28 Μαρτίου 2021

Εστίαση: Η πιθανότερη ημερομηνία για άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους - Τι θα γίνει με σχολεία και τουρισμό

Μήνας επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα θα είναι όπως φαίνεται ο Απρίλιος. Το στίγμα των προθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου έδωσε το πρωί ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος ο οποίος, αναφερόμενος στα self test, έκανε λόγο για συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου προκειμένου να υπάρξει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης. 

Όπως είπε μιλώντας στο MEGΑ, ο στόχος είναι στις αρχές Απριλίου να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα, ξεκινώντας με το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ενώ στα μέσα του μήνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ανεβάσει ρολά η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που όπως έγραφε από χθες το enikos.gr, έχει "κλειδώσει" για τις 5 Απριλίου. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, με τους ειδικούς να τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας των μικρών καταστημάτων και όχι των μεγάλων εμπορικών κέντρων, όπου θα ήταν πιθανότερο να επικρατήσει συνωστισμός. Στο πλαίσιο αυτό, οι λοιμωξιολόγοι φέρονται να δίνουν το "πράσινο φως” ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, με το σκεπτικό ότι ήδη οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται αυτή τη στιγμή για την μετάβαση στα κομμωτήρια. Συνεπώς, η επόμενη Δευτέρα είναι η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, εφόσον όλα πάνε καλά επιδημιολογικά.

Στη συνέχεια, αναμένεται να επιχειρηθεί ένα δειλό άνοιγμα της εστίασης, αρχικά στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων, με αποστάσεις και αυστηρή τήρηση των μέτρων. Η επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης τοποθετείται χρονικά πιθανότατα μεταξύ 15 και 20 Απριλίου, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίξουν στις 5 Απριλίου, με υποχρεωτικά self test από μαθητές και καθηγητές κάθε Δευτέρα. Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν πως το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά την επόμενη εβδομάδα για το θέμα. Τότε, θα εξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφασίσουν για το αν θα δώσουν το “πράσινο φως”, ώστε να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 5 Απριλίου. Σημειώνεται, πάντως, πως οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση στο ΕΣΥ.

"Η συμπληρωματική στρατηγική του self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα διαφορετικό, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας. Σε αυτό το νέο πλαίσιο η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης" είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής. Ο κ. Σκέρτσος πάντως με τις σημερινές του δηλώσεις έδειξε άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. "Ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει περισσότερο καιρό κλειστή από την πρωτοβάθμια και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια και σίγουρα την εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου και μετά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Ο κ. Σκέρτσος ρωτήθηκε και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπε ότι "δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να μιλήσουμε γι' αυτό. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα το συζητήσουμε αργότερα, όταν θα έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό". Ωστόσο, λίγο αργότερα διευκρίνισε ότι αναφερόταν στις υπερτοπικές/ διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όταν έλεγε ότι "είναι ένα μέτρο που θα το συζητήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό".
Τουρισμός

Στις 14 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας, όπως επιβεβαίωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο MEGA. "Ισχύει το 14 Μαΐου. Ισχύει όμως και μια πιλοτική ούτως ή άλλως εν δυνάμει έτσι επανεκκίνηση η οποία πρέπει να σας πω ότι έχει ξεκινήσει ήδη με το Ισραήλ .Ήδη από προχθές με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα μπορούν οι Ισραηλινοί να έρχονται στη χώρα μας, έχοντας βέβαια κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου και έχοντας κάνει τεστ pcr εντός 3 ημερών. Οπότε όλο αυτό το κομμάτι σίγουρα αποτελεί μια πιλοτική βάση. Αντιλαμβανόμαστε το εάν έρθει κάποιος ή όχι μένει στη διακριτική του ευχέρεια ", είπε η υφυπουργός.

Και επανέλαβε ότι, για να εισέλθουν στην Ελλάδα τουρίστες θα χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ pcr αλλά ίσως και βεβαίωση για νόσηση από τον ιό. "Όλα αυτά θα πιστοποιούνται με ένα πιστοποιητικό της ΕΕ" είπε, σημειώνοντας ότι στις πύλες εισόδου της χώρας θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ.

Επιπλέον γνωστοποίησε, ότι υπάρχει η σκέψη να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι του τουρισμού. Εκτίμησε ότι η επικείμενη τουριστική σεζόν θα έχει αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ έκανε λόγο για πιθανή παράταση της σεζόν. "Θα πάμε καλύτερα από πέρυσι" υποστήριξε.

Μεταξύ άλλων μίλησε και για την επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων για τον τουρισμό. "Να ενημερώσω ότι τα πρωτόκολλα από την επιτροπή πέρασαν, οπότε σύντομα θα υπάρχει και η επικαιροποιημένη μορφή για τη χρήση φέτος, για την εφαρμογή .Είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο χάρη στους επιχειρηματίες, στους εργαζομένους , στο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο υποστήριξε πέρυσι νομίζω με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση σε μεγάλο βαθμό . Όλο αυτό το κομμάτι της ασφαλούς μετάβασης των ταξιδιωτών, το πιστώνονται αυτοί, το πιστώνονται οι ίδιοι .Και φέτος μπορούμε να πούμε ότι με περισσότερα εργαλεία και περισσότερα όπλα στην φαρέτρα μας θα προχωρήσουμε αυτή τη δύσκολη σεζόν", είπε η κ. Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με με πληροφορίες η ΚΥΑ αυτή θα επικαιροποιηθεί και ενδεχομένως εκεί να δούμε αν θα μπορούν να έρχονται ταξιδιώτες και από άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά. Έτσι, επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της Realnews την Κυριακή 21 Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο ο τουρισμός ανοίγει μέσα στον Απρίλιο, έστω και με αυτά τα μέτρα για τους εμβολιασμένους επισκέπτες. Σημειώνεται, επιπλέον, σύμφωνα με το κυριακάτικο δημοσίευμα της Realnews, ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την επιτροπή λοιμωξιολόγων, επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα ανοίξουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ σε λειτουργία κοντά στις πύλες εισόδου της χώρας θα βρίσκονται ξενοδοχεία καραντίνας.

 

 enikos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: