4 Ιανουαρίου 2021

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Να μην ανοίξουν αμέσως τα σχολεία


 «Εάν τα σχολεία ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, τότε στα τέλη του Ιανουαρίου θα έχουμε σε επίπεδο πανελλαδικό 1.300 κρούσματα και στα τέλη του Φεβρουαρίου 2.300 κρούσματα» προειδοποιεί σε συνέντευξή του  o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ τονίζει πως, ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού είναι δεδομένο και η κορύφωσή του χρονικά τοποθετείται τον Απρίλιο.

Επίσης διευκρινίζει πως για το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης δεν μπορούμε να μιλάμε πριν από τον Μάρτιο, ενώ για άλλες δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός και τα γυμναστήρια, θα μπορούσε να αρχίσει να γίνεται συζήτηση από τις αρχές Μαΐου και προς τον Ιούνιο, όταν τα κρούσματα υπολογίζονται να είναι 130-150 ημερησίως.

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής και η διεπιστημονική ομάδα HERACLES που συντονίζει, σε συνεργασία με ερευνητές από δύο ιταλικά πανεπιστήμια, είχαν προβλέψει (μέσω της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE) με ακρίβεια από τον Σεπτέμβριο την έξαρση της πανδημίας τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ενώ επιβεβαιώθηκε και η πρόβλεψη που είχαν κάνει στα τέλη Νοεμβρίου για εβδομαδιαίο μέσο όρο 1.255 κρουσμάτων στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σαρηγιάννης διευκρινίζει πως, σύμφωνα με το σενάριο που έχουν μελετήσει στο ΑΠΘ, «εάν άνοιγαν στις 11 Ιανουαρίου εκ νέου το λιανεμπόριο με click away και οι άλλες δραστηριότητες που έκλεισαν για μια εβδομάδα, αλλά τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου, τότε θα βλέπαμε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη Μαρτίου, αλλά θα είχαν κερδηθεί δύο μήνες για καλύτερη διαχείριση της πανδημίας και αποσυμπίεση του συστήματος υγείας».  

«Το πρόβλημα με τα σχολεία είναι η κινητικότητα των γονέων»

«Τα παιδιά, ειδικά τα μικρά, δεν μεταδίδουν πάρα πολύ εύκολα τον ιό και εφαρμόζουν πολύ τα μέτρα προστασίας. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν μιλάμε για το σχολείο, μιλάμε για το σύνολο των δραστηριοτήτων, δηλαδή την αναγκαστική κοινωνική  κινητικότητα των γονέων. Την επίδραση στην αύξηση της  μετάδοσης από τα σχολεία εμείς την υπολογίζουμε γύρω στο 10%. Από αυτό το ποσοστό,  το μισό οφείλεται στα παιδιά και το υπόλοιπο στους γονείς. Τα παιδιά προφανώς και έχουν περισσότερες επαφές απ΄ ό,τι όταν δεν βρίσκονται στην τάξη» απαντά κληθείς να διευκρινίσει το πώς γίνεται η μετάδοση του ιού στα σχολεία.

«Περισσότερη τηλεργασία και φιλτράρισμα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους»

Ερωτηθείς για τη διαχείριση της πανδημίας μελλοντικά, τάσσεται υπέρ της περισσότερης τηλεργασίας αλλά και της απολύμανσης του αέρα.

«Όσο περισσότερη τηλεργασία τόσο καλύτερα στη διαχείριση της πανδημίας. Επίσης θα πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης και φιλτράρισμα  του αέρα, των εσωτερικών χώρων για μείωση του ιικού φορτίου. Έχουμε δει πως μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα της μείωσης του ιικού φορτίου 55-70%» δηλώνει.

«Ανοσία της αγέλης προς τον Οκτώβρη του 2021»

«Ανοσία της αγέλης αποκλείεται να έχουμε το καλοκαίρι» τονίζει και προσθέτει: «Για να την πετύχουμε, θα πρέπει να πενταπλασιάσουμε τον αριθμό των εμβολίων που κάνουμε κάθε μήνα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Προς τον Οκτώβρη τη βλέπω και εφόσον έχουμε διαχειριστεί καλά την κατάσταση».

 

 zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: