16 Φεβρουαρίου 2021

Γαστρίτιδα: Διατροφική αντιμετώπιση

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Στις κύριες αιτίες εμφάνισης της περιλαμβάνονται η μόλυνση από το βακτήριο Helicobacter Pylori, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η θεραπεία της γαστρίτιδας εξαρτάται από το τι προκαλεί την γαστρίτιδα. Μπορεί κάποιος να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες οι οποίες σχετίζονται τόσο με τη διατροφή όσο και με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αναλυτικότερα:

Τρόφιμα προς αποφυγή:

Όξινα τρόφιμα τα οποία θα αυξήσουν την οξύτητα του γαστρικού υγρού επιδεινώνοντας έτσι τα συμπτώματα της γαστρίτιδας. Τέτοια τρόφιμα είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι), το λεμόνι, το ξίδι αλλά και η ντομάτα ή ο χυμός της.

Καφεϊνούχα ροφήματα και τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγονται, μεταξύ άλλων κάποιες πηγές που ίσως δεν γνωρίζετε είναι η σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Η αποφυγή αλκοόλ είναι επίσης απαραίτητη στην περίπτωση γαστρίτιδας.

Τα πικάντικα τρόφιμα μαγειρεμένα με πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά καλό θα είναι επίσης να λείπουν από το διαιτολόγιό ασθενών με γαστρίτιδα καθώς μπορεί δυνητικά να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου.

Τα πολύ λιπαρά τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς «βαραίνουν» το στομάχι και πιθανώς επιδεινώνουν την φλεγμονή.

Τρόφιμα που πιθανόν να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα:

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα (εκτός των εσπεριδοειδών), λαχανικά, όσπρια αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ένας άλλος λόγος για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αλλά και ψάρια.

Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.

Επαρκής πρόσληψη νερού καθώς βοηθά στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών και τοξινών από τον οργανισμό.

Συμπεριλάβετε μία πηγή πρωτεΐνης (έστω και σε μικρή ποσότητα) σε όλα τα γεύματα (γάλα, γιαούρτι ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αυγό).

Συμπληρώματα που πιθανόν να βοηθήσουν:

Χρησιμοποιείστε συμπλήρωμα ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας.

Χρησιμοποιήστε κάποιο συμπλήρωμα προβιοτικών.

Σε περίπτωση ανεπάρκειας Β12 , συμπληρωματική χορήγηση.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και στον καθημερινό τρόπο διατροφής

Μικρά και συχνά γεύματα. Τα γεύματα δεν θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 3 ώρες περίπου προκειμένου το στομάχι να μην μένει «άδειο» και ευάλωτο στη δράση των οξέων. Τα μικρά γεύματα θα βοηθήσουν επίσης στον περιορισμό συνηθισμένων συμπτωμάτων όπως η ναυτία και ο εμετός.

Καλό μάσημα τροφής, αυξημένη διάρκεια γεύματος. Έτσι περιορίζουμε και την καούρα που συχνά υπάρχει σε περιπτώσεις γαστρίτιδας.

Αποφυγή του καπνίσματος.

Ήπια φυσική δραστηριότητα (π.χ περπάτημα)

Τελευταίο γεύμα 2-3 ώρες προ του ύπνου

Αποφυγή κατανάλωσης πολύ ζεστών τροφών και ροφημάτων καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

http://nutrition-issues.webnode.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: