29 Ιανουαρίου 2021

Πώς θα μάθουμε στα παιδιά να είναι ευγενικά;

 Μία από τις βασικότερες κοινωνικές δεξιότητες που θα πρέπει να καλλιεργήσουν τα παιδιά είναι η ευγένεια. Οι δάσκαλοι, οι φίλοι, οι γείτονες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας εκτιμούν όταν τα παιδιά είναι ευγενικά.

Μαθαίνοντας στα παιδιά καλούς τρόπους, όπως είναι εκείνος της ευγένειας, τους χαρίζετε μια ζωή γεμάτη εκτίμηση τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους γύρω τους, που θα σέβονται και θα εκτιμούν. Όλα αυτά ξεκινούν με την βασική διδασκαλία των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ευγενικά παιδιά από ευγενικούς γονείς

Να είστε πρότυπο της ευγενικής συμπεριφοράς, καθώς είναι γνωστά ότι τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τους γονείς τους και τις συμπεριφορές τους.

Μιλήστε με ευγενικό τρόπο στα παιδιά και κάντε αιτήματα και όχι απειλές. Δεν είναι πάντα εύκολο να είστε υπομονετικοί με τα παιδιά, αλλά ως ενήλικας είναι δική σας ευθύνη να διαμορφώσετε την κατάλληλη συμπεριφορά.

Επιβραβεύστε τα

Όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται με καλούς και ευγενικούς τρόπους τότε είναι σημαντικό να τα επιβραβεύετε. Όταν παρατηρείτε τα παιδιά να είναι ευγενικά σε κάποιον είτε ευχαριστώντας κάποιον για κάτι είτε ζητώντας κάτι με ευγενικό τρόπο, αναγνωρίστε το.

Με αυτόν τον τρόπο, η καλή τους συμπεριφορά ενισχύεται και τα ενθαρρύνετε να σέβονται τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους.

Όρια

Η πιο αποτελεσματική πειθαρχία δεν είναι ούτε άκαμπτη ούτε ανεκτική. Το πιο προσοδοφόρο στυλ πειθαρχίας για το παιδί είναι εκείνο που κυμαίνεται μεταξύ της ανάθεσης ορίων που είναι δίκαια και τα εφαρμόζετε με συνέπεια αλλά και με αγάπη.

Είναι σημαντικό οι απαντήσεις να είναι άμεσες και να δηλώνετε την επιθυμία σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιλαμβάνεται το παιδί τι είναι αυτό που του ζητάτε. Εάν παρατηρήσετε ότι το πρώτο σας «όχι» ήταν αναποτελεσματικό, με σταθερό αλλά ήπιο τόνο και αφού έρθετε στο ύψος του παιδιού επαναλάβετε αυτό που του ζητήσατε ή την απαγόρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: