18 Φεβρουαρίου 2021

Παίζεις μπάλα στην Πιερία; Σούταρε μ’ ένα βιβλίο για ποδόσφαιρο & τη φωνή σου για τέρμα! Δήλωσε τώρα συμμετοχή

Του δημοσιογράφου Νίκου Κολίτση

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κοινό έχουν οι Albert Camus, Arthur Conan Doyle, Nick Hornby, David Peace, Jason Cowley, Manuel Vazquez Montalban, John Grisham, Joe McGinis, John King, Vladimir Nabokov, Orhan Pamuk, Eduardo Galeano, Peter Handke, Pier Paolo Pasolini, Νίκος Εγγονόπουλος, Θωμάς Κοροβίνης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καρούζος, Θανάσης Σκρουμπέλος και μια ατελείωτη λίστα από λογοτέχνες, ποιητές και συγγραφείς, συγγραφείς διαφορετικών εποχών, εθνοτήτων, λογοτεχνικών ρευμάτων κι απήχησης; Το ποδόσφαιρο, φυσικά!

Άλλοι έχουν φορέσει το κασκόλ του οπαδού σε γήπεδο, άλλοι έχουν παίξει μπάλα, άλλοι έχουν μελετήσει την ιστορία και το φαινόμενο του ποδοσφαίρου. Άλλοι, πάλι, έχουν καταγράψει συγγραφικά και ποιητικά τον θαυμασμό τους για παίκτες κι ομάδες, ενώ την ίδια στιγμή αμέτρητα δοκίμια και μελέτες έχουν γραφτεί κι έχουν βραβευτεί από λογοτέχνες, επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Το ποδόσφαιρο, άλλωστε, ακόμα και στην πιο ακραία εμπορευματοποιημένη μορφή του, αναπληρώνει την χαμένη κοινωνικότητα και συλλογικότητα, την αλλοτρίωση και τη μοναξιά του σύγχρονου κόσμου. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο Ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας, το ποδόσφαιρο είναι η «εβδομαδιαία αναβίωση της παιδικότητας». Πίσω από τις «συγκρούσεις» του ποδοσφαίρου, υπάρχει η αληθινή επικοινωνία των λαών και η αποθέωση της συλλογικής προσπάθειας.

Επειδή, λοιπόν, η σχέση του ποδοσφαίρου με τη  λογοτεχνία έχει βαθιές ρίζες, αρχής γενομένης από τα Ομηρικά Έπη, μέσω της λογοτεχνικής πένας του Νίκου Κολίτση, καλούμε όλους τους ποδοσφαιριστές που παίζουν μπάλα, σε όλες τις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Πιερίας, να δηλώσουν συμμετοχή σε μια πρωτοποριακή ποδοσφαιρική λογοτεχνική ανάγνωση ηχογράφησης, με μια συγκινητική ποδοσφαιρική ιστορία καταξιωμένου Έλληνα συγγραφέα από την περιφέρεια -που μας παραχώρησε ευγενικά την άδειά του-.

Για πρώτη και μοναδική φορά στα ποδοσφαιρικά χρονικά πανελλαδικά, ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές -που θα επιλεγούν με αυστηρά κι αδιάβλητα κριτήρια-, καλούνται να «μπουν και να παίξουν μπάλα» στο παιχνίδι της λογοτεχνίας, μέσω μιας αληθινής ή φανταστικής -λίγη σημασία έχει- καταπληκτικής ιστορίας, που θα σας καθηλώσει και θα σας αναδείξει Man of the match, πριν την (επαν)έναρξη του πρωταθλήματος και του κυπέλλου!

Για περισσότερες πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής:

Νίκος Κολίτσης, liviostitos@hotmail.com (με θέμα «λογοτεχνία και ποδόσφαιρο») ή/και σχόλια κάτω από το video!



Δεν υπάρχουν σχόλια: