20 Ιανουαρίου 2021

Ορκίστηκαν Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις: Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

        «Η δημοκρατία νίκησε», δηλώνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

‘Ήταν κάποτε ο νεότερος γερουσιαστής των ΗΠΑ. Είχε μάλιστα πρωτοστατήσει στην επιβολή εμπάργκο κατά της Τουρκίας για την εισβολή της στην Κύπρο και κυρίως για τον Δεύτερο Αττίλα. Μετά από πολλές δεκαετίες και αφού θήτευσε ως Αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ αφού κέρδισε τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και απέτρεψε έτσι την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον Τζο Μπάϊντεν είναι σημαντική σε πολλά επίπεδα. Η επάνοδος των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο εκφράζει τις ελπίδες ενός μεγάλου τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας το οποίο επενδύει στο πρόσωπο του νέου Αμερικανού προέδρου για την αποκατάσταση του κύρους της προεδρικής εξουσίας αλλά και της Αμερικής συνολικά καθώς για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των θεσμών, των νόμων και αυτής της ίδιας της δημοκρατίας. Όλα τα παραπάνω υπέστησαν σημαντικά κτυπήματα κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ. Μία περίεργη ομάδα ανθρώπων από το πουθενά ανέλαβε την διοίκηση της χώρας αφού πρώτα κυριάρχησε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η αιματηρή εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Δεκεμβρίου ήταν η κορυφή ενός παγόβουνου που σιγά σιγά κατέτρωγε τα θεμέλια του κράτους και των θεσμών με τις ευλογίες ενός τεράστιου τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας.

Η αλλαγή στην κορυφή της πολιτικής ιεραρχίας στον Λευκό Οίκο ενδεχομένως να συμβάλει στο να ξεχαστεί και να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και ανώδυνα η περίοδος αυτή. Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι οι οποίοι διατείνονται πως μπορεί ο Τραμπ να αποχώρησε ο Τραμπισμός όμως είναι εδώ, ισχυρός και δυναμικός με περίπου 75 εκατομμύρια Αμερικανών ψηφοφόρων να τον έχουν στηρίξει δια της ψήφου των στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Είναι λοιπόν ή όχι ένα μεγάλο στοίχημα η θητεία του νέου Αμερικανού προέδρου; Θα αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον. Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι μόνον εσωτερικό. Είναι κυρίως διεθνές. Ο Τραμπ εξέφρασε εκείνο το ρεύμα της αμερικανικής εσωστρέφειας που παραδοσιακά συνηγορεί με την απομόνωση των ΗΠΑ και την απαγκίστρωσή τους από τα σημεία τριβής του Πλανήτη. Αυτή η απαγκίστρωση συνοδεύτηκε τα 4 τελευταία χρόνια από μία επικίνδυνη ανατροπή των διεθνών ισορροπιών με τραγικά αποτελέσματα. Εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τον Καύκασο, στη Συρία και τη Λιβύη το ζήσαμε στο πετσί μας. Πολλοί κάνουν λόγο για επάνοδο των ΗΠΑ στα πράγματα. Θα δούμε. Μέχρι τότε ωστόσο ο Τζο Μπαίντεν θα έχει πολλή δουλειά για να αποκαταστήσει το κυρός της Ουάσιγκτον μεταξύ των εταίρων των ΗΠΑ κυρίως στο ΝΑΤΟ που επί Τραμπ εξελίχθηκε σε μία Συμμαχία – Ζόμπι. 

Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν - «Η βούληση του λαού ακούστηκε»


Δέκα περίπου λεπτά πριν από τις 19:00 ώρα Ελλάδας, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε επισήμως και είναι έτσι πλέον ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ορκίστηκε από τον αρχηγό του ανώτατου δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς και η σύζυγός του, Δρ Τζιλ Μπάιντεν, κράτησε τη Βίβλο καθώς ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν δέχτηκε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων καθώς ανέβηκε στο βάθρο για να δώσει την ομιλία του, την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος. Αφού ευχαρίστησε όσους ήταν παρόντες στην τελετή, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής. Αυτή είναι η ημέρα της δημοκρατίας».

Άνδρες της Εθνοφυλακής περπατούν περιμετρικά του Καπιτωλίου κατά τη διάρκεια της τελετής
Άνδρες της Εθνοφυλακής περπατούν περιμετρικά του Καπιτωλίου κατά τη διάρκεια της τελετής

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο πριν από δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι υπογράμμισε την αξία της αμερικανικής δημοκρατίας. «Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο, όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας αξίας- της αξίας της δημοκρατίας. Η θέληση του λαού ακούστηκε και η βούληση του λαού έχει ληφθεί υπόψη. Έχουμε μάθει ξανά ότι η δημοκρατία είναι πολύτιμη. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Και αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε».

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι το έθνος «πρέπει να αντιμετωπίσει» τη λευκή υπεροχή. «Το όνειρο της δικαιοσύνης για όλους δεν θα αναβληθεί πλέον», δήλωσε ο πρόεδρος. Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης το έθνος να ενοποιηθεί μετά από τα τέσσερα χρόνια προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ που δίχασαν τον λαό. «Αυτή είναι η ιστορική μας στιγμή κρίσης και πρόκλησης και η ενότητα είναι η πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Ξέρω ότι το να μιλάμε για ενότητα μπορεί να ακούγεται σε κάποιους σαν μια ανόητη φαντασία αυτές τις μέρες. Ξέρω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και είναι πραγματικές. Ξέρω επίσης ότι δεν είναι καινούργιες», δήλωσε ο πρόεδρος στην ομιλία του. «Η ενότητα είναι η πορεία προς τα εμπρός».

Ο Μπάιντεν περιέγραψε την ιστορία της Αμερικής ως «συνεχή πάλη» μεταξύ των αναγνωρισμένων ιδεών της χώρας και της απτής πραγματικότητας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι η Καμάλα Χάρις ορκίστηκε ως αντιπρόεδρος ως ένδειξη του πόσο θετική αλλαγή μπορεί να επιτύχει το έθνος.

«Μην μου πείτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν», είπε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια καταδίκασε τους εισβολείς στο Καπιτώλιο που προσπάθησαν να ανατρέψουν τη βούληση του λαού διαταράσσοντας βίαια την πιστοποίηση του Κογκρέσου για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. «Δεν συνέβη. Δεν θα συμβεί: όχι σήμερα, όχι αύριο, ποτέ», είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε επίσης να γίνει «πρόεδρος γα όλους τους Αμερικανούς», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν τον υποστήριξαν, και κάλεσε το έθνος να κάνει ένα νέο ξεκίνημα σήμερα. «Πρέπει να απορρίψουμε την κουλτούρα στην οποία τα ίδια τα γεγονότα παραποιούνται και κατασκευάζονται», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος υποσχέθηκε στους παγκόσμιους συμμάχους της χώρας, μετά από τα τέσσερα χρόνια θητείας του Ντόναλντ Τραμπ: «Θα επιδιορθώσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνεργαστούμε με τον κόσμο για άλλη μια φορά, όχι για να αντιμετωπίσουμε τις χθεσινές προκλήσεις αλλά τις σημερινές και τις αυριανές προκλήσεις», δήλωσε ο νέος πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν κρατά ενός λεπτού σιγή τους για Αμερικανούς που έχουν πεθάνει από τον Covid-19

Κατά την ομιλία του μετά την ορκωμοσία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους Αμερικανούς να μείνουν σιωπηλοί για ένα λεπτό, για τους περισσότερους από 400.000 ανθρώπους που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

«Στην πρώτη μου πράξη ως πρόεδρος, θα ήθελα να σας ζητήσω να συμμετάσχετε σε μια στιγμή σιωπηλής προσευχής για να θυμηθείτε όλους εκείνους που χάσαμε τον περασμένο χρόνο από την πανδημία», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αυτοί οι 400.000 συμπολίτες μας Αμερικανοί - μητέρες, μπαμπάδες, σύζυγοι, γιοι, κόρες, φίλοι, γείτονες και συνεργάτες. Θα τους τιμήσουμε και θα γίνουμε οι άνθρωποι και το έθνος που γνωρίζουμε ότι μπορούμε και πρέπει να είμαστε», συνέχισε ο πρόεδρος.

Ορκίστηκε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις

Στις 18:40 ορκίστηκε η Κάμαλα Χάρις, η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής στην ιστορία της χώρας που λαμβάνει αυτό το αξίωμα. 

Ο σύζυγος της Χάρις, Νταγκ Έμχοφ, κρατούσε τη Βίβλο καθώς η αντιπρόεδρος ορκίστηκε.

Η Κάμαλα Χάρις ανάρτησε αργότερα το πρώτο της tweet ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Η αντιπρόεδρος δημοσίευσε την πρώτη της ανάρτηση από τον λογαριασμό @VP γράφοντας, «Έτοιμη για υπηρετήσω».

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τον λογαριασμό Twitter @POTUS και χρησιμοποίησε το πρώτο του tweet για να υποσχεθεί «τολμηρή δράση και άμεση ανακούφιση για τις αμερικανικές οικογένειες».

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο νέος πρόεδρος. «Γι 'αυτό σήμερα, πηγαίνω στο Οβάλ Γραφείο για να ξεκινήσω τη δουλειά με τολμηρή δράση και παρέχοντας άμεση ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες».

Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Δρ Τζιλ Μπάιντεν, έφτασαν στην πλατφόρμα του Καπιτωλίου για την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, περί τις 18:20 ώρα Ελλάδας. 

Οι παρευρισκόμενοι κάθισαν στις θέσεις τους, και η τελετή ξεκίνησε επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: