11 Φεβρουαρίου 2021

Κακοκαιρία Μήδεια: Έρχεται από το Σάββατο με χιόνια - Ποιες περιοχές θα σαρώσει

Πλησιάζουν στη χώρα μας από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη οι ψυχρές αέριες μάζες που φέρνει η κακοκαιρία Μήδεια, η οποία αναμένεται να εμφανίσει τα πρώτα έντονα φαινόμενα από το ερχόμενο Σάββατο (13/2).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας θα είναι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, το κρύο και οι χιονοπτώσεις, αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες μάλιστα θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, μαζί με παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Κακοκαιρία Μήδεια: Καταφτάνει το Σάββατο, εντείνεται την Κυριακή

Η κακοκαιρία Μήδεια αναμένεται να γίνει αισθητή από το Σάββατο, αρχικά στα βόρεια, βαθμιαία στα κεντρικά και μέχρι το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με νεφώσεις, βροχές ή χιονόνερο.

Αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στα βόρεια, ενώ από τις προμεσημβρινές ώρες χιόνια αναμένονται και στα κεντρικά ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας και βαθμιαία της κεντρικής Ελλάδας. Προς το βράδυ, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή και στα κεντρικά και νότια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια, όπου τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Κυριακή, προβλέπονται χιονοπτώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα, που μάλιστα θα είναι κατά τόπους πυκνές στα κεντρικά και νότια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά. Τοπικά στα βόρεια θα είναι ολικός.

Τα φαινόμενα της κακοκαιρίας Μήδεια θα εμφανιστούν το Σάββατο, την Κυριακή θα επηρεάσουν σχεδόν όλη τη χώρα, ενώ από τη Δευτέρα θα υποχωρήσουν στα δυτικά και βόρεια, ωστόσο θα έχουμε έντονες χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.

Η πορεία και τα χαρακτηριστικά του χιονιά

Κύριο χαρακτηριστικό που φέρνει μαζί της η κακοκαιρία Μήδεια θα είναι η μεγάλη διάρκειά της, κυρίως στην Ανατολική και τη νότια Ελλάδα, ενώ το κύμα ψύχους θα κρατήσει όλη την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, δύο είναι οι κύριες φάσεις του χιονιά. Αρχικά θα δημιουργηθεί ένα χαμηλό στο Ιόνιο, το οποίο με τους νοτιοανατολικούς ανέμους του θα εμπλουτίσει με υγρασία τα δυτικά και καθώς οι ψυχρές μάζες θα έρθουν από τα Βόρεια θα προκαλέσουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται συχνά, όπως είναι τα δυτικά τμήματα της χώρας. Σε δεύτερη φάση, όταν το σύστημα αυτό περάσει και μπει στο Αιγαίο, τότε θα έχουμε τον κλασσικό και προσήνεμο χιονιά με φαινόμενα κυρίως από τη Θεσσαλία και Νοτιότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: