12 Μαρτίου 2021

Επιστρεπτέες 1, 2, 3: Ποια μυστικά κρύβουν οι ανατροπές - Τι αλλάζει στην εξόφληση των «παλιών» ενισχύσεων

«Κούρεμα» στα ποσά που θα επιστρέψουν τελικά στο κράτος για τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, εξόφληση σε περισσότερες δόσεις, αλλά και εναλλακτικές όπως «έξτρα κούρεμα» χρέους ή «κάβα» για εξόφληση μελλοντικών υποχρεώσεων, περιλαμβάνει το «μενού» των διευκολύνσεων που προωθεί η Κυβέρνηση για τους επαγγελματίες, οι οποίοι προσέφυγαν σε κρατικές ενισχύσεις από τον Μάρτιο του 2020. Ανατροπές έρχονται και στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

«Δώρο» το 30% έως 50% του κεφαλαίου που δανείστηκαν μέσω των κύκλων 1-2-3 της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κάνει στους επαγγελματίες το Κράτος: Ως γνωστόν, η Επιστρεπτέα 1,2 και 3 «μοίραζε» προνομιακά μεν, δάνεια δε, στις επιχειρήσεις, τα οποία έπρεπε να επιστραφούν ολόκληρα. Αυτό το «κούρεμα» όμως του χρέους από τους τρεις πρώτους κύκλους ενισχύσεων δεν έρχεται άνευ όρων: Θα πρέπει η επιχείρηση να πληροί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να «κερδίσει» το συγκεκριμένο «δώρο».

«Δώρο» το «κούρεμα»… υπό προϋποθέσεις

Ποια είναι, λοιπόν, τα κριτήρια για να εξασφαλίσει ένας επαγγελματίας «κούρεμα» στις Επιστρεπτέες 1,2 και 3;

  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση κύκλου εργασιών τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30% της ενίσχυσης.
  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.
  • Για επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών έτους 2020.
  • Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.


Πώς προκύπτει έξτρα «κούρεμα» της Επιστρεπτέας
Πρόσθετη έκπτωση 15% στα χρήματα που θα επιστρέψουν τελικά στο κράτος μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έχουν λάβει ενίσχυση μέσω οποιουδήποτε κύκλου Επιστρεπτέας. Για να «κερδίσουν» αυτό το επιπλέον «κούρεμα» στο σκέλος του δανείου της Επιστρεπτέας, το οποίο καλούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν ως το τέλος της χρονιάς μια συγκεκριμένη δυνατότητα: Τα χρήματα γα εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού.
Έτσι, θα έχει και ένα «bonus» 15% και θα κερδίσει συνολικά 65% (15% η επιπλέον έκπτωση λόγω εφάπαξ εξόφλησης και το 50% το οποίο έτσι και αλλιώς δεν επιστρέφει). Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μιλάμε για αφορολόγητη ενίσχυση και άρα προκύπτει ένα πρόσθετο όφελος 9% έως 45% από φόρους.
Για παράδειγμα, αν κάποιος έλαβε 2.000 ευρώ μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μπορεί να επιστρέψει τα 850 πριν την Πρωτοχρονιά του 2022 και… «καθάρισε». Γιατί τα 1.000 ευρώ ήταν επιδότηση και από τα 1000 που είναι δάνειο, επιβραβεύεται με 150 αν αποπληρώσει τα 850 εφάπαξ.

Η εναλλακτική της «κάβας» έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων
Θεσπίζεται ακόμη η εναλλακτική -για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3- να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 που έχουν εισπράξει ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, δηλαδή υποχρεώσεων όπως ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, τρέχοντες πληρωμές ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ κλπ. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον γίνει αυτή η επιλογή έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όπως προβλέπεται, στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε δόσεις από τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Σε περισσότερες δόσεις η εξόφληση
Άλλη μια ανατροπή στα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, έχει να κάνει με τον αριθμό των δόσεων που θα εξοφληθεί το σκέλος του δανείου της Επιστρεπτέας: Για όλους τους κύκλους διευρύνεται η περίοδος αποπληρωμής στους 60 μήνες, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις Επιστρεπτέες (1 έως 7), επεκτείνεται από 40 που ισχύει σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από τις 31 Ιανουαρίου 2022 έως 31 Ιανουαρίου 2027.

Τι αλλάζει στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
Ανοίγει το «παιχνίδι» στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καθώς τα κριτήρια που υιοθετούνται επιτρέπουν και σε όσους «κόπηκαν» στον προηγούμενο κύκλο, αλλά και σε νέες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας με τα ελάχιστα ποσά να είναι 1.000 ευρώ και την ενίσχυση να φτάνει έως και 100.000 ευρώ.. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 -που θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο-θα έχει ως βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Ποια είναι τα κριτήρια όμως που θα υιοθετηθούν;

  • Μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
  • Ελάχιστος τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες, δηλαδή 200 το μήνα).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ.
  • Όσον αφορά στις νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους και να έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Να σημειωθεί ακόμη, πως:

  • Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
  • Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων. 
enikonomia.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: