15 Φεβρουαρίου 2021

Τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους - Αναλυτικός οδηγός

 

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται ο κρατικός Προϋπολογισμός από την αύξηση των δαπανών που απαιτούνται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μετά τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρακολουθούν καθημερινά με αγωνία την πορεία εσόδων και δαπανών και γνωρίζουν καλά ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το σύνολο του έτους έχουν σχεδόν εξαερωθεί.
20 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ένα διευρυμένο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους επιστρατεύει το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται φυσικά και νομικά πρόσωπα από το νέο κύμα περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα. Επιστρεπτέες προκαταβολές, μηδενικά ενοίκια, παρατάσεις αναστολών συμβάσεων και προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, παράταση επιδομάτων ανεργίας και στήριξη μακροχρόνια ανέργων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα δέσμη μέτρων που ενεργοποιούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Η Realnews, μέσα από 20 ερωτήσεις και απαντήσεις, παρουσιάζει όλα τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή και αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους.

1. Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μηδενικό ενοίκιο τον Μάρτιο; Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται όσες ανήκουν στον χώρο της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού κ.α., τα γυμναστήρια, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές - κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση. Ειδικά για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.

2. Τι ενοίκιο καταβάλλουν οι ανοιχτές αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις; Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές θα έχουν και τον Μάρτιο μείωση ενοικίου κατά 40%.

3. Πότε ενεργοποιείται ο έκτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής; Εως τις 22 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη συνήθη διαδικασία: αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος και σε δεύτερη φάση υποβολή τελικής δήλωσης. Οι επαγγελματίες θα κληθούν να αναγράψουν τον τζίρο τους μόνο για τον μήνα Ιανουάριο. Τα ποσά θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: