5 Ιανουαρίου 2021

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί

Σχεδόν δέκα ημέρες από την πρώτη ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών και η διαδικασία συνεχίζεται με βραδύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς. Έσπασε το φράγμα των 5.000 νεκρών. 407 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ελάχιστα τα τεστ το τελευταίο 24ωρο.

Με ρυθμούς χελώνας πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί με την Ελλάδα να μετρά μετά από εννέα μέρες 9.528 εμβόλια σε υγειονομικούς και «παρατρεχάμενους» της κυβέρνησης.

Αποθηκευμένες βρίσκονται συνολικά 152.580 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ΒιοNTech ενώ σήμερα παραλήφθηκαν 83.850 φιαλίδια.

Με την επικοινωνιακή καταιγίδα που έστησε η κυβέρνηση να παραμένει στο κενό οι νέες εξαγγελίες σχετικά με τον προγραμματισμό των εμβολιασμών αναφέρει πως σε 27 ημέρες από σήμερα θα έχουν γίνει περισσότερα από 210 χιλιάδες εμβόλια.

«Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 νοσοκομεία και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν και άλλα 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τις 8. 000 εμβολιασμούς την ημέρα. Έως τις 12 Ιανουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας.

Εως τις 20 Ιανουαρίου, θα εμβολιαστούν όλοι οι διαμένοντες και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Μέχρι την 20η Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα. Την ίδια μέρα αναμένεται να  ξεκινήσει ο εμβολιασμός των άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση. Υπολογίζεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Όσον αφορά τη πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε ότι η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα και έθεσε ως στόχο μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστούν περίπου 220.000 άτομα.

Ελάχιστα τεστ το τελευταίο 24ωρο

Με το στοίχημα για την επίτευξη ανοσίας να προσδιορίζεται για το καλοκαίρι άλλα 427 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο χαμηλός αριθμός δεν είναι σε καμιά περίπτωση αντιπροσωπευτικός καθώς πραγματοποιήθηκαν μόλις 3.234 μοριακά και 5.048 rapid test, όταν τις καθημερινές συνήθως γίνονται περίπου 30.000 τεστ.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην Κύπρο του ενός εκατομμυρίου πληθυσμού διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο 24.639 γεγονός που οδήγησε και σε υψηλότερο αριθμό θετικών κρουσμάτων έναντι της Ελλάδας.

Μετά και την τελευταία καταγραφή στη χώρα μας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.526, εκ των οποίων 52,3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.478 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.054 (29,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65,8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τέλος, άλλοι 54 ασθενείς με Covid-19 έχασαν τη μάχη, με το σύνολο των θυμάτων του ιού στη χώρα να φτάνει τα 5.011. Εξ αυτών 2.976 (59,4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ανοίγουν τα σχολεία - «Αντάρτικο» από την εκκλησία

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 11/1/2021 επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές δημοτικού, καθώς και τα παιδιά που πηγαίνουν νηπιαγωγείο. Επίσης ανακοινώνεται η συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία.

Την ίδια ώρα, να μην υπακούσει στα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για δεκαήμερο αυστηρό lockdown είναι διατεθειμένη η ηγεσία της εκκλησίας σηκώνοντας το «λάβαρο της επανάστασης» για το κλείσιμο των ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων παρά τα κρούσματα Covid-19 που παρατηρήθηκαν στους κόλπους της και τα θύματα που θρηνεί εξαιτίας της «αόρατης» νόσου.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά την εορτή των Θεοφανείων εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή της με τα μέτρα της κυβέρνησης για κλειστούς ναούς στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων.

«Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών» η απάντηση της κυβέρνησης που εδώ και πολύ καιρό «χαϊδεύει» την ηγεσία της εκκλησίας.

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: