21 Ιανουαρίου 2021

Την κατάθεση άλλων οκτώ ατόμων ζητούν Κακλαμανάκης - Μπεκατώρου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και έγιναν αφορμή για να ανοίξουν κι άλλα στόματα για τη σεξουαλική βία στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο.Πέρα από τη νέα σοκαριστική καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση άλλης αθλήτριας, ενώ ήταν ακόμα ανήλικη, τρέχουν οι εξελίξεις και όσον αφορά τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας που εδώ και καιρό έχουν κάνει οι κορυφαίοι αθλητές, με πρώτο τον Νίκο Κακλαμανάκη.

Σήμερα ο Νίκος Κακλαμανάκης και η Σοφία Μπεκατώρου υπέβαλαν, δια της συνηγόρου τους Έλλης Ρούσου, αίτημα στον αθλητικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, για την κλήση και εξέταση οκτώ νέων μαρτύρων στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελικός λειτουργός με αφορμή καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Παράλληλα, η κ. Ρούσου ζητά από τον εισαγγελέα να αναζητήσει κρίσιμα έγγραφα που θα διευκολύνουν την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η καταγγελία του Ν. ΚακλαμανάκηΑφετηρία για όσα εξελίσσονται με κεντρικό σημείο την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, που τελεί 30 χρόνια υπό ίδια, σχεδόν, ηγεσία και πλέον ερευνά ο εισαγγελέας, ήταν οι καταγγελίες του δύο φορές Ολυμπιονίκη στη Βουλή για σοβαρές, ποινικά και μη, πράξεις μορφών βίας παραγόντων της Ομοσπονδίας σε βάρος αθλητών και σωρεία πράξεων κατάχρησης εξουσίας.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης τον Νοέμβριο του 2019, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου κλήθηκε ενόψει του νέου αθλητικού νόμου, είχε προβεί σε καταγγελίες σε βάρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) κάνοντας λόγο για "ομερτά".

Ο αθλητής είχε πει μεταξύ άλλων: «Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις των ομοσπονδιών; Ενέχονται μήπως σε κατάχρηση εξουσίας με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον διαχρονικά; Δεν υπάρχει διαχείριση υγιής του δημοσίου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος κατά των φαινομένων κατάχρησης, υπεξαίρεσης. Αυτή τη στιγμή ζητάμε να γκρεμίσετε τείχη διαφθοράς, τείχη της κατάχρησης εξουσίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τείχη περιφρόνησης».

Είχε επίσης αναφέρει πως είχε αποκλειστεί το 1988 από τους Ολυμπιακούς της Σεούλ με «αδιαφανείς διαδικασίες» και πως με αφορμή καταγγελίες του, το 1999, «κυκλοφορούσα με μπράβους μέχρι και το 2018» καθώς δεχόταν απειλές.

Οι καταγγελίες του κ. Κακλαμανάκη στην πορεία ενισχύθηκαν και από καταγγελίες συναθλητών του, κορυφαία ονόματα του αθλήματος, όπως η Σοφία Μπεκατώρου, ο Τάκης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής κ.ά., οι οποίοι μαζί με τον κ. Κακλαμανάκη σε δηλώσεις τους σε βίντεο αναφέρουν πως άνθρωποι της Ομοσπονδίας φέρεται να έχουν πει ότι εάν θέλουν έναν αθλητή «τον καταστρέφουν σε μία νύχτα», ενώ καταγγέλλουν κλίμα τρομοκρατίας, συναλλαγές "κάτω από το τραπέζι" κ.ά.

Το επίμαχο βίντεο έγινε το πρώτο υλικό της έρευνας που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες ο κ. Σιμιτζόγλου.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Κακλαμανάκη στη Βουλή, η διοίκηση της Ομοσπονδίας άσκησε σε βάρος του αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη από συκοφαντική δυσφήμιση.
 

Νέα υπόθεση που δεν έχει παραγραφεί

Όσον αφορά στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, η Σοφία Μπεκατώρου κατά την κατάθεσή της σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα αποκάλυψε άλλη μια περίπτωση που μάλιστα είναι πιο πρόσφατη και δεν έχει παραγραφεί.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε αργότερα ο Νίκος Κακλαμανάκης, μιλώντας στο Mega, πρόκειται για ένα κορίτσι που τότε ήταν 11 - 14 ετών. Είπε επίσης ότι η αποτρόπαια πράξη συνέβη πριν εννέα χρόνια.

Έτσι, η συγκεκριμένη αθλήτρια αναμένεται να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα, με την ελπίδα ότι κι εκείνη ίσως αναφερθεί, εκτός από τη δική της περίπτωση, και σε άλλα πρόσωπα.

«Κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή, ελπίζω και άλλες γυναίκες, κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μη φοβόμαστε», είπε η Σοφία Μπεκατώρου μετά την κατάθεσή της και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειές μας με τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη στη Βουλή και τη συσπείρωση που κάναμε με όλους τους αθλητές, ελπίζουμε να βοηθήσουν στην εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού».

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: