26 Φεβρουαρίου 2021

Σύγχρονοι Ομολογητές και μη!

Γράφει ο Θεοφάνης  Γκατζής

Στον ηλεκτρονικό τύπο αλίευσα την παρακάτω είδηση: Τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν την Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων, σε χωριό οι κάτοικοι του οποίου είναι κατά πλειονότητα χριστιανοί στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου σκότωσαν τουλάχιστον 11 ανθρώπους, πυρπόλησαν εκκλησία και απήγαγαν ιερέα, σύμφωνα με πηγές στην περιοχή.

Οι τζιχαντιστές, κινούμενοι με μοτοσικλέτες και φορτηγά, έκαναν έφοδο στο χωριό Πέμι, ανοίγοντας πυρ«αδιακρίτως» και βάζοντας φωτιά σε κτήρια, ανέφερε ο Αμπουάκου Κάμπου, επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα στην περιοχή, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι τρομοκράτες σκότωσαν επτά ανθρώπους, πυρπόλησαν δέκα σπίτια και λεηλάτησαν αποθήκες με τρόφιμα που επρόκειτο να διανεμηθούν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων» είπε.

Επιπρόσθετα, στην ετήσια έκθεση του διεθνή χριστιανικού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων Open Doors αναφέρεται ότι το 2020 4671 Χριστιανοί πέθαναν για την πίστη τους (60% περισσότερο από το 2019). Από αυτούς 3800 άτομα πέθαναν στη Νιγηρία! Ακόμη,  πάνω από 340 εκατομμύρια Χριστιανοί υφίστατο διακρίσεις λόγω της πίστης τους. Δηλαδή ο ένας στους 8!

Επ’ αφορμή των παραπάνω ειδήσεων  προβαίνω στα εξής σχόλια :

Οι αποθανόντες είναι σύγχρονοι Μάρτυρες! Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους! Ομολόγησαν και θυσίασαν τη ζωή τους για του Χριστού την πίστη την Αγία! Αντιθέτως, εμείς απαγορεύσαμε τη συμμετοχή πιστών στις Θείες λειτουργίες και δεν τελέσαμε τον Αγιασμό των Υδάτων σε δημόσιο ανοικτό χώρο επιδεικνύοντας ασέβεια προς τον Παντοδύναμο Θεό, ενώ παράλληλα κατακλυστήκαμε από φοβίες, μήπως πληρώσουμε πρόστιμο ή κολλήσουμε κορωνοϊό εντός των Ιερών ναών, δείχνοντας ολιγοπιστία! Ο Θεός παραχώρησε τη δοκιμασία του κορωνοϊού για να δώσουμε εξετάσεις κατά πόσο είμαστε θερμοί ή χλιαροί Χριστανοί και δυστυχώς φάνηκε, κατά συντριπτική πλειοψηφία, ότι αποτύχαμε!

Ειρήσθω εν παρόδω,  προβληματισμό με προκάλεσε η ανακοίνωση της Ιεράς συνόδου (15η Δεκεμβρίου) ως προς το ένα σκέλος της. Ειδικότερα, αναφέρει ότι προτρέπει όσοι από τους πιστούς ανήκουν σε υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι) να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους, χάριν της προστασίας της υγείας τους. Δηλαδή, με εύσχημο τρόπο, τους προέτρεπε να μην προσέλθουν και στους Ιερούς Ναούς για εκκλησιασμό! Εγώ ο ασθενής στην εφαρμογή του Ευαγγελίου, με σεβασμό, πιστεύω ότι οι Ιεροί Ναοί και ιδιαίτερα όταν διεξάγονται Θείες λειτουργίες αποτελούν οχυρά προς οποιαδήποτε μεταδιδόμενη ασθένεια, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κορωνοϊός, καθώς αυτές είναι ιερείς Θείες μυσταγωγίες με την παρουσία του τριαδικού Θεού, της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγγέλων και των Αγίων! Γι’ αυτό δεν πρέπει, σύμφωνα με φωτισμένους γέροντες (π.χ. π. Σάββας Αγιορείτης) της εκκλησίας μας, να προβαίνουμε σε χρήση της μάσκας εντός των Ιερών Ναών κατά την Θεία λειτουργία, γιατί αποτελεί βλασφημία προς το Άγιο Πνεύμα! 

Τίποτε δεν μπορεί να συμβεί αν δεν το επιτρέψει ο Θεός! Αλλά ακόμη και αν αποδεκτούμε ότι μπορεί να μεταδοθεί σε κάποια άτομα, πράγμα αδύνατο, κατόπιν Θείας παραχώρησης και τους συμβεί κάτι ανεπιθύμητο τα συγκεκριμένα άτομα θα έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς για την πίστη τους και θα βαίνουν σε καλό δρόμο για να κερδίσουν την Ουράνια Βασιλεία! Καθότι σκοπός του κάθε Χριστιανού και έλλογος όντου πρέπει να είναι η κατάκτηση της αιωνιότητας μιας και η ζωή εδώ είναι προσωρινή και μάταιη! Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστὸς κηρύττει «Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον, ἐὰν κερδίση τὸν κόσμον ὅλον καὶ ζημιωθῆ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; Δηλαδή, τί θὰ ὠφελήσει τὸν ἄνθρωπο, ἂν κερδίσει ὅλο τὸν κόσμο καὶ χάσει τὴν ψυχή του;» Γι’ αυτό και οι πρώτοι μάρτυρες Χριστιανοί στην Ρωμαϊκή εποχή και σύγχρονοι Μάρτυρες (ΕΣΣΔ, Κίνα, Nιγηρία) δεν ολιγοπίστησαν και υπέμεναν με καρτερικότητα φρικτά βασανιστήρια, ενώ παράλληλα δεν δίστασαν να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή μπροστά στην αγάπη τους για το Χριστό! Εξάλλου όπως είπε ο Χριστός '' η πίστις σου σέσωκέ σε''!

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στον τριαδικό Θεό, στην μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, του Αποστόλου Παύλου, των δώδεκα Αποστόλων, των Αγίων του Θεού Πάντων, Μαρτύρων από τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο μέχρι σήμερα, Αμβροσίου, Νείλου, Ευθυμίου, Ιουστίνης, Ματρώνας, Θωμαΐς, Ανδρονίκου, Αθανασίας,  Φωτεινής, Εριφύλης, Ιγνατίου, Κλεάρχου, Ιωάννη Θεολόγου, Δωροθέας, Αντίπα, Παύλου του Ομολογητή, Αββακούμ, Πατάπιου, Βασιλείου του Αμασεύς, Ξένης, Αθανασίου του Μετεωρίτη,  Θεοδώρας της Αυγούστας, Παταπίου, Γεωργίου του Νεαπολίτη, Ιωάννου του Θεριστού, Χριστοδούλου, Χρήστου του Νεομάρτυρα,  Ανδρoνίκου, Ξενοφών, Ονήσιμου, Συμεών του Τραπεζούντιου, Ιωάννη του Ευαγγελιστή,  Kοδράτου, Νύμφων, Κλημάτιου, Αριστείδου του Φιλοσόφου, Φαντίνου, Ευφρόσυνου του Μάγειρα, Σαμψών, Μιχαήλ του Σάρωφ, Μιχαήλ του Νεομάρτυρα, Μάμα, Ματθαίου, Μάρκου του Κωφού, Ζήνων του Ταχυδρόμου, Φοίβης, Τρύφων, Αντύπα, Βηχιανού, Βασιλείου και Πέντε Μαρτύρων, Ισιδώρων, Νικήτα του Νεομάρτυρα εκ Νισύρου, Ελευθερίου, Ευανθίας, Ανθίας, Βονιφάτιου, Πολυξένης, Ξένης της Πετρούπολης, Ανθίπης, Φωτίου, Ταξιαρχών, Φανουρίου, Ναούμ, Αρτεμίου, Βαρβάρας, Παϊσίου, Μακρίνας, Αλεξάνδρου του Σβιρ, Σεραφείμ του Σαρώφ, Προκοπίου, Ιάκωβου Τσαλίκη, Πορφυρίου, Αμφιλοχίου Μακρή, Μελετίου, Βλασίου,  Γερασίμου εκ Κεφαλληνίας, Ρηγίνου, Νεκταρίου, Θεράποντα, Αναργύρων, Ιωάννη του Προδρόμου, Κυπριανού, Ιωάννη του Ρώσου, Θεοφάνη του Ομολογητή  της Συγριανής, Αλεξάνδρου εν Πύδνης, , Αθανασίου, Διονυσίου εν Ολύμπω, Εφραίμ Νέας Μάκρης, Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης, Βαρβάρας, Σοφίας της Κλεισούρας, Κόρης, Αικατερίνης, Παρασκευής, Νικολάου, Κωνσταντίνου, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Ταξιάρχη Μανταμάδου, στον Αρχάγγελο Γαβριήλ, στον φύλακα Αγγελό μου, στα εννέα τάγματα των Αγγέλων (Χερουβίμ και Σεραφείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Αρχάγγελοι και Άγγελοι), Φωτώ, Ανατολής, Φωτίς, Ιωάννη Κάλφα του Νεομάρτυρα, Σεβαστιανός του Δούκα, Φωτεινής της Μεγαλομάρτυρας της Σαμαρείτιδας, Βίκτωρ, Ιωσή (την μνήμη των οκτώ τελευταίων τελούμε σήμερα)

 Αποστόλου Θωμά, Σάββα του Νέου εν Καλύμνου, Ακύλλα και Πρίσκιλλα, Θεοφάνη του νέου εν Ναούσης, Δαβίδ εν Ευβοία, Βαρθολομαίου, Αγαθονίκου, Θεοφάνη του ομολογητή, Θεοφάνη Μητροπολίτη Περιθεωρίου, Θεοφάνη του γραπτού, Θεοφάνη του Μυροβλήτη, Θεοφάνη του Εγκλέιστου, Σοφίας, Δημητρίου Ροστώφ, Ιωάννη της Κρονστάνδης, Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ, Νικοδήμου του Αγιορείτου, Σάββα, Γρηγορίου του Θεολόγου, Θεοφάνη επισκόπου Σολέα, Μεθοδία της Κιμώλου, Μηνά, Μαρίνας, Νεκταρίου και Θεοφάνη (κτητόρων της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων), Νεομάρτυρα Θεοφάνη εν Κωνσταντινούπολη, Κοσμά του Αιτωλού, Νικολάου Πλανά!

στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα μου Θωμά, στους ζώντες μητέρα μου Μαρία, γέροντα Γαβριήλ, ιερείς Γεώργιο και Χρήστο, ιερέα  Γεώργιο, των νυν και πρώην Mητροπολιτών Μόρφου Νεοφύτου, Κυθήρων Σεραφείμ, Καλαβρύτων Αμβροσίου, Αρχιμανδρίτη Σάββα του Αγιορείτη, το  γέροντα Παρθένιο (Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου στο Άγιο όρος) και όλων των ζώντων ασθενών και μη επί Γης, των κάτωθι αποθανουσών και αποθανόντων γιαγιάδων μου Φανής Μακρυγιάννη και Στυλιανής Γκατζή, των παππούδων μου Βασιλείου Γκατζή (αναπήρου στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941) και Βασιλείου Μακρυγιάννη (συμμετείχε στην εθνική αντίσταση με ένα από τα ένοπλα σώματα του ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα), των προπαππούδων μου Ιωάννη Γκατζή (αποθανόντα στην μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων στο Κιλκίς-Λαχανά τον Ιούνιο του 1913), Δημητρίου Γκατζή, Σπυρίδωνος Μακρυγιάννη, Αθανασίου Σάββα και Θωμά, των προγιαγιάδων μου Μαρίας Μακρυγιάννης, Βασιλικής Σάββα, Ευανθίας Γκατζή και Φωτεινής, της νονάς μου Ελβίρας και του νονού μου Νικολάου, πάππου προς πάππου, των κεκοιμημένων συγγενών μου, τέως Mητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιου Κόμπου και Παύλου και του πνευματικού μου πατέρα Αρχιμανδρίτη Στεφάνου Παπαθανασίου και όλων των κεκοιμημένων από αρχής κόσμου!

Επίσης, τα αφιερώνω στην μνήμη των γερόντων Ευμενίου, Εφραίμ, Ιωσήφ, Φιλόθεου, Αρσενίου, Σίμων, Συμεών, Τύχωνα, Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα, Μωυσή του Αγιορείτη, Άνθιμου, Παπουλάκου, Βασιλείου, Αμβροσίου Λάζαρη, Ευσέβιου, Νεκταρίου, Αιμιλιανού και Δημητρίου και των ιερέων Μιχαήλ, Αναστασίου, Φωτίου του  Λαυριώτη, Ιωάννη Καλαΐδη,  Ευγενίου, της γερόντισσας Ευγενίας και Ταξιαρχίας, της Ακυλίνας Παρμαξίδου, της Ταξιαρχίας και Ευπραξίας, του θείου μου Δημητρίου Γκατζή και της θείας μου Ηλιάδας, των φίλων μου Ιωάννη και Διονυσίου, του Ανδρέα, του Γεωργίου, της Κυριακής, της Διονυσίας, του Νικηφόρου, της Παρασκευής, του Αθανασίου, του Νικολάου, του Κωνσταντίνου,  της Ευαγγελίας, του Ευαγγέλου, του Ηλία, της Ευτυχίας, της Γαρουφαλιάς, της Ελένης, του Νικολάου, του Αντωνίου, του Κωνσταντίνου, της Ουρανίας, του Χαράλαμπου, του Αγγέλου, του Ηλία, της Φανής, του Δήμου, του Γεωργίου, του Κωνσταντίνου, του Νικολάου,  της Μαρίας, του Αποστόλου, του Πολυκάρπου, του Λεωνίδα, της Αγγελικής, του Γεωργίου, του Αριστείδου, του Λεωνίδα, του Κωνσταντίνου, του Κυριάκου, του Βασιλείου, του Κωνσταντίνου, του Σόλωνος, του Κωνσταντίνου, της Όλγας!

Σας παρακαλώ όποιος/ όποια επιθυμεί ας μνημονεύσει τα παραπάνω ονόματα στις προσευχές του και ας τα δώσει να διαβαστούν στις Θείες λειτουργίες.

Θεοφάνης  Γκατζής του Θωμά

Χριστιανός Ορθόδοξος

Οικονομολόγος- Διεθνολόγος, αρθρογράφος

ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Facebook: Θεοφάνης Γκατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: