3 Μαρτίου 2021

Σε σκηνές θα διανυκτερεύσουν οι πληγέντες μετά τον ισχυρό σεισμό

Η ισχυρή μετασεισμική ακολουθία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Θεσσαλία αναγκάζει την Πολιτεία να λάβει προληπτικά μέτρα. Οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια ενώ ευτυχώς δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα από τα 6 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ελλάδας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων, ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιμετώπισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για στεγασθούν σε σκηνές άστεγοι ή φοβισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες σκηνές στέλλονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Κλιμάκια μηχανικών

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανάμεσα στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο, σε 16 χλμ εστιακό βάθος, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι. Εκεί έχουν υποστεί ζημιές ορισμένα παλαιά σπίτια, ενώ το μεσημέρι έγινε επιχείρηση απεγκλωβισμού τετραπληγικού ηλικιωμένου.

Ο άτυχος άνδρας εγκλωβίστηκε όταν τμήμα του σπιτιού του στο Μεσοχώρι κατέρρευσε από τον σεισμό. Η σύζυγός του πρόλαβε να βγει από το κτίριο και ειδοποίησε τους γείτονες. Με τη συνδρομή της πυροσβεστικής ο ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία του. Στην ίδια περιοχή έχει υποστεί ζημιές και μέρος σχολικού συγκροτήματος, όμως οι μαθητές είχαν φύγει από το κτίριο και δεν κινδύνεψε κανείς.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ευθύμης Λέκκας:  Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, έκανε λόγο για πολύ μεγάλο σεισμό, αισθητό σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Τόνισε, όμως, ότι το αισιόδοξο μήνυμα είναι οι έντονοι μετασεισμοί, κάτι που ενδεχομένως δείχνει γρήγορη εκτόνωση της σεισμικής ακολουθίας. Συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του.

Άκης Τσελέντης: Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Μανώλης Σκορδίλης: «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο  σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε και πρόσθεσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό». Ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Κώστας Παπαζάχος: Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ δήλωσε στο ΑΠΕ ότι ο σημερινός σεισμός είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά, εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ». Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό. Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος». Αναφορικά με τη μετασεισμική ακολουθία εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες. «Το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί. Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις. Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά».

Αλληλεγγύη από Τουρκία και Ιταλία

Την αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την Ελλάδα για το σεισμό κοντά στη Λάρισα εξέφρασε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λ. Ντι Μάιο στον Ν. Δένδια
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα μετά το σεισμό που σημειώθηκε κοντά στη Λάρισα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: