25 Μαρτίου 2021

25η Μαρτίου: Εντυπωσιακή η παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Με τη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα, παρουσία όλων των επίσημων καλεσμένων, αλλά χωρίς πολίτες, λόγω κορονοϊού, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Συμμετείχαν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και ιππικό.

Κατάθεση στεφάνων

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθησαν οι ξένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και η Υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Ακολουθώντας το τελετουργικό η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, καθώς και τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων που κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ άγημα της Προεδρικής Φρουράς απέδωσε Τιμές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους ξένους ηγέτες.

Στην τελετή κατάθεσης στεφάνων παρέστησαν επίσης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

Με την ολοκλήρωση της τελετής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων, όπου έλαβαν τις θέσεις τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσαν το "παρών", στις 8:00 το πρωί, στην τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η σοπράνο Αναστασία Ζαννή έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο, 25 Μαρτίου 2021


Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

"Xρόνια πολλά, ειρηνικά, δημιουργικά, σε έναν αγώνα όλοι μαζί ενωμένοι", ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά το πέρας της Δοξολογίας. Tελετάρχης ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

Απαγόρευση πορειών και συγκεντρώσεων

Με αποφάσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση των ακόλουθων δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, που έχουν εξαγγελθεί να πραγματοποιηθούν:

Πρωινές ώρες στο Πεδίον του Άρεως, κατόπιν καλέσματος από μέλη της "Συνέλευσης ενάντια στην κρατική καταστολή και για την αλληλεγγύη στις καταλήψεις".

Στις 12:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τη συλλογικότητα "Ενωμένοι Μακεδόνες".

Στις 12:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος κατόπιν καλέσματος μέσω facebook από την ομάδα "Τ.ΟΛ.ΜΑ." (Τώρα Όλοι Μαζί).

Στις 12:00 στην Πλατεία Συντάγματος από μέλη της "Συντακτικής Εθνοσυνέλευση του Ελληνικού Λαού".

Στις 12:00 στο άγαλμα Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη από την "Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία - Εθνικό Κίνημα Νέων".

Στις 12:30 στην Πλατεία Κολοκοτρώνη κατόπιν καλέσματος μέσω facebook από την ομάδα "Πατριωτικός Σύνδεσμος".

Στις 13.30 στη συμβολή των οδών Δ. Αρεοπαγίτου & Μακρή από το "Συντονιστικό Φορέων ‘21".

Οι απαγορεύσεις των ανωτέρω συναθροίσεων αποφασίστηκαν, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., "επειδή από τη διεξαγωγή τους εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην οικεία περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τον επικείμενο εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην περιοχή των Αθηνών, της στρατιωτικής παρέλασης για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και των προγραμματισμένων επισκέψεων-κινήσεων επισήμων προσκεκλημένων από το εξωτερικό, για να συμμετάσχουν στις εν λόγω εκδηλώσεις".

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: