21 Μαρτίου 2021

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

 

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, 
την καταγωγή ή τη θρησκεία του.
Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος,
μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο»

                                                                                                                                                                              Nelson Mandela
    
  Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού- Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων η 21η Μαρτίου και έρχεται να μας υπενθυμίσει πως αποτελεί υποχρέωση όλων μας να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο κατά των διακρίσεων, των αποκλεισμών και των περιορισμών και πως οφείλουμε όλοι να απωθήσουμε και να απομονώσουμε εκείνες τις ενέργειες που καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία και το διωγμό.

Την ώρα που τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και ακραίων εγκληματικών συμπεριφορών απειλούν την Ευρώπη και τη χώρα μας, εμείς οι πολίτες πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και τη δύναμη μας, προκειμένου να σταματήσει ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις. Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία και να πράξουμε το χρέος μας, που δεν είναι άλλο από τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της δημόσιας ζωής. 

Ο φασισμός, ο ρατσισμός και η κάθε μορφής διάκριση δεν έχουν χώρο στην κοινωνία. Λέμε "ΝΑΙ" στη δημοκρατία, τον ανθρωπισμό, την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε την αναγέννηση μορφωμάτων λαϊκισμού και ρατσισμού. Υπερασπιζόμαστε τη διαφορετικότητα και ίσοι όλοι ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, καταγωγή, εθνική ή εθνοτική προέλευση, υψώνουμε το δικό μας τοίχος στο μίσος και απαντάμε με εγρήγορση και δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: