2 Φεβρουαρίου 2021

Ζητούμενο η παραγωγή εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς

Οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στο μέλλον σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα σημερινά εμβόλια καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις. 

Επίσης, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο μεταδίδεται ταχύτερα και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο θανάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, που μίλησε στην ΕΡΤ, η ανησυχία για το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, που είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτό από τη Νότια Αφρική ή τη Βραζιλία, έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα έως σήμερα επιστημονικά στοιχεία μεταδίδεται κατά 70% περισσότερο, ενώ ο κίνδυνος να προκαλέσει θάνατο είναι αυξημένος κατά 30%. Εξήγησε ότι έχει ήδη διαγνωστεί σε εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ένας ιερέας επαναμολύνθηκε από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, και μάλιστα από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς συνέβη αυτό. Αφού εξήγησε ότι οι επαναμολύνσεις δεν είναι κάτι νέο, επισήμανε ότι ο 36χρονος ιερέας μπορεί να ήρθε σε επαφή με κάποιο πρόσωπο φορέα της ασθένειας από τη Γερμανία ή την Αφρική, αλλά εξίσου πιθανό είναι να πρόκειται και για περίπτωση μετάλλαξης που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε, μια μετάλλαξη όταν καταγράφεται για παράδειγμα στη Σκοτία, έχει ήδη καταγραφεί σε ακόμη 9 μέρη του κόσμου.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, είπε ότι με τα παρόντα δεδομένα και όσα γνωρίζουμε ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτά καλύπτουν τις μεταλλάξεις, αλλά όχι όλες. Δηλαδή καλύπτουν κατά 95% το βρετανικό στέλεχος του ιού, 50% το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για το στέλεχος από τη Βραζιλία ή από την Καλιφόρνια.


Η κλινική εικόνα εξαρτάται από τον ασθενή

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, επισήμανε ότι όπως είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν μεταλλάξεις των ιών, εξίσου αναμενόμενο είναι κάποια στιγμή τα εμβόλια να μην καλύπτουν τις μεταλλάξεις αυτές.

Η αύξηση των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση τα επίπεδα ανοσίας.

Κάποια στιγμή, τόνισε, θα πρέπει να πάμε σε μια δεύτερη ή τρίτη γενιά εμβολίων και τα κράτη και οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό. Ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Επισήμανε δε ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι η κυκλοφορία του ιού, αλλά η αντοχή του συστήματος υγείας, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Τέλος, επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η κλινική εικόνα του ασθενούς είναι άμεσα εξαρτημένη από παράγοντες όπως η ηλικία και η υγεία του. «Αλλιώς εμφανίζεται στα παιδιά», που το περνούν σαν μια απλή ίωση, και άλλη μπορεί να είναι η εξέλιξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα.


Πώς εμφανίζεται η βρετανική μετάλλαξη στα παιδιά

Η πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κική Σονίδου, επίσης στην ΕΡΤ, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική μετάλλαξη εμφανίζεται στα παιδιά.

Βάσει των καταγραφών στη Βρετανία, τα παιδιά εμφανίζουν αίσθημα πολύ μεγάλης κόπωσης, πράγμα σπάνιο για τα παιδιά που έχουν μεγάλη ενέργεια. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή γαστρεντερίτιδας ή επιπεφυκίτιδας.

Τόνισε ότι αν τα παιδιά παρουσιάσουν αυτά τα συμπτώματα για διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών, τότε οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με γιατρό.

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: