16 Φεβρουαρίου 2021

Τόμας Τζέφερσον 1743-1826 (3ος Πρόεδρος Η.Π.Α.) Η μεγάλη Δόξα της Αμερικής είναι να βοηθήσει στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ελλάδος!

 









Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=X2mETbIHSbo&feature=youtu.be

O Ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας και πρώην Διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., κ. Σταύρος Μπαλογιάννης ήταν ο ομιλητής την Δευτέρα 15-2-2021 στην διαδικτυακή εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με θέμα: "Η Συμβολή της Ιατρικής στον Αγώνα της Ελευθερίας του 1821».

Ήταν μια εξαιρετική εισήγηση «ειδικού τύπου» μια που αναφέρονταν σε άγνωστα σε πολλούς πρόσωπα και περιστατικά που αφορούσαν τους γιατρούς και τους «πρακτικούς» της προεπαναστατικής και μετ’ επαναστατικής Ελλάδας. Αναφέρθηκε σε Φιλλέληνες γιατρούς και φαρμακοποιούς οι οποίοι θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος τους και της επιστήμης τους!

Σταύρος Μπαλογιάννης από την Σχολή Γονέων Κατερίνης:
Η Ελλάς είναι γνωστή για την φιλοσοφία, τα μαθηματικά για το Αρχαίο Δράμα για την τέχνη και τις θετικές επιστήμες γενικότερα, αλλά το κύριο στοιχείο του Έλληνος είναι η «εμβάθυνση» στην Ιατρική Επιστήμη.
Ο Ιμπραήμ πασάς ενώ κατέκαψε τον Ελβετό Φιλλέληνα φαρμακοποιό Μάγιερ πήρε την σωρό και την απαγχόνισε. Αυτό δείχνει ακριβώς πώς συμπεριφέρονταν οι Τουρκοι.
Πρώτος ο Καποδίστριας εισήγαγε τον θεσμό της καραντίνας στην Ελλάδα.
Ο Φόβος και η απελπισία, ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου!

Οι ιατροί κατά τα έτη της Εθνικής Επαναστάσεως προσέφεραν την πολύτιμη υπηρεσία των τόσο στο πλευρό των ασθενών, όσον και στα πεδία των μαχών, στις εθνοσυνελεύσεις, στην πολιτική, στην διακυβέρνηση, στην διπλωματία, στην εκπαίδευση, στην πνευματική ζωή, στην κοινωνική ζωή, στις τέχνες και στον τύπον αγωνιζόμενοι, διά των πολυπλεύρων προσπαθειών των, να αναζωογονήσουν, να εμψυχώσουν και να επαναφέρουν εις το αρχαίον κάλλος το επί έτη δεινώς χειμαζόμενον Έθνος. 

Οι επιστήμονες ιατροί ήταν οι πλέον πεπαιδευμένοι των Ελλήνων της εποχής των, σπουδάσαντες εις κορυφαία πανεπιστήμια της Δύσεως, εκπονήσαντες διδακτορικάς διατριβάς πλησίον επιφανών διδασκάλων και επεκτείναντες πολλάκις την επιστημονικήν των συγκρότησιν πέραν των οριζόντων της Ιατρικής, εντασσόμενοι εν μέσω «τών τα βέλτιστα αεί φρονούντων». 

Οι πλείστοι εξ αυτών, επιστήμονες και εμπειρικοί, διεκρίνοντο διά το υψηλόν ήθος, το πνεύμα της φιλανθρωπίας, της φιλαλληλίας, της δικαιοσύνης, την μέθεξιν των εις τον ανθρώπινον πόνον, την λιτότητα του βίου των, το πνεύμα του ηρωισμού, την θερμήν αγάπην διά την ελευθερίαν και την ανθρωπίνην αξιοπρέπειαν, τον σεβασμόν των εις την Ελληνορθόδοξην παράδοσιν και την εξ άκρας ψυχής θυσιαστικήν αγάπην των διά την Πατρίδα, στηριζόμενοι επί της αρχής «κάλλιστον τὸ δικαιότατον, λῷστον δ ᾽ὑγιαίνειν».



Περισσότερα εδώ: http://www.sxoligoneon.gr/index.php/fotografies-2016-2018/fotografies-2020-2200/fotografies-2020-2021/308-15-2-2021-stayros-balogiannis

 Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει διαδικτυακά την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 με ομιλητές τον συγγραφέα και δάσκαλο κ. Δημήτριο Νατσιό και την Νομικό & Επιστήμωνα Οικονομικής & Κοινωνικής Διοικήσεως κ. Ιωάννα Καραγκιούλογλου με θέμα " Οι ήρωες του 1821 ως διαχρονικά πρότυπα"




Δεν υπάρχουν σχόλια: