7 Ιανουαρίου 2021

ΗΠΑ: Η Γερουσία επικυρώνει το εκλογικό αποτέλεσμα - Η Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον

Χάος στην Ουάσινγκτον με υποστηρικτές του Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο και να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις λίγο μετά την εμπρηστική ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου που επανέλαβε τις θεωρίες του για εκλογική νοθεία και τόνισε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ.



Σκηνικά πρωτοφανή καταγράφηκαν με τους διαδηλωτές να φθάνουν στην αίθουσα της Γερουσίας ενώ γερουσιαστές και εκπρόσωποι της Βουλής φυγαδεύτηκαν ή κρύφτηκαν κάτω από τις έδρες ή τις καρέκλες τους. Η Νάνσι Πελόζι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς φυγαδεύτηκαν, ενώ μία γυναίκα, μάλλον υποστηρίκτρια του Τραμπ, πυροβολήθηκε μέσα στο Καπιτώλιο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Υπάρχουν επίσης αναφορές και γι' άλλους τραυματίες.

Έπειτα από τα πρωτοφανή γεγονότα, αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το Καπιτώλιο εκκενώθηκε από τους διαδηλωτές και "σφραγίστηκε".

Αργότερα, η Νάνσι Πελίζι ανακοίνωσε ότι "θα επικυρώσουμε απόψε το αποτέλεσμα". Σε επιστολή της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι το Κογκρέσο θα προχωρήσει σήμερα στη διαδικασία για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, αμέσως μόλις το Καπιτώλιο είναι έτοιμο για συνεδρίαση. Όπως είπε, έλαβε την απόφαση έπειτα από διαβουλεύσεις με άλλα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους επικεφαλής του Πενταγώνου, του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και με τον Ρεπουμπλικάνο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα Πέμπτης ξεκίνησε η συνεδρίαση του Καπιτωλίου για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση στο Κογκρέσο διακόπηκε την Τετάρτη, ενώ οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου σοκάρουν. Κάποιοι διαδηλωτές εισέβαλαν και στην αίθουσα της Γερουσίας. Ένας φώναξε "ο Τραμπ κέρδισε".

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN έδειχναν να πέφτουν δακρυγόνα μέσα στο κτίριο του Καπιτώλιου. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση. Επίσης, το Πεντάγωνο αποφάσισε την αποστολή εθνικής φρουράς στο Καπιτώλιο. Ο Μάικ Πενς απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η βία αμέσως προειδοποιώντας για αυστηρές τιμωρίες όσους προκάλεσαν τα επεισόδια.

 enikos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: