6 Φεβρουαρίου 2021

Μπ. Σκούφα: «30 εκατ. ευρώ για αστυνόμευση στην Εκπαίδευση αντί για ενίσχυση σε προσωπικό, βελτίωση δομών και ερευνητικών προγραμμάτων»

«Δεν θα αφήσετε καλό όνομα στην ιστορία, κυρία Υπουργέ, αν συνεχίσετε μία ιδεολογικά διατεταγμένη πορεία νομοθέτησης αντί του ορθού, που θα ήταν η πραγματιστική προσέγγιση, με στόχο το Άριστο αποτέλεσμα. Να θυμόσαστε επίσης το εξής: 

Ο καταναγκασμός και η επιβολή δεν είναι άνθη καλής προαίρεσης, αλλά αδυναμία προσέγγισης της ανθρώπινης ανάγκης και αδυναμία επικοινωνίας του όποιου οράματος για μία καλύτερη παιδεία», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στην Υπουργό Παιδείας, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Ωραιοποιημένες εικόνες πραγματικότητας θρέφουν τον κυβερνητικό ναρκισσισμό

Στην ομιλία της η βουλεύτρια κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και με θέμα το περιβόητο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση που βιώνει μια ολόκληρη κοινωνία και κυρίως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με τις οικογένειές τους. Όπως ανέφερε, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είναι καταταλαιπωρημένοι από την παρατεταμένη πανδημία και από την πλήρη αδιαφορία του κράτους, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο “επικοινωνεί” ωραιοποιημένες εικόνες που θρέφουν μεν τον κυβερνητικό ναρκισσισμό, δεν εξυπηρετούν όμως τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

 Όπως υπογράμμισε η κα Σκούφα, εκατοντάδες φοιτητές περιμένουν μήνες επί ματαίω να ανοίξουν τα εργαστήρια των σχολών τους, να μπορέσουν να κάνουν τις πτυχιακές τους εργασίες και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. «Μιλάμε για φοιτητές και φοιτήτριες, που πληρώνουν νοίκια, που καταβάλουν προσπάθεια να τελειώσουν τις σπουδές τους, να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους. Μιλάμε για οικογένειες ολόκληρες, που πληρώνουν, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, το ενοίκιο, τα ρεύματα, τα νερά, στην πόλη που σπουδάζει ο γιος ή η κόρη και αυτό σε μια εποχή, που η πανδημία και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, έχει κλείσει δουλειές, έχει κλείσει επιχειρήσεις» είπε η βουλεύτρια.

  Χειμερινό εξάμηνο χωρίς συγγράμματα μέσα σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα ειδήσεων θανάτου

“Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι είχε ήδη ξεκινήσει η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου και σε πολλά μαθήματα δεν είχαν πάρει οι φοιτητές καν συγγράμματα”, συμπλήρωσε η κ. Σκούφα.

“Πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη μας και την καθημερινότητα που βιώνουν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων. Έχετε σκεφτεί κυρία Υπουργέ τις ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες που εμφανίζει ο υποψήφιος και η υποψήφια των φετινών Πανελλαδικών που 10 ώρες και παραπάνω της ζωής τους κάνουν διαδικτυακά μαθήματα στο σχολείο και στο φροντιστήριο, αποκλεισμένοι στα σπίτια, εγκλωβισμένοι μέσα στην καραντίνα, αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να «βομβαρδίζουν» με ειδήσεις με εκατοντάδες νεκρούς από τη θανατηφόρα επιδημία;”

Η στάση της κυβέρνησης: Μειώνουμε τους εισακτέους, σπρώχνουμε σπουδαστές επί πληρωμή στην ιδιωτική εκπαίδευση!

«Ούτε εσείς αλλά και κανείς από εμάς τους νυν Βουλευτές δεν είχαμε τόση οσμή θανάτου γύρω μας όταν είμαστε υποψήφιοι Πανελλαδικών. Ήμασταν νέοι και νέες, είχαμε όλο το δικαίωμα να κάνουμε όνειρα, να πιστεύουμε, να παλεύουμε για αυτά. Δεν είχαμε το θάνατο να χτυπά την πόρτα του διπλανού μας κάθε λίγο και λιγάκι», είπε με έμφαση η κα Σκούφα για να συμπληρώσει ότι μέσα σε αυτές οι συνθήκες η μείωση της εξεταστέας ύλης είναι θετικό μεν, όχι όμως αρκετό βήμα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκε το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει ότι από φέτος το 30%, ένας στους τρεις δηλαδή, θα μείνει εκτός της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που η πορτογαλική προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως στόχο το 2030 το 50% των ευρωπαίων πολιτών ηλικίας 32 έως 34 ετών να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. “Υποβαθμίζετε τη δημόσια παιδεία και στρέφετε τις οικογένειες και τους υποψήφιους / υποψήφιες στην ιδιωτική εκπαίδευση”, τόνισε η Βουλεύτρια, ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει ως κεντρικό πυλώνα της πολιτικής της την ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Τριάντα (30) εκατ. Ευρώ για αστυνόμευση με ειδικούς φρουρούς μέσα στα πανεπιστήμια αντί για ενίσχυση των πραγματικών αναγκών των  Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων   

“Τρανταχτό παράδειγμα της πολιτικής σας είναι ότι προτιμάτε να δώσετε 30 εκατομμύρια ετησίως από την τσέπη του Έλληνα και της Ελληνίδας φορολογούμενου και φορολογούμενης, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι για διορισμό καθηγητών στα πανεπιστήμια, όχι για εξοπλισμό των ανώτατων ιδρυμάτων, όχι για εξοπλισμό των εργαστηρίων, όχι για την έρευνα, αλλά για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και δη για τους 1030 ειδικούς φρουρούς που θα προσλάβετε χωρίς καμία αξιοκρατία και καθαρά ρουσφετολογικά. Αυτό το ειδικό σώμα συνιστά πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία και βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία των ακαδημαϊκών δασκάλων, την ΠΟΑΣΥ. Επιφανή στελέχη του κόμματός σας όπως ο κ.Σπηλιωτόπουλος, ο κ.Φορτσάκης, ο κ. Σουφλιάς, ο κ.Κύρτσος, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για τη διαρκή και συνεχή παρουσία του αστυνομικού σώματος και δη ειδικών φρουρών στον πανεπιστημιακό χώρο, πράγμα το οποίο αταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν αυτές τις ρυθμίσεις ιδεοληψία και ξεπερασμένη παλαιοπολιτική συνήθεια βολέματος κάποιων. Αυτά τα στελέχη σας, θα τα ακούσετε κυρία Υπουργέ;», είπε η κα Σκούφα απευθυνόμενη στην κ. Κεραμέως.

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο και αλλάξτε τα κακώς κείμενα»

Η κα Σκούφα ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αλλαχθούν όλα τα κακώς κείμενα, που έχουν επισημάνει και αναδείξει οι Βουλευτές και Βουλεύτριες στις τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, οι Υφυπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Ζωή (Ζέττα) Μακρή και Ευάγγελος (Άγγελος) Συρίγος, αντίστοιχα, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο από την τοποθέτησή της ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: