19 Φεβρουαρίου 2021

ΕΟΔΥ: 1.460 νέα κρούσματα σήμερα - 28 θάνατοι και 325 διασωληνωμένοι

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται για άλλη μία μέρα οι αριθμοί του κορονοϊού στη χώρα, μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία των 1.400 μολύνσεων. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.460 κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων δύο εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494, εκ των οποίων 51.8% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.615 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει 45.653 τεστ κορονοϊού, εκ των οποίων τα 23.309 ήταν μοριακά και τα 22.344 rapid.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.249 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη, τo 88.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.267 ασθενείς.

Δημόπουλος: Το κρύο δεν βοήθησε με τα κρούσματα

"Το κρύο δεν βοήθησε με τα κρούσματα", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την πορεία του κορoνοϊού στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη μεγάλη πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ, λέγοντας πως στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει παράταση στο lockdown, είπε πως πρέπει "να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η επιτροπή. Σίγουρα έχουμε τρεις εβδομάδες μπροστά μας ώσπου να βελτιωθεί ο καιρός και να πετύχουμε όσο μεγαλύτερο αριθμό μπορούμε σε εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων".

Αναφερόμενος στα εμβόλια υπογράμμισε πως "αναμένουμε την αύξηση του αριθμού των εμβολίων, θα πάρει έγκριση και αυτό της Johnson τις επόμενες μέρες, ενώ θα αυξηθεί και η παραγωγή".



Σχετικά με το αν θα κάνουμε φέτος Πάσχα, απάντησε πως "θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του εμβολιασμού και το πόσο καλύτερος θα είναι ο καιρός". "Τα μέτρα θα δράσουν ως ‘γέφυρα’, μέχρι να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί", συμπλήρωσε.

Για το θέμα της διπλής μάσκας, είπε ότι, "δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή είναι η λύση, το μέτρο βγήκε λόγω των πολλών μεταλλάξεων. Είναι ημίμετρα μέχρι να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος".

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως "προτεραιότητα στο άνοιγμα είναι τα σχολεία, γιατί δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικά στη διάδοση κι επίσης η ψυχολογία των παιδιών και των οικογενειών τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: