24 Ιανουαρίου 2021

Κοροναϊός : Γιατί δεν πρέπει να μιλάμε στο μετρό – Τι συμβαίνει με τη μετάδοση του ιού

 

Η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής αναφέρει πως η προφύλαξη αυτή είναι απαραίτητη, διότι συχνά δεν τηρείται η απόσταση του ενός μέτρου στο μετρό και στα λεωφορεία. Εφ’ όσον λοιπόν οι επιβάτες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, το ασφαλέστερο που έχουν να κάνουν είναι να παραμένουν σιωπηλοί

Αίσθηση προκάλεσε χθες η σύσταση από τη γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής να σταματήσουν οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς να μιλούν μεταξύ τους ή στο κινητό, για να παρεμποδιστεί ο κοροναϊός Covid-19 να μεταδοθεί από τον έναν στον άλλο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ακαδημία αναφέρει πως η προφύλαξη αυτή είναι απαραίτητη, διότι συχνά δεν τηρείται η απόσταση του ενός μέτρου στο μετρό και στα λεωφορεία. Εφ’ όσον λοιπόν οι επιβάτες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, το ασφαλέστερο που έχουν να κάνουν είναι να παραμένουν σιωπηλοί.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, η σύσταση αυτή ακούγεται λογική, αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμα στην πράξη. Δείχνει επίσης να συμφωνεί με όσα ισχύουν για τη μετάδοση του κοροναϊού.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην ιστοσελίδα του, ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων κυρίως όταν βρίσκονται κοντά ο ένας με τον άλλο. Σε τέτοια περίπτωση, ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί από ένα μολυσμένο άτομο μέσω της μύτης ή του στόματος, με τα σταγονίδια που εκπέμπει όταν:

-Βήχει
-Φταρνίζεται
-Μιλάει
-Τραγουδάει
-Αναπνέει βαριά
-Ο ρόλος της απόστασης

Τα σταγονίδια αυτά έχουν διάφορα μεγέθη, άλλα εκ των οποίων είναι μεγάλα, αναπνευστικά σταγονίδια και άλλα μικρά (αερόλυμα). Οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από τον πάσχοντα μπορεί να μολυνθούν όταν ο κοροναϊός εισέλθει στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια τους. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί όταν βρίσκονται σε άμεση ή στενή επαφή μαζί του. «Στενή επαφή» σημαίνει να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 1 μέτρο.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως ο κύριος τρόπος διασποράς είναι τα αναπνευστικά σταγονίδια από ανθρώπους που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Η μετάδοση είναι πιθανή ακόμα κι αν φοράνε μάσκα. Γι’ αυτό ο Π.Ο.Υ. συνιστά να φοράμε μάσκα ΚΑΙ να τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου ο ένας από τον άλλο.

Ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς (με το αερόλυμα) κυρίως σε εσωτερικούς, ανεπαρκώς αεριζόμενους και γεμάτους κόσμο χώρους. Στους χώρους αυτούς το μολυσμένο άτομο πρέπει να περνά πολλή ώρα με άλλα άτομα. Τέτοιου είδους μετάδοση μπορεί να συμβεί, π.χ., σε εστιατόρια, πρόβες χορωδιών, γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα, γραφεία, χώρους λατρείας. Προφανώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά όταν οι διαδρομές είναι μεγάλες.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τη μάσκα

Στην ανακοίνωσή της, η γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής υπενθυμίζει ακόμα πως πρέπει να αλλάζουμε την προστατευτική μάσκα κάθε 4 ώρες ή συντομότερα αν υγρανθεί. Υπενθυμίζει επίσης πως πρέπει να φοράμε συνεχώς τη μάσκα στους δημόσιους χώρους. Αυτό ισχύει ακόμα κι όταν η απόσταση μεταξύ όσων κυκλοφορούν είναι πολλά μέτρα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: