμονές των εορτών ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σημαντικά μειωμένος, αν κάποιος χαλαρώσει έχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσει ένα ασυμπτωματικό φορέα και να ξεκινήσει μια νέα αλυσίδα μετάδοσης που θα οδηγήσει σε νέα έξαρση.

«Μία είναι η λέξη που μας εκφράζει όλους: ανησυχούμε πολύ» είπε, γιατί γνωρίζουμε ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας τα νοσοκομεία θα γεμίσουν πάλι. «Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες» είπε.

Ειδικά για τις γιορτές σχολίασε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε η ευκαιριακή διασκέδαση να κα«»ταστρέψει όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».

«Αν ένας από την παρέα είναι ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να το μεταδώσει σε όλους», προειδοποίησε και επισήμανε ότι «το μέγεθος της παρέας αλλά και η διάρκεια της συνάθροισης έχει μεγάλη σημασία».

Επίσης, έκανε αναφορά στο παράδειγμα άλλων χωρών που άνοιξαν πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, υπήρξε συνωστισμός και τώρα ξανακλείνουν.

Φλώρος: Πώς θα συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα rapid test

Για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στο πρόγραμμα και την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας για τη διενέργεια rapid tests, μίλησε κατά την έκτακτη εμφάνισή του στην ενημέρωση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι σταθμοί έχουν αναπτυχθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων, σε διάφορες πόλεις της επικράτειας, από 97 μονάδες των τριών κλάδων του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, με τη συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας έτσι και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Φλώρος, από Δευτέρα όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να προσέρχονται στους σταθμούς για διαγνωστικούς ελέγχους, σε εργάσιμες μέρες και ώρες, με βάσει το πρόγραμμα της Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πρόσθεσε ότι η ΓΓΠΠ έχει προσφέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό, δηλαδή τα κιτ των τεστ, μέσα ατομικής προστασίας, τάμπλετ στους ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης των τριών κλάδων των Δυνάμεων, που έχουν στελεχώσει τους σταθμούς.

Παράλληλα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις επτά δράσεις των ενόπλων δυνάμεων με σκοπό τη συμμετοχή στον αγώνα του κοινού εθνικού μετώπου κατά του νέου κορονοϊού για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και ειδικότερα στη συμμετοχή των υπηρεσιών τους στο προσωπικό τους και τις οικογένειες τους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: