12 Ιανουαρίου 2021

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει ποτέ να φυλάει Θερμοπύλες! Ε. Γλύκατζη Αρβελέρ - Κ. Χολέβας - Δ. Μεταλληνός στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Εθνική μας παλιγγενεσία η Σχολή Γονέων - Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης πραγματοποίησε την Δευτέρα 11-1-2021 διαδυακτική ομιλία- εκδήλωση με θέμα «Ψηλαφώντας το 1821 - Αφιέρωμα στον π. Γ. Μεταλληνό» με ομιλητές τον κ. Δημήτρη Μεταλληνό Δρ. Ιστορίας και Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα πολιτικό Επιστήμονα και συγγραφέα. Οι διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν το θέμα και αναφέρθηκαν διεξοδικά στο έργο του μακαριστού πατρός Γεωργίου Μεταλληνού.

Κωνσταντίνος ΧΟΛΕΒΑΣ
Υπήρξαν τουλάχιστον 60 μαρτυρημένες εξεγέρσεις από την Άλωση και μετά, των υπόδουλων Ορθοδόξων λαών ώστε να δημιουργηθεί μια Πανορθόδοξη Ενότητα ώστε να ανασυσταθεί το κράτος της Ρωμανίας, δηλαδή της Νέας Ρώμης, το Βυζαντινό!
Ο π. Γέωργιος καθιέρωσε τον όρο Νεοελληνικός Διαφωτισμός ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Δυτικό Διαφωτισμό.
Σημαντική η συμβολή του βιβλίου του π. Γεωργίου Μεταλληνού με τον τίτλο «ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ» στην τεκμηρίωση ότι η Ορθοδοξία ήταν η δύναμη που κράτησε όρθιο τον Ελληνισμό στα μαύρα χρόνια της δουλείας.
Η Φιλική Εταιρεία είχε το σχέδιο "Τρίαινα". α)Στρατιωτικό κτύπημα του Αλ. Υψηλάντη στην Μολδοβλαχία με την ελπίδα να ξεσηκώσει τους Σέρβους και τους Ρουμάνους. β) Οι Έλληνες ναυτικοί καίνε τον στόλου του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη και γ) Ξεσηκώνεται η Πελοπόνησσος την 25η Μαρτίου.Δημήτρης ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
Η Πόλις, η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, έπεσε...δεν την παραδώσαμε. Γιαυτό σήμερα μας σέβονται οι Τούρκοι ώς Ρωμηούς ή ώς Γιουνάν (Ίωνες).
Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει ποτέ να φυλάει Θερμοπύλες!
Πυρήνας της συλλογιστικής του π. Γεωργίου είναι η συνέχεια του ελληνισμού μέσα από την Εκκλησία. Τίποτα περισσότερο δεν χρειάζεται το Έθνος μας από το Ελληνορθόδοξο φρόνημα του!
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Χολέβας μίλησε για την ευγένεια του χαρακτήρα, την μόρφωση και την προσωπικότητα του π. Γεωργίου Μεταλληνού, κάνοντας αναφορά στην συνεργασία τους στον χώρο της Εκκλησιαστικής Ραδιοφωνίας. Επεσήμανε ότι το νέο του βιβλίο του «ΤΟ 1821 ΣΗΜΕΡΑ- ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» είναι αφιερωμένο στον π. Γεώργιο Μετάλληνο. Τόνισε την σημαντική συμβολή του βιβλίου του π. Γεωργίου Μεταλληνού με τον τίτλο «ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ» και υπότιτλο: Οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία», στην ανάδειξη και τον ρόλο των νεομαρτύρων, των Κολλυβάδων και στον θεσμό των κοινοτήτων ως προέκτασης της ενορίας. Το βιβλίο αυτό αξιοποιήθηκε ως πανεπιστημιακό εγχειρίδιο για τους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας Αθηνών και σε συνεργασία με τον γιο του Δημήτριο Μεταλληνό, ο π. Γεώργιος Μετάλληνος, συμπλήρωσαν μαζί κάποια σημεία του βιβλίου. Τώρα κυκλοφορεί με τον τίτλο: ΕΘΝΑΡΧΙΑ και φέρει την υπογραφή των δύο συντελεστών.Επίσης, εξήγησε ότι ο αείμνηστος παπά-Γιώργης επισημαίνει στο βιβλίο αυτό, αλλά και σε όλα τα έργα του, ότι η Ορθοδοξία ήταν η δύναμη που κράτησε όρθιο τον Ελληνισμό στα μαύρα χρόνια της δουλείας και επέμενε στην έρευνα των επιδράσεων του Δυτικού Διαφωτισμού στον Ορθόδοξο Ελληνισμού και στην συμβολή των Ορθοδόξων κληρικών στην Ελληνική Επανάσταση .

Δεν υπάρχουν σχόλια: