24 Φεβρουαρίου 2021

Το ψηφιακό Ευρώ έρχεται και θα δοκιμαστεί σε αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις. Ζητήστε από την Τράπεζα της Ελλάδος η Κατερίνη να είναι μία από αυτές

Όπως διαβάζουμε εδώ και μήνες στον οικονομικό τύπο, η πανδημία επισπεύδει την κυκλοφορία του ψηφιακού Ευρώ, του νέου επίσημου νομίσματος που θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ευρώπη. Ήδη κάτι αντίστοιχο ετοιμάζει και η Κίνα, με το ψηφιακό γουάν ήδη να δοκιμάζεται από κατοίκους διαφόρων πόλεων εκεί.

Ένα από τα βασικά στάδια που προηγούνται της κυκλοφορίας είναι η δοκιμαστική λειτουργία του νέου νομίσματος σε διάφορες πόλεις, για να μελετηθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων. Πχ στην Κίνα διαβάζουμε ότι δόθηκαν σε χιλιάδες πολίτες συγκεκριμένων πόλεων ποσά για να ξοδέψουν μέσω χρεωστικών καρτών κλπ.

Ζητήστε να είναι η Κατερίνη μία από τις πόλεις δοκιμής του ψηφιακού Ευρώ

Αν θέλετε επιτέλους να κάνετε κάτι προς την κατεύθυνση του να αρχίσει η Κατερίνη να μπαίνει στον χάρτη ως πόλη που στηρίζει και προωθεί την καινοτομία, σας προτείνουμε να λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης και να ζητήσουμε άμεσα από την Τράπεζα της Ελλάδος να είναι η Κατερίνη μία από τις Ευρωπαϊκές πόλεις όπου θα δοκιμαστεί η λειτουργία του ψηφιακού Ευρώ.

Πέραν του αυτονόητου μικρού οικονομικού οφέλους για πολλούς συνδημότες μας, με μία τέτοια κίνηση ο Δήμος μας θα πετύχει:

- Να συνδεθεί με ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό project

- Να αναφέρεται παντού στην Ευρώπη και όχι μόνο, με εκατομμύρια αναφορές και δωρεάν προβολή, κάτι χρήσιμο για τον τουρισμό μας

- Να φιλοξενήσει όλους τους ειδικούς που θα μελετήσουν το φαινόμενο τόσο στην αρχή του, όσο και στη διάρκειά του

- (Το κυριότερο όλων) Να αρχίσει επιτέλους να ακούγεται στην Ελλάδα ότι η Κατερίνη μπορεί και θέλει να γίνει Δήμος καινοτομίας, τόπος που στηρίζει κάθε δράση που μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον και κάνει εύκολη τη ζωή όποιου θέλει να επιχειρήσει εδώ και στο μέλλον να δημιουργήσει εδώ και θέσεις εργασίας

Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές σας έχουμε προτείνει ένα ολόκληρο σχέδιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προσέλκυση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας κλπ αλλά απλά το αγνοείτε. Αρκείστε στα ελάχιστα (πχ όταν θα πάρουν όλες οι πόλεις λίγα ψίχουλα για να εγκαταστήσουν λίγους σταθμούς φόρτισης, θα πάρει και η Κατερίνη ένα μικρό ποσό) και δεν σχεδιάζετε τίποτε για να αλλάξετε την πορεία του τόπου μας και να δημιουργήσετε δουλειές που όλοι οι δημότες έχουν ανάγκη.

Θα χαρούμε να πετύχετε τον στόχο αυτόν και θα σας πούμε μπράβο αν μας ακούσετε. Ο Δήμος Κατερίνης έχει μόνο να κερδίσει αν διεκδικήσει και τελικά πετύχει να είναι η πόλη μας μία από τις Ευρωπαϊκές πόλεις όπου θα δοκιμαστεί το νέο, ψηφιακό Ευρώ.

Περιμένουμε από εσάς να προχωρήσετε άμεσα το θέμα.

Δημοτικός Συνδυασμός «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»

Το σχετικό δημοσίευμα του capital.gr

Η πανδημία επισπεύδει το ψηφιακό ευρώ

Του Λεωνίδα Στεργίου 

Η παράταση της πανδημίας και η ολοένα αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών και ανέπαφων πληρωμών, αλλά και ταχύτατη ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων αποτέλεσαν τον καταλύτη για την επίσπευση των αποφάσεων και των σχεδίων της ΕΚΤ για την κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ.

Οι ομάδες εργασίας έχουν ήδη αρχίσει να συνθέτουν τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες, όπως επίσης και το πλάνο πιλοτικών δοκιμών σε ευρωπαϊκές πόλεις, πριν από την επίσημη και μαζική κυκλοφορία.

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ΕΚΤ στις αρχές του καλοκαιριού, πηγές που συμμετέχουν στον σχεδιασμό πιστεύουν ότι μόνο το γεγονός ότι ξεκίνησαν να προσδιορίζονται πρακτικές λεπτομέρειες αποτεί σοβαρή ένδειξη ότι πιθανότατα η απόφαση θα είναι θετική για την κυκλοφορία του.

Στον όλο σχεδιασμό συμμετέχει και η Ελλάδα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, τις εμπορικές τράπεζες και τη ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα και άλλους φορείς. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ψηφιακό ευρώ δεν πρόκειται να είναι κρυπτονόμισμα, ούτε μέθοδος ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως, για παράδειγμα είναι οι Apple Pay, Google Pay, PayPal ή οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Επίσης, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα μετρητά.

Η διαφορά με τις σημερινές ψηφιακές μεθόδους πληρωμής συνίσταται στα εξής:

1. Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα νέο νόμισμα, το οποίο θα εκδίδεται από την ΕΚΤ, θα αποτελεί απαίτηση του Ευρωσυστήματος και όχι των εμπορικών τραπεζών.

2. Θα έχει δική του νομισματική κυκλοφορία και επιτόκια. Δηλαδή, θα αποφασιστεί ένα όριο της ποσότητας (αξίας) που θα είναι διαθέσιμο στις αγορές και θα έχει επιτόκια που να αποτρέπουν τη μετατροπή των σημερινών ευρώ σε ψηφιακό ευρώ. Επίσης, η ποσότητα και τα επιτόκια θα διαμορφώνονται έτσι ώστε το ψηφιακό ευρώ να μη χρησιμοποιείται για επενδυτικούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς.

3. Οι πληρωμές με ψηφιακό ευρώ θα έχουν τα χαρακτηριστικά της αμεσότητας και της ανωνυμίας που έχουν σήμερα τα μετρητά. Θα προσφέρει ύψιστη ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων, εκτός των περιπτώσεων που ερευνώνται εγκληματικές πράξεις, όπως για παράδειγμα ξέπλυμα και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

4. Κάθε πολίτης θα έχει ένα ανώτατο όριο για ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα καθοριστεί. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι 3.000 ευρώ. Η διάρκεια θα προσδιοριστεί από τα στοιχεία που δείχνουν πόσο χρόνο χρειάζεται κατά μέσο όρο ένας πολίτης να έχει το αντίστοιχο ποσό για τις ανάγκες του σε μετρητά. Μόλις οριστεί η διάρκεια και το ποσό, το όριο του ψηφιακού ευρώ θα είναι μεγαλύτερη. Εναλλακτικά, εξετάζεται να μην τεθεί όριο, αλλά η επιβολή επιτοκίου ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά η χρήση του πάνω από κάποιο ποσό.

5. Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά ως μέσο πληρωμής.

6. Οι εμπορικές τράπεζες θα συμμετέχουν στη διανομή του ψηφιακού ευρώ. Δεν απειλούνται από φυγή καταθέσεων, καθώς τίθενται ποσοτικά όρια και επιτόκια. Επίσης, δεν απειλούνται οι μέθοδοι πληρωμών όπως οι υπηρεσίες Apple Pay, PayPal, κάρτες, κλπ, διότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι υπηρεσία πληρωμής, αλλά νόμισμα.

7. Ωστόσο, στην πράξη, η χρήση του θα μοιάζει τεχνικά με τις σημερινές ηλεκτρονικές και ανέπαφες συναλλαγές και τα ψηφιακά πορτοφόλια.

8. Οι πληρωμές θα γίνονται άμεσα και η εκκαθάριση θα γίνεται κατευθείαν μέσω της ΕΚΤ, χωρίς να μεσολαβεί το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, η συναλλαγή του πολίτη περνάει κατευθείαν στο σύστημα της ΕΚΤ. Μάλιστα, υπάρχει η πρόταση να δημιουργηθούν δύο συστήματα εκκαθάρισης στην ΕΚΤ. Το ένα θα αφορά το retail και το άλλο το wholesale κομμάτι των συναλλαγών. Το δεύτερο υπάρχει σήμερα καθώς από εκεί γίνεται η εκκαθάριση και ο διακανονισμός όλων των συναλλαγών μεταξύ τραπεζών.

9. Εξετάζεται η περίπτωση να λειτουργήσει πιλοτικά σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.

10. Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης κυκλοφορία και διαθεσιμότητα στο επίπεδο που επιθυμεί και σχεδιάζει η ΕΚΤ, περιλαμβανομένης της διαθεσιμότητας σε τρίτες χώρες, μπορεί να χρειαστεί τρία έως πέντε χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΕΚΤ στην ασφάλεια, τη διαφάνεια, την αμεσότητα και την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς -ειδικά στους νέους-, αλλά και στην απειλή από την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων. Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους που έχουν τα κρυπτονομίσματα, καθώς δεν ελέγχονται από κεντρικές τράπεζες, παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα στις ισοτιμίες (κίνδυνος) και δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια (προσωπικά δεδομένα, φορολογία, ξέπλυμα, κά).

To link: Η πανδημία επισπεύδει το ψηφιακό ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: