7 Μαρτίου 2021

Το πρώτο θύμα του σεισμού - Πέθανε 83χρονος που είχε απεγκλωβιστεί στο Μεσοχώρι

Τον πρώτο νεκρό από τον μεγάλο σεισμό της Τετάρτης που χτύπησε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, καθώς ένας 83χρονος που είχε απεγκλωβιστεί στο Μεσοχώρι δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Πρόκειται για ηλικιωμένο, το σπίτι του οποίου είχε γκρεμιστεί στο Μεσοχώρι, που νοσηλευόταν στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας.

Ο άτυχος 83χρονος ζούμε με τη σύζυγό του στο σπίτι και όταν χτύπησε ο σεισμός η γυναίκα πρόλαβε να βγει, αλλά ο ίδιος εγκλωβίστηκε στα χαλάσματα. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και 83χρονος απεγκλωβίστηκε, όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Μεσοχώρι Ελασσόνας. Η οικογένεια κάνει έκκληση αντί στεφάνων να ενισχυθούν οι σεισμόπληκτοι της περιοχής. 

Ακατάλληλα κτίρια και εγκαταστάσεις

Μέχρι στιγμής, 898 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1.609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας. Ειδικότερα, το Σάββατο διεξήχθησαν, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1.800 κτίρια. Από αυτές 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας έφτασαν τα πρώτα 37 τροχόσπιτα για να μείνουν όσοι τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατοίκητα, ενώ αποφασίστηκε και η μεταφορά οικίσκων μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σε Δαμάσι Τυρνάβου και Μεσοχώρι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με ευθύνη των δήμων διαμορφώνονται συγκεκριμένες εκτάσεις γης, ενώ προχωράει και η διαδικασία κατασκευής υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, αλλά και ηλεκτροδότησης των εκτάσεων αυτών όπου θα εγκατασταθούν οι οικίσκοι.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό όταν ολοκληρωθούν οι προεργασίες από τους δήμους, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, στις περιοχές θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 100 οικίσκοι και τροχόσπιτα για την φιλοξενία των ανθρώπων που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται σε σκηνές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται και η τροφοδοσία των περιοχών αυτών με τρόφιμα, αλλά και εμφιαλωμένο νερό, καθώς επίσης και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και κουβερτών, υπνόσακων για την προστασία των κατοίκων, καθώς αναμένεται και επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες.

Στις περιοχές από την πρώτη στιγμή επιχειρούν αρκετές εθελοντικές οργανώσεις, που προσφέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους κατοίκους, ενώ συνεχίζεται με ένταση και η διενέργεια rapid test από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλους τους ανθρώπους για τον έλεγχο και την προστασία από τον κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: