30 Μαρτίου 2021

Μέτρα στήριξης: Οι κρίσιμες λεπτομέρειες για τις αποζημιώσεις ενοικίων και το Δώρο Πάσχα


Πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που «καταβλήθηκαν αχρεωστήτως» προανήγγειλε χτες κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο βάζει μια δικλείδα ασφαλείας, ώστε σε περιπτώσεις λαθών κατά τις κατανομές των αποζημιώσεων, σε όσους δεν δικαιούνται ενίσχυση, να προβλέπεται μια αυτόματη διαδικασία επιστροφών χρημάτων. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που δε θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις και τα τεχνικά κριτήρια θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο τυχόν αποζημιώσεις που θα λάβουν με αυτόματη διαδικασία.
Αυτός, όπως, τονίστηκε χτες, είναι ένας «μοχλός» ώστε να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία για τις καταβολές αποζημιώσεων για τα κουρέματα των ενοικίων του Μαρτίου. Έτσι, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, εντός του 2ου δεκαήμερου του Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, χτες ο κ. Σταϊκούρας, για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31/1/2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.
Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Επίσης με βάση τις ανακοινώσεις, οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Απρίλιο. Αφορά τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.

Για τους ιδιοκτήτες, δε, φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% του μισθώματος ή 60% αντίστοιχα.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Ειδικά για τον Απρίλιο, συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%. Όσοι, δε, εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.
Το Δώρο Πάσχα

Στο μεταξύ με βάση τις ανακοινώσεις δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021. Κόστος ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ.

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν καταβεβλημένοι μισθοί το τετράμηνο αυτό διάστημα από την επιχείρηση θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη καταβολή για το Δώρο Πάσχα από την εργοδοσία μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου.

Με δεδομένο, όμως, ότι φέτος οι αναστολές δηλώνονται, πλέον, εκ των προτέρων, η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται ότι θα γίνει στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 210 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ασφαλιστικές εισφορές επί του επιδόματος Πάσχα, για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φέτος πάντως η διαδικασία είναι διαφορετική. Πέρυσι οι επιχειρήσεις έπρεπε να καταβάλουν συνολικά το Δώρο Πάσχα από το ταμείο τους και στη συνέχεια να πάρουν τα ποσά που αναλογούσαν στις αναστολές από το κράτος. Η προθεσμία ήταν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο καταγράφηκαν πολλά «παρατράγουδα» με καθυστερήσεις, καθώς το δημόσιο ταμείο περίμενε κοινοτικούς πόρους για να καλύψει τη δαπάνη, αλλά και κάποια φαινόμενα με πιέσεις από τους εργοδότες σε εργαζόμενους να επιστρέψουν το δώρο.



news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: