12 Μαρτίου 2021

Μόνο με εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια το «πράσινο πάσο» για τα ταξίδια

Πηγή της Ε.Ε. δήλωσε στο Euronews ότι η πρόταση για το ταξιδιωτικό «πράσινο πάσο», η οποία θα υποβληθεί στις 17 Μαρτίου για να βοηθήσει στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, θα ισχύει μόνο για τους εμβολιασμούς που γίνονται με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), με την πηγή να διευκρινίζει ότι τα εμβόλια από μη εγκεκριμένες εταιρείες δεν θα καλύπτονται από τη ρήτρα ευθύνης της Ε.Ε. και τον ποιοτικό έλεγχο που προβλέπει.



Η πηγή ανέφερε ακόμη ότι ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς κατέστησε σαφές ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να εμβολιάσουν τους πολίτες τους με άλλα προϊόντα, αλλά δεν θα τους χορηγηθεί ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό πιστοποιητικό, παρά μόνο εάν τα εμβόλιά τους προέρχονται από εγκεκριμένη εταιρεία, επί του παρόντος μία εκ των τεσσάρων Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.

Ο Ρέιντερς ανέφερε χθες ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και οι πιθανές διακρίσεις παραμένουν ως βασικές ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επεξεργάζεται την πρόταση για ταξιδιωτικό πιστοποιητικό έναντι της COVID-19. Αλλά η σημερινή διαρροή δείχνει ότι δίνεται έμφαση στην επιλογή του εμβολίου.

Στόχος του Ρέιντερς είναι η ταχεία προώθηση της πρότασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να υπάρχει πριν από το καλοκαίρι ένα «δεσμευτικό εργαλείο» για όλα τα κράτη μέλη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι θα ήταν τεχνικά δυνατό να αναπτυχθεί ένα «πράσινο πάσο» εντός περίπου τριών μηνών, χρησιμοποιώντας δεδομένα που να δείχνουν εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί, έχει ελεγχθεί αρνητικά ή έχει αναπτύξει αντισώματα μετά τη νόσο, αλλά πρέπει πρώτα να επιλυθούν πολλά πολιτικά ζητήματα.

Τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ομαλή επιστροφή στα αεροπορικά ταξίδια και ενδεχομένως να αποτρέψουν μια δεύτερη καταστροφική καλοκαιρινή σεζόν, καθώς η τουριστική βιομηχανία και οι ευρύτερες οικονομίες υποφέρουν από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, υποστηρίζουν ένα τέτοιο σύστημα, αλλά οι εταίροι τους στη βόρεια Ε.Ε., όπως η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις σχετικά με το εάν θα λειτουργήσουν τέτοια πιστοποιητικά.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: