17 Μαρτίου 2021

Οι φοιτητές και στην Πιερία έδωσαν δείγματα αγωνιστικότητας απέναντι στην κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική και καταστολή

Σαββίδης Παναγιώτης

Ίσως είναι πρώτη φορά που στην Πιερία υπάρχει αγωνιστική συσπείρωση φοιτητών – σπουδαστών και οργανωμένα κλιμακώνουν μια πλούσια δραστηριότητα με συλλαλητήρια, συνθήματα, πανό, προκηρύξεις.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξε η Επιτροπή Φοιτητών Πιερίας που συγκροτήθηκε και μπόρεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μεγάλωσαν  με την πανδημία του «Κορονοιού» (1 χρόνο κλειστά είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της  χώρα μας ΑΕΙ - ΤΕΙ) και τον απαράδεκτο νόμο Κυβέρνησης – Κεραμέως που θέλει να βάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο φέρνοντας νόμο τώρα που είναι κλειστές οι σχολές.

 Αυτό αποτελούσε διακαής πόθος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και γενικότερα του κεφαλαίου, για να προσαρμοστούν πλήρες τα αντικείμενα σπουδών στις επιταγές τους που έχουν γνώμονα μόνο το αυξανόμενο κέρδος.

Οι φοιτητές και σπουδαστές αντιδρούν αγωνιστικά σε όλη την χώρα με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις  για να μείνει ανενεργός αυτός ο επαίσχυντος νόμος που έχει την σφραγίδα της ΝΔ – ΕΕ και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων που έστρωναν τον δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση για πανεπιστήμια και σχολές της αγοράς και όχι της κοινωνίας και των αναγκών της.

Εκεί αποσκοπεί το μπάσιμο της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια ώστε όποιος θα αντιστέκεται σε αυτή την στρατηγική και τις πολιτικές θα αντιμετωπίζεται ως «ξένο» σώμα και θα διώκεται  με την βία και την καταστολή για να μπορούν τα  ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ανενόχλητα να αλωνίζουν μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το τι σημαίνει αυτός ο νόμος το είδε όλη η Ελλάδα με την βίαιη εισβολή και καταστολή φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι φοιτητές διεκδικούν πρώτα από όλα να ανοίξουν οι σχολές τους, παίρνοντας όλα εκείνα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, για να ξαναβρεθούν στα έδρανα και να συνεχίσουν δια ζώσης τις σπουδές τους.

Λένε ότι η αστυνομία δεν έχει δουλειά μέσα στα πανεπιστήμια και τα κονδύλια να πάνε για εστίες, συγγράμματα, σίτιση, εργαστήρια που υποβαθμίζονται συνεχώς  εξαιτίας της διαχρονικής υποχρηματοδότησης  τους από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων κυρίως 15 ετών. 

Θέλουν πτυχία με κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και όχι διαβατήρια για την ανεργία που θα τους οδηγεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό «δεξιοτήτων».

«Δεξιότητες» που θα αγοράζουν από τα παραμάγαζα που στήνουν γύρω από την εκπαίδευση οδηγώντας τους σε μια διαρκή ανασφάλεια και αβεβαιότητα  που θα εκτονώνεται με την κατάρτιση και επανακατάρτιση  μέσα από πρόχειρα  προγράμματα της Δια Βίου Εκπαίδευσης.

 Αυτή την προοπτική αξιώνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια και οι πολιτικές τους μαριονέτες.

 Στόχος τους να διαμορφωθεί έναν  χειραγωγούμενο, φθηνό, ευέλικτο και υποτακτικό στρώμα εργαζομένων πολλών ταχυτήτων, που θα φοβάται να αντιδρά, και θα δέχεται αδιαμαρτύρητα την συνεχόμενη υποτίμηση της εργατικής τους δύναμης, για την αύξηση των κερδών και την ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας.

Αυτή η γενιά των φοιτητών μεγάλωσε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν  οι γονείς τους από τις συμπιέσεις των μισθών, την ανεργία, τα λουκέτα, την φορολεηλασία.

Νοιώθουν ότι αυτό όχι μόνο δεν τελειώνει αλλά θα συνεχίσει και θα χειροτερεύει, με το  σύστημα και τις πολιτικές διαχείρισης του, να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους για ουσιαστική μόρφωση, υγεία, δουλειά με δικαιώματα, ελεύθερο χρόνο, πολιτισμό, κα.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές της χώρας μας δίνουν δείγματα γραφής αγωνιστικής ετοιμότητας και επαγρύπνησης  στριμώχνοντας άσχημα την κυβέρνηση, που όπου κάτσει και όπου σταθεί συκοφαντεί τους αγώνες τους, θέλοντας  να τους ταυτίσει με εγκληματικές πράξεις, αξιοποιώντας διάφορους πολυποίκιλους μηχανισμούς παρακρατικής και προβοκατόρικης δράσης.

 Όλα αυτά πήραν την απάντηση τους από τους χιλιάδες φοιτητές και νεολαίους που είναι στους δρόμους, από τα μαζικά και μαχητικά μπλοκ  που έστειλαν μήνυμα ανυπακοής και ανυποχώρητου  αγώνα μέχρι να γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών.

 Και στην Πιερία στάθηκε πολλάκις αυτό το μήνυμα με πιο σημαντικό την υπόσχεση τους ότι θα  συνεχίσουν με νέες δυνάμεις  μέχρι την νίκη.

Αυτός ο αγώνας αφορά όλο τον λαό, κοινή είναι η συμπόρευση, θα είμαστε σταθερά και με συνέπεια μαζί στους δρόμους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: