1 Φεβρουαρίου 2021

Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο στους λογαριασμούς - Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Στην προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, εξετάζουν να προβούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει η τεχνική επεξεργασία που απαιτείται -σε συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες- και μπορεί η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή, όταν δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών. H σχετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας έως σήμερα ήταν στα αζήτητα. Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς οφειλέτες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών, οι οποίοι, λόγων χρεών προς το Δημόσιο, είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να επιτύχουν αρχικά τον περιορισμό και τελικά την πλήρη άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις. Σύμφωνα με τη διάταξη, προκειμένου να «χτιστεί» αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της πάγιας ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση όπου θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: