6 Ιανουαρίου 2021

Ουάσινγκτον - Εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο


Χάος επικρατεί στην Ουάσινγκτον με υποστηρικτές του Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο και να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις λίγο μετά την εμπρηστική ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου που επανέλαβε τις θεωρίες του για εκλογική νοθεία και τόνισε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ.

Σκηνικά πρωτοφανή καταγράφονται με τους διαδηλωτές να φθάνουν στην αίθουσα της Γερουσίας ενώ γερουσιαστές και εκπρόσωποι της Βουλής να φυγαδεύονται ή να κρύβονται κάτω από τις έδρες ή τις καρέκλες τους. Η Νάνσι Πελόζι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς φυγαδεύτηκαν, ενώ ήδη έρχονται πληροφορίες ότι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα με μία γυναίκα να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η συνεδρίαση στο Κογκρέσο διακόπηκε ενώ οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου σοκάρουν. Κάποιοι διαδηλωτές εισέβαλαν και στην αίθουσα της Γερουσίας. Ένας φώναξε "ο Τραμπ κέρδισε".

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN δείχνουν να πέφτουν δακρυγόνα μέσα στο κτίριο του Καπιτώλιου. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το Πεντάγωνο αποφάσισε την αποστολή εθνικής φρουράς στο Καπιτώλιο. Ο Μάικ Πενς απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η βία αμέσως προειδοποιώντας για αυστηρές τιμωρίες όσους προκάλεσαν τα επεισόδια ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να κάνει δήλωση ώστε να κατευνάσει την ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: