24 Φεβρουαρίου 2021

Υπεράσπιση με σπίλωση των θυμάτων

Ο δικηγόρος του Λιγνάδη, Αλ. Κούγιας, χαρακτήρισε τους μάρτυρες «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους και αναξιόπιστες προσωπικότητες. Επιχειρεί να παρουσιάσει την ποινική δίωξη για ειδεχθές έγκλημα σαν πολιτική δίωξη με στόχο τη Λίνα Μενδώνη, αλλά θέλει και να καταθέσει μήνυση σε βάρος της υπ. Πολιτισμού, γιατί είπε τον πελάτη του «επικίνδυνο άνθρωπο» ● Αμεση η αντίδραση των θυμάτων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών σήμερα οι δικηγόροι του Ν.Σ.


Στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η μεταφορά του κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή Δημήτρη Λιγνάδη από το κρατητήριο της ΓΑΔΑ στο γραφείο της 19ης τακτικής ανακρίτριας στην Ευελπίδων, αλλά ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εθνικού Θεάτρου» θα ζητήσει ξανά προθεσμία για την απολογία του, αυτή τη φορά για να ενημερωθεί ο νέος δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας, που είναι ο μοναδικός συνήγορος υπεράσπισής του μετά την παραίτηση του Νίκου Γεωργουλέα. Η αιφνιδιαστική παραίτηση του κ. Γεωργουλέα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ήρθε μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του συναδέλφου του για τους χειρισμούς του. «Αν ήμουν δικηγόρος εκείνη τη στιγμή, εγώ το ένταλμα σύλληψης θα το προσέβαλα, είναι απαράδεκτο» σχολίαζε ο Αλ. Κούγιας και έκανε λόγο για «θεατράλε διαδικασίες».

Τα αντίγραφα της δικογραφίας αποτέλεσαν «δυσάρεστη έκπληξη» για τον Αλέξη Κούγια επειδή, όπως είπε, «πρόκειται για μια δικογραφία-τηλεγράφημα με ελάχιστα στοιχεία». Ο ποινικολόγος χαρακτήρισε τους μηνυτές «αναξιόπιστες προσωπικότητες που λένε χοντροκομμένα ψέματα» και περιέγραψε τους μάρτυρες που επιβεβαιώνουν τα γεγονότα ως ««επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους». Οσο για τη 40χρονη μάρτυρα που είχε σχέσεις με τον κατηγορούμενο δεκαέξι χρόνια (2000-2016) και έχει καταθέσει σημαντικά ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του, ο Αλ. Κούγιας την περιέγραψε ως «αθεράπευτα ερωτευμένη με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη».

Ομως ο κ. Κούγιας δεν περιορίστηκε στην υπερασπιστική γραμμή σπίλωσης των θυμάτων με ομοφοβικούς χαρακτηρισμούς, αλλά πρόσθεσε ότι «δυστυχώς πολλές φορές κατασκευάζονται με σκοπιμότητα ποινικές υποθέσεις, που τις περισσότερες φορές είναι το μέσο επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων και θέλω να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι αυτή η υπόθεση με αυτή τη νομική βαρβαρότητα εις βάρος Ελληνα πολίτη έχει στόχο την κυρία Μενδώνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια υπουργός για την απεμπλοκή της τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση».

Αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο Αλ. Κούγιας για τον Δ. Λιγνάδη: ότι δεν πρόκειται για ποινική δίωξη για ένα από τα ειδεχθέστερα αδικήματα (βιασμούς κατά συρροή), αλλά για πολιτική δίωξη με στόχο την υπουργό Πολιτισμού, στην οποία εμπλέκονται ψευδομάρτυρες που είναι και «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλοι και χρηματίστηκαν για να στηρίξουν μια σκευωρία σε βάρος μιας υπουργού, η οποία, σημειωτέον, στήριζε τον κατηγορούμενο μέχρι την παραμονή της έκδοσης του εντάλματος σύλληψης!

Οσο για την επένδυση στο Ελληνικό, είναι η δεύτερη φορά που συσχετίζεται με την υπόθεση. Η πρώτη ήταν από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, που σχολίαζε προχθές στο twitter: «Η αλήθεια δεν φτάνει να λέγεται αλλά πρέπει να λέγεται και στη σωστή στιγμή. Η κα Λίνα Μενδώνη ως ΥΠΠΟ ξεμπλόκαρε όλες τις μεγάλες επενδύσεις που ήταν εκεί σταματημένες χρόνια. Εξ ου και το μίσος της Αριστεράς εναντίον της. Τη θεωρώ εξαιρετική συνάδελφο».

Παρόλο που ο κ. Κούγιας θεωρεί την κ. Μενδώνη στόχο της σκευωρίας, προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος της, αν του το επιτρέψει ο εντολέας του, επειδή η υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε τον Δ. Λιγνάδη «επικίνδυνο άνθρωπο» καταπατώντας κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητάς του.
Τα θύματα

Η αντίδραση των θυμάτων ήταν άμεση. Ο Ν.Σ., που στις 6 Φεβρουαρίου κατήγγειλε (2020mag.gr) ότι ήταν σε ηλικία 19 ετών όταν τον βίασε ο Δ. Λιγνάδης, δήλωσε έτοιμος να εισφέρει στις εισαγγελικές αρχές στοιχεία για τον σκηνοθέτη και σήμερα το πρωί οι συνήγοροί του, Γεωργία Παλαιολόγου και Πατρίκιος Πατρικουνάκος, θα γνωστοποιήσουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τα πλήρη στοιχεία του προκειμένου να τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα χθες οι δύο δικηγόροι κατέθεσαν καταγγελία του Ν.Σ. στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Ακόμη μία καταγγελία που έχει κατατεθεί στο Σωματείο και αφορά τον Δ. Λιγνάδη είναι μαθήτριάς του στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το 2005, η οποία περιγράφει ότι ο σκηνοθέτης αυνανιζόταν μέσα στην τάξη και ότι ένας από τους φοιτητές με τον οποίο είχε σχέση επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η ανακοίνωση του συνηγόρου του Α.Χ., που έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος του Δ. Λιγνάδη κατηγορώντας τον για βιασμό το 2010, κακούργημα που δεν έχει παραγραφεί. Ο δικηγόρος του Γιάννης Βλάχος κάνει λόγο για «απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων», χαρακτηρίζει «ομολογία ενοχής» το ότι ο κατηγορούμενος παραδέχεται ότι δεν του είναι άγνωστα πρόσωπα οι καταγγέλλοντες και τονίζει:

«Ο ισχυρισμός ότι ο εντολέας μου, Σουηδός πολίτης, έχει πολιτικά κίνητρα, προσβάλλει τη νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη που ενήργησε με αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, ενώ επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες. Το δημοκρατικό και λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιδέχεται, κανενός είδους και σκοπιμότητας, άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς από κατηγορουμένους για βαρύτατα εγκλήματα και να μην παρασυρθεί σε ανούσιες αντιπαραθέσεις με αφορμή μια κοινωνική και ποινική υπόθεση στην πλάτη κακοποιημένων παιδιών».
Σοκαριστική η δικογραφία

Μπορεί ο Αλ. Κούγιας να επιμένει ότι περίμενε «καταθέσεις που θα κατονομάζουν τον Δ. Λιγνάδη ως παιδεραστή αλλά βρήκα μια δικογραφία πέντε σελίδων», όμως το υλικό της δικογραφίας είναι σοκαριστικό. Ο Σ.Σ., που έχει μηνύσει τον σκηνοθέτη για βιασμό του το 2015 (αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί), περιγράφει πώς τον ακινητοποίησε ο κατηγορούμενος σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου και τον κακοποίησε σεξουαλικά. Μουσικοσυνθέτης καταθέτει για σχέσεις του Δ. Λιγνάδη με ανήλικα παιδιά ιδιωτικού σχολείου, όπου δίδασκε.

Η 40χρονη μάρτυρας-κλειδί περιγράφει ότι της παρουσίασε ως έρωτα της ζωής του ένα 14χρονο αγόρι και ότι άλλο ένα από τα ανήλικα θύματά του επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του με χάπια. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες διαφορετικών ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και οι οποίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια μη προφυλάκισης του φερόμενου δράστη.

 Γιώτα Τέσση

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: