12 Μαρτίου 2021

Ο ΠΟΥ καθησυχάζει για το εμβόλιο της AstraZeneca-Πληθαίνουν οι χώρες που το σταματούν

Να συνεχίσουν οι πολίτες να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Την ίδια στιγμή άλλες δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χορήγησή του.


«Ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται», δήλωσε σήμερα η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η κ. Χάρις υπογράμμισε ότι οι ειδικοί του οργανισμού εξετάζουν μεν τις πληροφορίες για τον σχηματισμό θρόμβων, όμως δεν έχουν διαπιστώσει καμία αιτιακή σχέση.

«Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας», δήλωσε και πρόσθεσε «οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους συναγερμούς ασφαλείας όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να μην το χρησιμοποιήσουμε».

Σήμερα, πάντως, η Βουλγαρία και η Ταϊλάνδη προστέθηκαν στις χώρες που ανακοίνωσαν ότι σταματούν να κάνουν εμβόλια με τη συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατών σε 11.

Χθες είχε γίνει γνωστό ότι ανέστειλαν τους εμβολιασμούς η Ιταλία, η Δανία, η Αυστρία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε ότι στηρίζει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως αρνήθηκε ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού συνδέεται με τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων.

«Η ανάλυσή μας δεν έφερε καμία ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου ή πνευμονικής εμβολής. Η ανάλυση έγινε σε πάνω από 10 εκατομμύρια περιπτώσεις. Αντιθέτως τα περιστατικά αυτά είναι αρκετά λιγότερα σε όσους έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό» σημειώνει η εταιρεία.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: