22 Μαρτίου 2021

Εφημερίες «πολέμου» στα νοσοκομεία - 940 εισαγωγές μέσα σε 48 ώρες


Σοκάρει η εικόνα με τα ασθενοφόρα που περιμένουν να μπουν στον Ευαγγελισμό

- Η εφημερία ήταν εφιαλτική  - Νοσοκομείο covid και ο «Ερυθρός Σταυρός» - Ανησυχία από την άρνηση εργαζομένων στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν

Για τη «μητέρα των μαχών» προετοιμάζεται το σύστημα υγείας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υλοποιεί με πυρετώδεις ρυθμούς το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την υγειονομική διαχείριση της επιδημίας.
Την ίδια ώρα, οι ανεμβολίαστοι – λόγω άρνησης εμβολιασμού και όχι λόγω έλλειψης εμβολίων- υγειονομικοί εργαζόμενοι λειτουργούν ως Δούρειος ίππος για την περαιτέρω «εισβολή» του κορωνοϊού στα νοσοκομεία, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους, τους νοσηλευόμενους και παράλληλα στερώντας το σύστημα υγείας από πολύτιμο αυτήν την περίοδο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν πλέον υπερβεί τους 4.900 - σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία χθες το βράδυ- και οι διασωληνωμένοι τους 674 στην επικράτεια, δοκιμάζοντας τις αντοχές και εξαντλώντας τις εφεδρείες.


Από αυτούς, περισσότεροι από 2.075 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στην Αττική - η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του τρίτου κύματος- και άλλοι 378 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά κι εκτός αυτών.

Οι εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 προκαλούν ήδη αφόρητη πίεση στο σύστημα. Το τελευταίο 48ωρο 940 νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία. Οι εισαγωγές του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα γέμισαν ουσιαστικά ένα νοσοκομείο σαν τον "Ευαγγελισμό" - διαθέτει 943 κλίνες. Οι 511 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο.

Οι ειδικοί δεν αναμένουν την κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος πριν από το τέλος Μαρτίου, προδιαγράφοντας έναν δραματικό Απρίλιο για το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, οι διασωληνωμένοι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του επόμενου μήνα μπορεί να αγγίξουν τους 1.000, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Αττική - αριθμός που προκαλεί τρόμο, θέτοντας ταυτόχρονα σε «κόκκινο συναγερμό» τις υγειονομικές αρχές.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία αλλά και οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους. Γνωρίζουν πως το κύμα των ασθενών που φτάνει αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα της νόσου, έχει μολυνθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ποσοστό 10-15% όσων μολύνονται, εκδηλώνουν σοβαρή νόσο covid-19 και χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομείο, ενώ το 5-7% αυτών θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Στις αρχές Μαρτίου τα κρούσματα ημερησίως ήταν σε υψηλό αριθμό, αλλά δεν είχε «σπάσει» το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Με δεδομένο λοιπόν πως χρειάζονται περίπου 10-12 ημέρες από τη μόλυνση μέχρι να εκδηλωθεί σοβαρή νόσος covid-19, οι αρμόδιοι αναμένουν – και προετοιμάζονται για αυτό- το επόμενο δυνατό κύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία προς το τέλος Μαρτίου.

«Ακόμα και εάν σήμερα, με ένα μαγικό ραβδάκι σταματούσαμε κάθε νέα μετάδοση του ιού στο λεκανοπέδιο, και πάλι το ΕΣΥ θα συνέχιζε να πιέζεται για τις επόμενες 2 με 4 εβδομάδες» είπε την περασμένη Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Γιατρός στον «Ευαγγελισμό»: «Εφιαλτική εφημερία, λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου»

«Εφιαλτική η εφημερία για ακόμα μια φορά. Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου» ανέφερε μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εφημερία που ολοκληρώνεται, υπήρξαν 110 εισαγωγές non covid περιστατικών και 65 covid, οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 6-7 διασηλωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ. «Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη. Είδατε τις φωτογραφίες με τα ΕΚΑΒ που γίνονται τρένο για να διακομίσουν περιστατικά» υπογραμμίζει.



protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: