27 Ιανουαρίου 2021

Χιόνια και τσουχτερό κρύο στη βόρεια Ελλάδα


Αρκετά κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου διολίσθησε η θερμοκρασία το πρωί της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά.Βάσει του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το θερμόμετρο έφτασε τους -8,6 βαθμούς Κελσίου στη Βουνάσα Γρεβενών, ενώ σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια η θερμοκρασία έπεσε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τους -14 βαθμούς Κελσίου στο Καϊμακτσαλαν.

Παράλληλα επικράτησαν θυελλώδεις άνεμοι, με τις ριπές τους στο Αιγαίο να ξεπερνούν τα 100 χλμ./ώρα. Η ισχυρότερη ριπή έως το πρωί της Τετάρτης καταγράφηκε στην Ανάφη και ήταν ίση με 103 χλμ. /ώρα.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Χαλκιδική, τις Σέρρες και τα βόρεια ορεινά των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, στις περιοχές όπου βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα. Το πρωί σημειώθηκε ελαφριά χιονόπτωση στον Χορτιάτη, χωρίς, ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα.

Νιφάδες για λίγα λεπτά έπεσαν και σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο στην Αττική, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους

Ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, που φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ, σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα.

Τέντες και πινακίδες στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού έπεσαν στο έδαφος, ενώ κλαδιά δέντρων έχουν σπάσει σε διάφορα σημεία της πόλης και συνεργεία έχουν σπεύσει στις περιοχές αυτές για να τα μαζέψουν. Πλημμύρες δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής.
Πού χρειάζονται αλυσίδες

Στο μεταξύ, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων στην Εθνική οδό Ελασσόνας – Δεσκάτης – Καλαμπάκας, από το 32ο χλμ. έως το 52ο χλμ., στη Δημοτική οδό Δεσκάτης – Γηλόφου, στο Δημοτικό οδικό δίκτυο της Δεσκάτης, από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 38ο έως 42ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου).

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης – Φλώρινας, καθώς και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας.






Με πληροφορίες από meteo.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: