4 Μαρτίου 2021

Νέα σεισμική δόνηση 5,8 ρίχτερ στην Ελασσόνα

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση  μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στην Ελασσόνα το βράδυ της Πέμπτης (04/03).
Πιο αναλυτικά, το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 20:38, ήταν 17 χλμ. νότιο-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος στα 10 χλμ. Πρόκειται για την ίδια περιοχή, στην οποία καταγράφηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ την Τετάρτη (03/03).

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη Θεσσαλία, την Πιερία, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές περιοχές ακόμα.


O καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος συνέστησε μεγάλη προσοχή στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από χθες για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένονται νέοι μετασεισμοί που θα φτάνουν ακόμα και τα 6 Ρίχτερ.
«Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί»

Πάντως δυνατοί μετασεισμοί αναμένονται για πολλές ακόμα εβδομάδες, ίσως και μήνες. Αυτό έχουν προβλέψει οι σεισμολόγοι, μετά τον μεγάλο χθεσινό σεισμό της Ελασσόνας.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, μιλώντας εχθές στο MEGA, συνέστισε προσοχή. Ανέφερε μάλιστα ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και ο κόσμος να μην μπει σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Ο σεισμός έγινε σε ένα γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου το οποίο απ’ ότι φαίνεται είχε εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό καθότι δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6,1 Ρίχτερ. Έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία αναμενόμενη, επειδή είχε μικρό εστιακό βάθος γύρω στα 8 χιλιόμετρα. Αυτή η ακολουθία αναμένεται να είναι πάρα πολύ ισχυρή και για αρκετές εβδομάδες μπορεί και για δυο τρεις μήνες» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, ένα μετασεισμό της τάξης του 5 πολλούς 4,8. Για αυτό το λόγο ο κόσμος πρέπει να προσέχει, να είναι πολύ επιφυλακτικός, τα σχολεία επουδενί δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο. Ο κόσμος να μην πάει στα σπίτια του αν αυτά έχουν υποστεί βλάβες και αν δεν έχουν ελεγχθεί από μηχανικούς» συμπλήρωσε.

«Εκείνο το άλλο το οποίο θέλω να πω είναι ότι ενάμιση μήνα πριν, παρακολουθούσαμε μια μικροσεισμική δράση στο ρήγμα αυτό της τάξης λιγότερο από 3. Βέβαια δεν μας προβλημάτισε γιατί σε πολλά ρήγματα στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα» υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: