18 Ιανουαρίου 2021

Δύο εξόριστοι Τούρκοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν: Ο Ερντογάν φοβάται τον Μπάιντεν

O Αχμέτ Ντονμέζ, που εργάστηκε επί σειρά ετών κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς ήταν ο διαπιστευμένος συντάκτης της εφημερίδας «Ζaman» για τις δραστηριότητες του Ερντογάν από το 2001, εκτιμά ότι η Αγκυρα κάνει αναγκαστικά κάποια μικρά βήματα προς την υιοθέτηση μιας πιο ήπιας εξωτερικής πολιτικής, λόγω της δεινής θέσης της τουρκικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, επικεφαλής της ερευνητικής ιστοσελίδας Nordic Monitor, επισημαίνει πως η τουρκική ηγεσία δεν έχει εγκαταλείψει τις επεκτατικές βλέψεις της και προβλέπει πως ο Ερντογάν θα υιοθετήσει ξανά επιθετική πολιτική, μόλις του το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Ο λόγος που ο Ερντογάν ξεκινά τώρα ένα διάλογο με την Ελλάδα είναι επειδή βρίσκεται σε αδιέξοδο», δηλώνει ο Αχμ. Ντονμέζ, ο οποίος είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που ασχολήθηκε ερευνητικά με τα φαινόμενα διαφθοράς στην τουρκική κυβέρνηση. Από το 2015, ζει στη Στοκχόλμη, καθώς, μετά τη δημοσιοποίηση έρευνάς του για ένα πλέγμα εταιρειών που συνδέεται με τον Ερντογάν, άρχισε να δέχεται απειλές, ενώ η τουρκική Δικαιοσύνη άσκησε διώξεις εναντίον του. 

«Η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε οικονομική κρίση και αυτή η κρίση πρόκειται σύντομα να βαθύνει περισσότερο, καθώς αυτό υποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πολιτικά, ο Ερντογάν επίσης είναι σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρόθεση ψήφου στο ΑΚΡ μειώνεται σταθερά. 

Στην Τουρκία ακολουθεί μια υπερεθνικιστική ρητορική, αλλά και αντίστοιχες πολιτικές, ώστε να συσπειρώσει την εκλογική του βάση», τονίζει ο πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ζaman», εξηγώντας πως η εκλογή νέου Προέδρου στις ΗΠΑ αναγκάζει την Αγκυρα να κάνει βήματα προσέγγισης με τη Δύση. «Στην εξωτερική του πολιτική, πλέον έχει αρχίσει να εκπέμπει μετριοπάθεια. 

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ζεστό χρήμα, Ο Αχμέτ Ντονμέζ, που επί χρόνια κάλυπτε δημοσιογραφικά τις δραστηριότητες του Ερντογάν, και ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, επικεφαλής του Nordic Monitor, σκιαγραφούν τις προθέσεις της Αγκυρας ενόψει των διερευνητικών επαφών πιστωτική υποστήριξη και ξένες επενδύσεις. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Ερντογάν φοβάται τον Μπάιντεν. Είχε μια πολύ ισχυρή σχέση με τον Τραμπ και έτσι με μεγάλη άνεση μπορούσε να επιβάλει επιθετικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές. Ωστόσο, υπάρχει πλέον η βάσιμη εκτίμηση ότι ο Μπάιντεν θα επιβάλει ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις από αυτές που έχουν προταθεί και ότι η Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ θα ασχοληθεί σοβαρά με υποθέσεις που αφορούν το καθεστώς Ερντογάν. Ετσι, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο. Αναγκαστικά και χωρίς να το θέλει πραγματικά, κάνει βήματα προς την υιοθέτηση μιας πιο ήπιας εξωτερικής πολιτικής», λέει ο Αχμ. Ντονμέζ. 

 Του ΑΛ. ΚΟΝΤΗ

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: