11 Ιανουαρίου 2021

Προειδοποίηση Θεοδωρίδου: Όχι εμβόλια σε έγκυες - Οι δύο κατηγορίες γυναικών που εξαιρούνται

 Ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της κύησης έκανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία.

Όπως τόνισε, η σύσταση από τους επιστήμονες και τον ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) είναι να μην εμβολιάζονται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ακόμα κι αν έχει γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου σε γυναίκα που είναι έγκυος, σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης, αλλά καλό είναι η δεύτερη δόση να γίνει μετά την γέννησ του παιδιού.

Επίσης, μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης.

"Το εμβόλιο κατά του Covid-19 φέρεται να είναι αδύνατο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα", σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι η επίσημη θέση είναι να μη γίνεται εμβολιασμός σε εγκύους.

Οι δύο εξαιρέσεις

Ωστόσο, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε ότι σε περίπτωση που η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα ή εργάζεται σε χώρο στον οποίο είναι πολύ μεγάλη η έκθεση στον κορονοϊό, τότε κατά περίπτωση ενδέχεται να της επιτραπεί ο εμβολιασμός.

"Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να σταθούμε. Είναι η έγκυος η οποία λόγω επαγγέλματος, π.χ μια νοσηλεύτρια, βρίσκεται σε μία συνεχή έκθεση με τον ιό. Και η δεύτερη περίπτωση είναι η ίδια η έγκυος να έχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Φαίνεται ότι και η λοίμωξη με τον κορονοϊό είναι ανάλογη με τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης, δηλαδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος και για την έγκυο και για το κύημα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, η ζυγαριά θα γείρει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου" είπε χαρακτηριστικά.

Θεοδωρίδου: Απαραίτητες οι δύο δόσεις του εμβολίου - Προηγούνται οι 85 ετών και άνω

"Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς" η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνό τους.

Κατόπιν, η κα. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και "μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου", επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

"Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού" τόνισε η κα. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη της ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός. 

 

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: