25 Φεβρουαρίου 2021

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση για Μενδώνη και υπόθεση Λιγνάδη

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, επί των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και με φόντο τις εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Θέμα της συζήτησης, που έγινε έπειτα από αίτημα του Πρωθυπουργού, ήταν η ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρείχε στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και έριξε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις κατηγορίες περί συγκάλυψης, τους παιδεραστές και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Παράλληλα ανακοίνωσε την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις αιτιάσεις περί ευθυνών της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη και ζήτησε εκ νέου την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να αποτρέψουν φαινόμενα βίας και κακοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό:

-Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε ό,τι αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

-Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως εγκαινιάζεται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, «όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο».

-Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θεσπίζεται ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής.

-Επιπρόσθετα, συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός. -Προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις και στους χώρους εργασίας, καθώς «και, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν... Και βέβαια θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές, «δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση σε όλα τα σχολεία πια, από τον Σεπτέμβριο, του προγράμματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σας ρωτώ σαν πατέρα, κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;

Στην πρωτολογία του, ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Παύλο Πολάκη μετά τις αναρτήσεις που έκανε στο Facebook και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει ανοιχτά και απερίφραστα αυτή τη συμπεριφορά και κάποια στιγμή να διαγράψει κάποιο στέλεχος γι’ αυτές τις συμπεριφορές. «Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από το κάδρο γιατί η τοξικότητα που εισάγουν, δηλητηριάζει την πολιτική ζωή, απειλούν την κοινωνική συνοχή και δυσχεραίνουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Σας κοιτώ στα μάτια και ρωτώ: κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η κυβέρνηση διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πώς τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ανήλικα ψωνίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».

Αναφέρθηκε στην κα Αγαπηδάκη, λέγοντας ότι έσκυψε πάνω από το πρόβλημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και το έλυσε και απευθυνόμενος ξανά στον Αλέξη Τσίπρα επανήλθε στο θέμα Πολάκη. "Γι' αυτή την κα Αγαπηδάκη – συνέχισε ο πρωθυπουργός - ο κ. Πολάκης ανεβάζει ανάρτηση «Αγαπηδάκι το τρολάκι της ΝΔ». Περιμένω αν μη τι άλλο αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε στέλεχός σας για αυτά τα οποία λέγονται».

«Ίσως όμως αυτή να είναι η διαφορά μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Εμείς έχουμε την κα Αγαπηδάκη και εσείς τον κ. Πολάκη. Σας ρωτώ και πάλι κα περιμένω καθαρές απαντήσεις. Αν σας εκφράζουν οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή μήπως προτιμάτε την «Αυγή». Αναρωτιέμαι πώς τοποθετούνται και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντήστε ως πολιτικός σε ένα πολιτικό. Αν είστε με την επίσημη εφημερίδα σας, πώς εξηγείτε ότι ο διευθυντής της μία ημέρα πριν έλεγε ότι υπάρχουν παιδεραστές που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Πόσα πρόσωπα έχει αλήθεια το επιτελείο σας;».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός τόνισε "μίλησα για τις δημοσιεύσεις των βουλευτών σας. Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας. Να πάρετε θέση γι' αυτή τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη που γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι για να τη διασύρουν τα τρολ της Κουμουνδούρου" και στη συνέχεια εξέφρασε την ευχή "μακάρι να αποκηρύξετε ανοικτά αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Να ακούσουμε καθαρές κουβέντες. Αλλά επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο χτύπημα και πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος. Τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη ποντάροντας σε ένα θέμα γνωρίζοντας καλά το λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021".

Για Μενδώνη: "Μεγάλο λάθος που χαρακτήρισε τον Λιγνάδη επικίνδυνο, αλλά είναι αποτελεσματική υπουργός"

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η υπουργός Πολιτισμού σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι "η δική μας δουλειά είναι η συνοχή και η σωστή αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης και του έργου της κυρίας Μενδώνη. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα προφανώς, επιλέγω τα μέλη του υπυοργικού συμβουλίου βάσει του Συντάγματος". Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια: "Θεωρώ ότι η κυρία Μενδώνη είναι μια αποτελεσματική υπουργός. Χάρις σε αυτήν προχωρούν πολύ μεγάλα έργα που ενόχλησαν ενδεχομένως, όπως το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, σε έναν μήνα θα εγκαινιάσουμε την Εθνική Πινακοθήκη βαλτωμένο έργο εδώ και χρόνια. Η Ακρόπολη έγινε ξανά προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες και φωτίστηκε. Το Τατόι αναβιώνει Στη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό απέκτησαν για πρώτη φορά μητρώο βάσει του οποίου αποζημιώνονται. Η κυρία Μενδώνη βρήκε λύση και μάλιστα συναινετική, οριστικά λύθηκε το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων, ένα θέμα δεκαετιών που αποτελούσε αίτημα όλων των δημιουργών. Συνεπώς, η κυρία Μενδώνη. Είναι καλή υπουργός κι ας έχει αναστατώσει αρκετά μερικές από τις συντεχνίες της ακινησίας. Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, ίσως γι' αυτό και κάπου να αστόχησε επικοινωνιακά. Φορτισμένη χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη "επικίνδυνο". Λάθος, το λέω πρώτος, μεγάλο λάθος που χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη επικίνδυνο αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το βάρος του έργου της" τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Για Λιγνάδη: Δεν τον ήξερα προσωπικά - Με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη

Αναφερόμενος ειδικά στον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως δεν τον ήξερε προσωπικά και υπογράμμισε ότι με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη. "Είπατε δύο φορές ότι ήταν φίλος μου" είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. "Δεν τον ήξερα παρά ως ηθοποιό. Τοποθετήθηκε από την υπουργό. Αν κάποιος ήξερε όφειλε να το πει» συμπλήρωσε και ανέφερε: "Ταυτόχρονα με την πρώτη καταγγελία, την ίδια ημέρα, οδηγήθηκε σε παραίτηση και η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή. Εκεί κλείνει η κυβερνητική αρμοδιότητα. Με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης".

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε "μιλήσατε για συγκάλυψη. Ποια συγκάλυψη;" και επανέλαβε πως "ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε πέντε ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με σαφήνεια". Ζητήσατε την παραίτηση της υπουργού γιατί έπρεπε να ξέρει, συνέχισε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: "Αλλά να ξέρει τι, για τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου; Αυτές που γνωρίζατε εσείς ως Πρωθυπουργός όταν είχατε το ίδιο πρόσωπο διευθυντή της νέας σκηνής του Εθνικού; Ή μήπως αυτές που συνάδελφοί του λένε τώρα εκ των υστέρων ότι ήξεραν αλλά τις κάλυπτε η ομερτά του επαγγέλματος. Είπατε ότι δεν έγινε προκήρυξη. Εσείς τον κ. Λιβαθηνό με προκήρυξη τον διορίσατε;" ρώτησε ο Πρωθυπουργός.

 

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξατε να μην κάθεται στα έδρανα η κ. Μενδώνη, αλλά η κ. Αγαπηδάκη

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις καταγγελίες περί σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. "Λένε ορισμένοι και όχι αδίκως, ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό επιχείρησε να κάνει επί 40 λεπτά ο κ. Μητσοτάκης. Αν και ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν θέλει η σημερινή συζήτηση να πάρει χαρακτήρα αντιπαράθεσης ποδοσφαιρικών αγώνων Γ Εθνικής, αλλά ο ίδιος φρόντισε να κατεβάσει το επίπεδο σε τοπικό ερασιτεχνικό" είπε στην αρχή της πρωτολογίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Εδώ και ένα περίπου μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Μπροστά σε αποτρόπαια εγκλήματα. Αλλά και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αυτή είναι η ατζέντα της συζήτησης σήμερα κ. Μητσοτάκη. Για αυτά συζητάει όλος ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί και θέλει να ακούσει κάτι. Περίμενε να ακούσει έστω μια συγγνώμη για τις ολιγωρίες, για τα λάθη, για τις παραλείψεις της κυβέρνησής σας και να δώσετε κάποιες εξηγήσεις. Εσείς επιλέξατε αλλάζοντας το πλαίσιο της συζήτησης να γλιτώσετε από αυτή τη βάσανο και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξατε σήμερα σε αυτή την κρίσιμη συζήτηση να μην κάθεται στα έδρανα η κ. Μενδώνη αλλά η κ. Αγαπηδάκη. Το επιλέξατε προφανώς, δεν είναι τυχαίο" τόνισε.

"Κάνατε ένα λάθος κ. Μητσοτάκη, γιατί σήμερα δεν ήρθατε για να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό" πρόσθεσε. "Υπάρχουν μόνο ποινικές ευθύνες, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια μας μία προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη σαν μία ταλαιπωρία για το τίποτα; Δεν έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κατηγορίες σαν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας; Δεν πιστεύω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Το μόνο τεκμήριο που αμφισβητείται σήμερα είναι το δικό σας τεκμήριο πολιτικής αθωότητας" αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαλλάξτε τον Πολιτισμό από την παρουσία της Μενδώνη - Είναι βαριά εκτεθειμένη η υπουργός

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε ξανά τα πυρά του κατά της υπουργού Πολιτισμού, λέγοντας ότι είναι "βαριά εκτεθειμένη" σχετικά με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαλλάξει τον Πολιτισμό από την παρουσία της.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι: "ας αναρωτηθούμε όλοι, υπάρχουν μόνο βαρύτατες ποινικές κατηγορίες στην υπόθεση αυτή; Δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που συνιστούν ένα πολιτικό σκάνδαλο; Δεν έγινε μία άκομψη, χοντροκομμένη και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης;.. Δεν επιχειρήθηκαν να εμφανισθούν οι δημόσιες καταγγελίες και αποκαλύψεις ως παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας;".

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: "Όμως αν κάποιο τεκμήριο αθωότητας αμφισβητείται σήμερα, αυτό είναι το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής αθωότητας κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί όσο κι αν προσπαθείτε να αλλάξετε τη συζήτηση σ' αυτήν την αίθουσα μια βαριά σκιά πλανιέται, πίσω και πάνω από εσάς, αν και δεν είναι κατ' επιλογή σας σήμερα στα έδρανα, είναι η σκιά της υπουργού της κυρίας Μενδώνη που σύσσωμος ο κόσμος των Τεχνών του Πολιτισμού αλλά και πάρα πολλοί βουλευτές δικοί σας ζητούν να αναλάβει από ευθιξία την ευθύνη και να παραιτηθεί" και υπογράμμισε πως "επιμένετε να στηρίζετε την κυρία Μενδώνη, παρά την κατακραυγή του κόσμου της Τέχνης εναντίον της".

Αναρωτήθηκε, στη συνέχεια, αν η κυρία Μενδώνη από μόνη της άλλαξε τον νόμο για να καταργήσει τον διαγωνισμό και να διορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Λιγνάδη, αν από μόνη της επικαλέστηκε στη Βουλή λόγους δημοσίου συμφέροντος για τον διορισμό, αν "από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κ. Λιγνάδη να λάβει όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να εξαφανίσει πιθανές αποδείξεις της δράσης του". Ρώτησε αν από μόνη της "αποφάσισε να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή της πρώτης δημόσιας καταγγελίας, στις 6 του Φλεβάρη, την ημέρα δηλαδή που εκ των υστέρων μας είπατε, και αφού αφήσατε την ίδια τη Μενδώνη και τον Ταραντίλη να εκτεθούν με ψέματα, ότι εσείς ζητήσατε από τον Λιγνάδη να παραιτηθεί". Αν "από μόνη της αποφάσισε να ζητήσει μεν τη παραίτηση Λιγνάδη αλλά να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη, παρά να περιμένει -δίνοντας κρίσιμο χρόνο στον κατηγορούμενο να κρύψει τα όποια ίχνη- και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά όταν και μόνο όταν ήταν ήδη γνωστό πως κατατέθηκε μήνυση για μη παραγραμμένο αδίκημα;".

Αποστάσεις από την "ασυδοσία του πληκτρολογίου"

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι διαχωρίζει απολύτως τη θέση του "απ' όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media" και πως ο ίδιος έχει υποστεί τέτοιες επιθέσεις με χιλιάδες αναρτήσεις. Δήλωσε ότι καταδικάζει και διαφωνεί "αποφασιστικά, κάθετα, κατηγορηματικά, με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σας καταλογίζει", σημειώνοντας ότι όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πράξει το αντίστοιχο, όταν στόχος ήταν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Τον κατηγόρησε ότι όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε μετατραπεί "σε μόνιμο αναμεταδότη εντός της Βουλής των επιχειρημάτων των τρολ του διαδικτύου". "Από το δικό σας στόμα, που τώρα δοξολογεί τη ποιότητα των επιχειρημάτων, δεν βρήκε η απίστευτη συκοφαντία ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις; Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο Κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;".

Γεννηματά: Δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε το ζήτημα κάτω από τόνους πολιτικής λάσπης

Ευθύνες απέδωσε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου. Όπως επεσήμανε η κυρία Γεννηματά, "είναι αλήθεια ότι στην προσπάθειά σας να στρέψετε τα βλέμματα μακριά από τα προβλήματα, βρίσκετε πρόθυμους συμμάχους στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ένας μοιάζει όλο και περισσότερο στον άλλο. Σύμμαχοι σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση, με κενό βιογραφικό μεταρρυθμίσεων, κοινή αντίληψη για το ρόλο του κράτους και το ήθος εξουσίας. Τολμάτε να μιλάτε για ποιότητα λόγου και Δημοκρατίας, εσείς που πολεμήσατε την παράταξή μας χωρίς ηθικούς κανόνες στην περίοδο της κρίσης. Εσείς οι δυο είστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Και το χειρότερο είστε και αμετανόητοι" τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής".

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι "πίσω από κάθε ιστορία κακοποίησης, ανεξαρτήτως φύλου, υπάρχει η σιωπή της κοινωνίας αλλά και το στίγμα μιας Πολιτείας που ανέχεται, που δεν αναζητά, δεν ρυθμίζει, δεν προστατεύει. Πολύ δε περισσότερο όταν οι φερόμενοι ως θύτες είναι πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα με πολιτική απόφαση. Που έχουν διοριστεί από την Κυβέρνηση. Που έχουν την έγκριση της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού".

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ: "Η πραγματική τραγωδία βρίσκεται στην έμπνευση και κατασκευή της υδροκέφαλης επιτελικής φούσκας. Συγκεντρωτισμός και ανικανότητα πάνε χέρι χέρι. Εκατοντάδες άριστοι στο Μαξίμου. Υπουργοί-μαριονέτες του Μαξίμου. Υφυπουργοί και Γενικοί γραμματείς τοποτηρητές του Μαξίμου. Δημόσια ενημέρωση και εθνική ασφάλεια, που αλλού, στο Μαξίμου. Δημόσιες σχέσεις και κυβερνητική προπαγάνδα με χρήματα των φορολογουμένων αποφασίζονται στο Μαξίμου. Αυτό είναι το δράμα του επιτελικού σας κράτους, του κράτους που ταυτίζετε με εσάς και το Μαξίμου. Που κατασκευάστηκε ως δομή ελέγχου και καταλήγει σε πηγή κινδύνου, αναποτελεσματικότητας, αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικής και παλαιοκομματικής νοοτροπίας" επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κουτσούμπας: Τα φώτα να στραφούν στους καταναγκασμούς που διευκολύνουν δράστες και φιμώνουν θύματα

"Τα φώτα να στραφούν στους οικονομικούς, κοινωνικούς και εργασιακούς καταναγκασμούς που διευκολύνουν τους δράστες και φιμώνουν τα θύματα, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

O κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι "είπε ο Πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση «απέσυρε» και «οδήγησε στη δικαιοσύνη» τον Λιγνάδη. Όχι κύριε Μητσοτάκη. Τον Λιγνάδη τον «απέσυραν» και τον οδήγησαν στη δικαιοσύνη, τα θύματά του και η κατακραυγή των ανθρώπων που συνέβαλαν να αναδειχθεί το όλο θέμα. Εσείς αναγκαστήκατε να συρθείτε πίσω από τις εξελίξεις για να κρύψετε τις πολιτικές ευθύνες. Και τις δικές σας και της υπουργού σας, τόσο στην επιλογή, για τη μη τήρηση των απαραίτητων διαφανών διαδικασιών, όσο και στη διατήρηση ενός τέτοιου ανθρώπου, σε μία κορυφαία θέση ευθύνης στον χώρο του Θεάτρου και του Πολιτισμού. Πολιτικές ευθύνες έχετε κύριε Μητσοτάκη, αφού ήταν σε γνώση σας οι χειρισμοί της κυρίας υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και να περνάει βέβαια από τη φάση των ψιθύρων στις συγκεκριμένες πλέον καταγγελίες. Είναι στα καθήκοντα του πρωθυπουργού, πιστεύουμε, να παρεμβαίνει όταν βλέπει έναν υπουργό του να χειρίζεται λαθεμένα ένα ζήτημα, ιδιαίτερα τόσο σοβαρό, τόσο αποκρουστικό. Να τον διορθώνει, να τον προσανατολίζει, να τον κατευθύνει. Αλλά δεν έγινε έτσι και υπάρχουν δικαιολογημένα ερωτήματα. Αυτό πολύ απλά σκέφτεται σήμερα όλος ο ελληνικός λαός, όλος ο κόσμος στην πατρίδα μας".

Σχετικά με τις ΜΚΟ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι "η συζήτηση στη Βουλή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τις επιλογές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που περιορίζουν την όποια χρηματοδότηση τέτοιων κοινωνικών δομών σε ευρωπαϊκά προγράμματα με «ημερομηνία λήξης» και σε ένα επίσης πολυδαίδαλο δίκτυο ΜΚΟ. Κι επειδή κάποιοι πέφτουν κι από τα σύννεφα δήθεν για το ρόλο των ΜΚΟ, εδώ και τώρα κύριοι της κυβέρνησης, πάρτε απόφαση για απεμπλοκή των ΜΚΟ από τις υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων, θυμάτων κακοποίησης, προσφύγων και άλλα σχετικά".

Βελόπουλος: Συγγνώμη για τα λάθη και τις αβλεψίες μας που άφησαν χώρο να δράσουν τέτοια τέρατα

"Θα κάνω κάτι που δεν τόλμησε κανείς να κάνει, κανείς πολιτικός αρχηγός. Θα ζητήσω συγγνώμη από όλους τους Έλληνες για τα λάθη και τις αβλεψίες μας, που άφησαν χώρο να δράσουν τέτοια τέρατα". Με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Όπως είπε ο ίδιος, "αν όλα όσα ακούγονται για τον Λιγνάδη είναι αληθινά πρέπει να πω ότι είναι αηδιαστικά και επαχθή. Αν λοιπόν είναι αληθινά πραγματικά ζητώ συγγνώμη από τους Έλληνες για όσα δεν κάναμε για τους άστεγους, που κοιμούνται έξω στο κρύο, τους φτωχούς που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις με τα εγκληματικά λάθη τους, συγγνώμη για τον εγκλεισμό των Ελλήνων, για τα παιδιά που φεύγουν από την Ελλάδα για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό, για όσα κάνει ο Ερντογάν στο Αιγαίο και δεν υπάρχει εδώ μέσα ένας πολιτικός να βγει και να πει «ως εδώ», για την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών που όλοι την αποκαλείτε επιτυχημένη. Αυτό που ζούμε εσείς το λέτε δημοκρατία; Για ποια δημοκρατία μιλάμε; Η δημοκρατία πεθαίνει κάθε μέρα στον τόπο που την γέννησε".

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Βελόπουλος είπε "κ. Πρωθυπουργέ κάνατε λάθη. Μιλούσατε για σεξουαλική βία και όχι για παιδοβιασμό. Ο παιδοβιασμός είναι άλλο πράγμα. Από πού και ως πού ο βιαστής του παιδιού είναι παιδεραστής ή παιδόφιλος; Ο παιδοβιαστές είναι τέρατα και δεν αξίζουν θετικής αντιμετώπισης από εμάς. Και το λέω γιατί έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται μάρτυρες και παθόντες. Στο τέλος θα μας πείτε ότι έφταιγαν τα ανήλικα". Σχετικά με την υπουργό Πολιτισμού, ο κ. Βελόπουλος τόνισε ότι "πρέπει να παραιτηθεί" και συνεχίζοντας την κριτική του, τόνισε: "Εσείς εδώ αλλάξατε τον ποινικό κώδικα και κάνατε πιο ελαστική τη νομοθεσία για τους παιδοβιαστές, οι οποίοι στα 3-4 χρόνια μπορούν να είναι ελεύθεροι. Αν θέλετε να κάνετε κάντε κάντε τη νομοθεσία αποτρεπτική. Πώς θα γίνει αυτό; Όταν λέμε ισόβια να είναι ισόβια. Ο παιδοβιαστής να μην δει ξανά το φως του ήλιου" και πρότεινε: "χημικός ευνουχισμός στους παιδοβιαστές, που καταστρέφουν αθώες ψυχές".

Βαρουφάκης: Χτίζετε λιθαράκι-λιθαράκι δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα

Επίθεση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25Γιάνης Βαρουφάκης, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή δεν είναι ο εγκαλών αλλά ο εγκαλούμενος. Τόνισε επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να παραδώσει μαθήματα δημοκρατίας, καθώς "ηγείστε κυβέρνησης που επιδίδεται στο όργιο του βιασμού της Δημοκρατίας έξω από αυτήν την αίθουσα αλλά και μέσα σε αυτή".

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τόνισε πως ενώ κάλεσε την Σοφία Μπεκατώρου, "την φωνάξατε και καλώς", γιατί δεν κάλεσε τα άλλα επώνυμα πλέον άτομα που βγήκαν και κατήγγειλαν ανθρώπους που εσείς επιλέξατε και πρόσθεσε: "Τι κάνατε για να βρείτε τα προσφυγόπουλα, για τα οποία δεν είναι υπεύθυνο το Μαξίμου, αλλά για τα οποία τόσα λέγονται και να τα φέρετε στο Μαξίμου;". "Τίποτα δεν κάνατε, ένα τίποτα με το οποίο έχετε αρχίσει να μοιάζετε εντυπωσιακά", είπε χαρακτηριστικά.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι δεν ζητά την παραίτηση της κ. Μενδώνη, του κ. Χρυσοχοΐδη ή της κ. Κεραμέως, γιατί, όπως είπε, το κόμμα του δεν στοχοποιεί κανέναν. Αλλά, πρόσθεσε, "σας θεωρούμε συνυπεύθυνους-συνένοχους που πρέπει να φύγετε όλοι.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: "Να πάρετε διακριτές αποστάσεις από τις χυδαιότητες - Θα ζητήσετε από τον Πολάκη να ανακαλέσει;" είπε στον Τσίπρα

Να πάρει διακριτές αποστάσεις "από τις χυδαιότητες μέρους του δημοσίου λόγου, για τις οποίες υπήρχε σαφώς υποκίνηση από τον δικό σας χώρο", κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα, στη δευτερολογία του στη Βουλή.

"Περιμένω να το κάνετε στην δευτερολογία σας" είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: "έχετε τη δυνατότητα να πάρετε αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές, ή μήπως είστε δέσμιος μιας πολιτικής, από την οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη. "Ζήτησα προσωπικά από τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει για την αναφορά του περί κίναιδων και ανακάλεσε. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει για τις αναρτήσεις του; Θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο; Είστε και οι δύο εντός της αίθουσας", είπε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το ερώτημα, που όπως είπε "δεν απαντήθηκε από κανέναν πολιτικό αρχηγό: γιατί το metoo εμφανίστηκε στην χώρα μας τώρα και όχι προ 4 ετών;".

"Γιατί η Σοφία Μπεκατώρου επέλεξε να μιλήσει σε ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού", είπε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι "δεν αποδίδω κάποια κομματική διάσταση. Η απάντηση είναι πως τώρα τα θύματα ήξεραν πως πρωτύτερα δεν θα ακούγονταν".

Όπως είπε, "αυτό αλλάζει επί αυτής της κυβέρνησης και για αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι. Τώρα πλέον όλοι μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: "Περιμένω την δική σας ουσιαστική συνεισφορά επί του πλέγματος των προτάσεων μας, πως μπορούν αυτές να γίνουν καλύτερες. Δεν άκουσα τίποτε επ’ αυτού".

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η παραίτησή του έγινε πέντε ώρες έπειτα από την πρώτη ανώνυμη καταγγελία. "Καμία απολύτως συγκάλυψη στην δικαστική έρευνα, που κινήθηκε άμεσα. Έχει κάποιος στοιχεία περί συγκάλυψης της υπόθεσης; Κανείς. Σας είπα πως η κ. Μενδώνη έκανε ένα επικοινωνιακό λάθος", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

Δευτερολογία Τσίπρα: "Έρχεστε και μας κάνετε μαθήματα, αλλά θέλετε να αναφερθούμε σε τρολ του Διαδικτύου;" είπε στον Μητσοτάκη
"Βρίσκεστε σε τόσο δύσκολη θέση που πρέπει να ανέβετε στο βήμα και να επαινέσετε τον εαυτό σας αντί να κάνετε στοιχειώδη αυτοκριτική και να αναλάβετε μια στοιχειώδη πολιτική ευθύνη", είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι τα επιχειρήματά του είναι επιχειρήματα για μικρά παιδιά. "Επιμείνατε στο ότι δεν μπήκαμε στην ουσία των ζητημάτων. Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο Διαδίκτυο υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα και να το καταδικάσουμε όλοι μαζί. Υπάρχει και ένα θετικό. Το γεγονός ότι αν δεν υπήρχε το Διαδίκτυο δεν θα μπορούσε μια σειρά από κρίσιμες δημόσιες καταγγελίες για προσπάθειες συγκάλυψης σε κρίσιμα θέματα να αναδειχθούν, δεν το στηλιτεύσατε, το στηλιτεύω εγώ" είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, τόνισε ότι "η ουσία του ζητήματος είναι ότι στις 6 του μηνός είχαμε δημόσια καταγγελία από το Νίκο Σ. κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. Η κυρία Μενδώνη βγήκε στις 8 του μηνός και είπε ότι "ο κ. Λιγνάδης δεν άντεξε το κλίμα των φημών και υπέβαλε την παραίτησή του". Την ίδια μέρα είπε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για Λιγνάδη. Ενώ από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τον χώρο των καλλιτεχνών υπήρχε το ερώτημα γιατί δεν προχωράτε σε ενέργειες; Και ενώ ο δικηγόρος του Νίκου Σ., ο κ. Βλάχος είχε πάει στην εισαγγελία και ζητούσε από τη Δικαιοσύνη να κινηθεί. Δεν τις ακούσατε αυτές τις δηλώσεις; Και στις 15 του μηνός ο κ. Ταραντίλης έλεγε κομπιάζοντας ότι "ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους".

Η κυρία Μενδώνη είπε ότι "ο κ. Λιγνάδης είναι επικίνδυνος και εξαπατηθήκαμε". Ποιος εξαπατήθηκε και ποιος τον διόρισε στο Εθνικό; Η κ. Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Ποιος τον διόρισε, είδε φως και μπήκε;" επεσήμανε και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι επέλεξε να επιτεθεί ξανά στον ΣΥΡΙZΑ και τα στελέχη του αντί να λάβει έστω μέρος της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί.

Δευτερολογία Γεννηματά: Απογοήτευση και ντροπή όσα παρακολουθούμε από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Για συζήτηση «παραλήρημα, πινγκ πονγκ αηδίας και βούρκου», που βρίσκεται πολύ μακριά από τα θύματα που καλούνται να μιλήσουν έκανε λόγο στη δευτερολογία της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά με αιχμηρό και αυστηρό ύφος. «Τα όσα παρακολουθούμε από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να χαρακτηριστούν ως απογοήτευση και ντροπή», σχολίασε παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τους αιχμηρούς διαξιφισμούς που αντάλλαξαν οι κκ.Μητσοτάκης και Τσίπρας στις δευτερολογίες τους. Υψώνοντας τους τόνους της κριτικής προς τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως και οι δύο έδωσαν το σύνθημα στα «άλλα "πιστόλια" του κομματικού διαδικτύου να συνεχίσουν τον κατήφορο».

«"Κάτι ψέλλισε η κ. Γεννηματά", είπατε. Δεν νομίζετε ότι είναι σεξιστικό και απαξιωτικό;», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προς τον κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε πως η κυβέρνηση δεν έδειξε άμεσα αντανακλαστικά στην περίπτωση των καταγγελιών της κυρίας Μπεκατώρου αλλά όταν ανέκυψε η υπόθεση Λιγνάδη. «Φέρτε προτάσεις, κι έχουμε διάθεση να τις συζητήσουμε, αρκεί να δούμε τι είναι» επισήμανε.

Δευτερολογία Κουτσούμπα: Δεν μπορούν να παριστάνουν τις αθώες περιστερές

"Δεν μπορούν να παριστάνουν τις αθώες περιστερές, καθώς όλοι ως κυβερνήσεις έχουν βαριά και απαράγραπτη ευθύνη για το έγκλημα που καταδικάζουν στα λόγια και ο ένας φορτώνει στην πλάτη του άλλου" είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπαςστη δευτερολογία του στη Βουλή, αναφερόμενος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. "Είναι λογικό να μονοπωλούν την επικαιρότητα οι αθλιότητες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο χώρο του πολιτισμού. Όμως επικαιρότητα είναι και η πανδημία η οποία έχει αφεθεί στην τύχη της, το έμφραγμα στα δημόσια νοσοκομεία, η απουσία λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μεταφοράς, σε ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, η μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, η μη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας". Συνεχίζοντας, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως επικαιρότητα είναι και η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού στην οποία η κυβέρνηση "έχει δώσει τα ρέστα της. Το είδαν οι φοιτητές στο ΑΠΘ, το είδαμε και ΄μεις και όλη η Ελλάδα. Αυτό εννοούσατε όταν, εδώ στη Βουλή, λέγατε πως στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία αλλά η δημοκρατία; Αποκαλύφτηκε ότι ο πραγματικός στόχος του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη δεν ήταν η δήθεν “εγκληματικότητα” στα πανεπιστήμια, αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιδρούν, αντιστέκονται στην πολιτική σας. Οι σχολές ανοίγουν μόνο για τα ΜΑΤ".

Δευτερολογία Βελόπουλου: Να μας δοθεί μια τετραετία για να αλλάξουμε την Ελλάδα

Για νάνους της πολιτικής και ευτελή επιχειρήματα έκανε λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλοςστη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή. "ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνείτε στα μικρά αλλά στα μεγάλα έχετε ταυτόσημες απόψεις. Γιατί να κάνουμε σήμερα αυτή τη συζήτηση για τον Κουφοντίνα, που είναι ένα θέμα δικαστικό, αφορά τη δικαιοσύνη, και να μην μιλήσουμε για την Τουρκία" είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Ο πρόεδρος είπε ότι οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας "παριστάνουν τον Σέρλοκ Χολμς και ψάχνουν να βρουν ποιον ξέρει η Μενδώνη, ποιος είναι φίλος ή γνωστός της και τι κάνει;""Βγήκε μια φωτογραφία ο πρωθυπουργός με τον Λιγνάδη και αυτό σημαίνει ότι είναι παιδοβιαστής; Πώς μπορεί να γνωρίζει τι θα κάνει ο άλλος που φωτογραφίζεται μαζί του μετά από 1, 2, 3 χρόνια; Το πρόβλημα δεν είναι ο Λιγνάδης αλλά η νοοτροπία του ΛΙγνάδη. Αυτό πρέπει να θεραπεύσουμε. Το αίτιο πρέπει να θεραπεύσουμε. Δηλαδή να ξεκινήσουμε από το ποιος ήταν εκείνος που πήγαινε ασυνόδευτα παιδάκια στον Λιγνάδη. Οι ΜΚΟ! Κύριε Μηταράκη μας λέγατε ότι κάνετε ελέγχους και τώρα τι είναι αυτό που βλέπουμε; Θέλω πραγματικά όμως να μας πείτε ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχετε διενεργήσει σε ΜΚΟ" τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

Δευτερολογία Βαρουφάκη: Η φωτογράφιση στο Paris Match δεν ήταν η καλύτερη στιγμή μου

Την πατριαρχική βία επισήμανε ως το βασικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, αλλά και των ανδρών, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ωστόσο ότι "δεν ευθύνεται η κυβέρνηση γι' αυτό. Αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση δεν θα μπορούσαμε να βρούμε εύκολες λύσεις, διότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Γιατί το απόστημα είναι βαθύ, πάει δεκαετίες και αιώνες πίσω, δεν είναι θέμα προσωπικής ηθικής του πρωθυπουργού, της υπουργού ή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι συστημικό ζήτημα και έχει να κάνει με την κυριαρχία μίας βίαιας πατριαρχίας".

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά η σιωπή, που δεν σπάει αλλά ραγίζει λίγο, αναπαράγει αυτήν την τοξική πατριαρχία και πρότεινε στον πρωθυπουργό να κάνουν μία συμφωνία. "Αν πείτε, κ. Μητσοτάκη, ότι δεν είστε υπερήφανος γι' αυτά, εγώ δημοσίως θα αυτομαστιγωθώ για το Paris Match, που δεν ήταν η καλύτερη στιγμή μου».

 enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: