6 Μαρτίου 2021

Σε σκηνές και αυτοκίνητα οι πληγέντες του σεισμού - 520 τα μη κατοικήσιμα σπίτια

Σε σκηνές ή μέσα στα αυτοκίνητά τους πέρασαν τη νύχτα οι περισσότεροι από τους πληγέντες των δίδυμων σεισμών (6,3 Ρίχτερ και 5,9 Ρίχτερ) σε διάστημα δύο 24ώρων στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κτίρια της περιοχής για να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές. 

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα τροχόσπιτα ώστε να στεγαστούν οι πληγέντες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα σταλούν και οικίσκοι.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, ενώ σήμερα αναμένεται στην περιοχή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, για να αξιολογήσει την κατάσταση και να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Λόγω της κατάστασης, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχτηκαν για έξι μήνες ο δήμος Τυρνάβου, η δημοτική κοινότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας και ο δήμος Φαρκαδόνας.

Χθες, από τις αυτοψίες των συνεργείων σε 841 σπίτια διαπιστώθηκε ότι τα 520 δεν είναι κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12. Επίσης, συνεχίζεται η υποβολή αναφορών προς τον δήμο Λαρισαίων από κατοίκους και της πόλης της Λάρισας, για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια.

Παραμένουν τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Λάρισας, όπου εντοπίστηκε έντονη θολότητα στο νερό, μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Αν και ΔΕΥΑΛ ανακοίνωσε ότι έχει γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης, σημειώνεται, πως λόγω του μεγάλου μεγέθους του δικτύου ύδρευσης αλλά και του περιορισμού χρήσης των προβληματικών γεωτρήσεων, συστήνεται στους καταναλωτές ο περιορισμός της κατανάλωσης για όλες τις χρήσεις στις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, προκειμένου να εξομαλυνθεί σταδιακά η λειτουργία του δικτύου.

Δηλώσεις Κ. Αγοραστού

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η στέγαση των κατοίκων.

Ο Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι σήμερα αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας - Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων, ενώ η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Επίσης, δήλωσε ότι στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης ειδικά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Επίσης, στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία στο Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: