15 Φεβρουαρίου 2021

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: «Γνωρίζω την Κατερίνη, Μαθαίνω την Πιερία με ποδήλατο 2021»


«Σύμφωνα με την παράδοση, ο σημερινός νεκροταφειακός Ναός της Αγίας Αικατερίνης ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά. Όταν χτίστηκε ο Ναός της Αγίας, η πόλη της Κατερίνης ήταν ένας μικρός και ασήμαντος οικισμός γεμάτος από έλη. Όταν δημιουργήθηκε με τον καιρό η πόλη, τότε έλαβε και το όνομα της Αγίας Αικατερίνης. (Δυστυχώς όμως, από «Αικατερίνη» που αρχικά ονομάστηκε, κατέληξε σήμερα στο σκέτο «Κατερίνη»).

Έτσι η πόλη μας έθεσε πολιούχο και προστάτιδα την Αγία Αικατερίνη την οποία τιμά κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, με εορτή που ορίστηκε από την πολιτεία με ειδικό διάταγμα. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας (1954-1985), αποθησαύρισε Ιερό λείψανο της Αγίας το οποίο προσέφερε ο Αρχιεπ. Σινά Πορφύριος ο Γ΄ στις 25 Νοεμβρίου του 1967 και τοποθετήθηκε στον καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως.


ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Με ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ, ιερατεύοντος του πρωτ. Κων/νου Φάκα, ο παλαίφατος και πάνσεπτος κοιμητηριακός Ιερός Ναός της πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, προεκτάθηκε, εξωραΐστηκε, εξοπλίσθηκε και ριζικά ανακαινίσθηκε. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιότατος κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ στις 4 Νοεμβρίου του 2001.Μάλιστα, ο Σεβασμιότατος μετακόμισε στον Ιερό Ναό και τεμάχιο Ιερού λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης, για ευλογία των προσκυνητών.»

https://www.agiaanna.net/agiaAikaterini.aspx

Για τους: ΕΛ.Π.ΠΙ./ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΞΕΝΑΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΙΩΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: