15 Μαρτίου 2021

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

Την πρότασή του για την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία αφορούν ευρωπαϊκό χρέος που δεν θα επιβαρύνει την κάθε χώρα ξεχωριστά, επανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Όπως είπε, το Ταμείο Ανάκαμψης και η βοήθεια που θα παράσχει στις χώρες δεν είναι παρά «σταγόνα στον ωκεανό» σε σύγκριση με την αύξηση χρέους που προκαλεί η πανδημία.



Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο ιταλικό χρέος υποστηρίζει ότι έχει επιβεβαιωθεί στις προβλέψεις του για την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στήριξης πριν από ένα χρόνοα, καθώς από τα ποσά που θα λάβει η Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο μέρος τους (120 δισ.) θα είναι δάνεια.

Εξηγεί ότι τα δάνεια «δεν μπορούν να βελτιώσουν το πρόβλημα του κινδύνου της χρεοκοπίας», διότι «μόνο περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων, που θα διανεμηθούν σε διάστημα έξι ετών, με ρυθμό 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Σε σύγκριση με την αύξηση του χρέους της Ιταλίας, τόσο ιδιωτικού όσο και δημόσιου, αυτό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό ή, πιο επιστημονικά, είναι ασήμαντα μακροοικονομικά. Συμπερασματικά, δυστυχώς, αυτό που είπα πριν από ένα χρόνο επιβεβαιώνεται πλήρως», λέει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τονίζει ότι η πρόταση του ΜέΡΑ25, την οποία χαρακτηρίζει απολύτως έγκυρη, είναι να εκδώσει ένα 30ετές ομόλογο «ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ και να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα, βάσει μιας αυτοματοποιημένης φόρμουλας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νέο χρέος θα είναι ευρωπαϊκό - σε αντίθεση με τη ρύθμιση του Ταμείου Ανάπτυξης που επιβαρύνει αντίστοιχα την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα ή τη Γερμανία».

Επίσης, σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να πιστώνει τη βοήθεια «στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ευρωπαϊκής οικογένειας άμεσα», φέρνοντας ως παράδειγμα την πρακτική των ΗΠΑ και από τους δύο προέδρους τους, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, στα προγράμματα στήριξης έναντι της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Και τρίτον, προτείνει η Ευρώπη να επενδύσει «κεντρικά» στη δημιουργία μιας «Πράσινης Ένωσης Ενέργειας» που θα φτάνει το 5% του ΑΕΠ της Ευρώπης και θα χρηματοδοτείται από τα κέρδη των ομολόγων στα οποία επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη στήριξη της ΕΚΤ.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτιμά επίσης ότι η Ευρώπη θα βγει από την υγειονομική κρίση «πολύ πιο αδύναμη», καθώς οι επενδύσεις έχουν πέσει κατά 50% και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σημειώνει ότι «πορεύεται με πυξίδα ευσεβείς πόθους».

Και εξηγεί ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 γιατί το δημόσιο χρέος της ανέβηκε στα 300 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ έπεσε στα 220 δισ. και το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ. «Σήμερα, το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 355 δισ., το ΑΕΠ έχει φτάσει στα 166 δισ. και το έλλειμμα του προϋπολογισμού υπερβαίνει το 10%», σημειώνει.

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: