20 Μαρτίου 2021

Ψυχο-γραφήματα: Αποσύνδεση από τον εικονικό κόσμο – Σύνδεση με την πραγματική ζωή

Ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που φοβούνται μήπως χάσουν ό,τι συμβαίνει; Ανησυχείς μήπως οι άλλοι ζήσουν μία πιο ικανοποιητική εμπειρία από σένα, στην οποία εσύ θα απουσιάζεις; Σε καταβάλλει το άγχος όταν βρίσκεσαι αρκετές ώρες μακριά από το facebook λόγω εργασίας ή άλλων δραστηριοτήτων; Τότε ναι, είσαι και εσύ ‘’μπλεγμένος’’ στη νέα τάση FOMO (fear of missing out). Πρόκειται για μία τάση που γεννήθηκε από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κυρίως όμως από το facebook.

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία μορφή κοινωνικού άγχους, που χαρακτηρίζεται από την διαρκή επιθυμία του ατόμου να παραμένει συνεχώς συνδεδεμένο με το τι κάνουν οι άλλοι. Περιλαμβάνει τον φόβο του να μη χάσεις κάτι ιδιαίτερο, μία αξιοσημείωτη εμπειρία ή ακόμα και φόβο του ότι περνάς τον χρόνο σου λανθασμένα και θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνεις. Φοβάσαι πως αν απουσιάζεις πολλή ώρα από τα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης θα χάσεις τις κοινωνικές σου επαφές, τους ‘’φίλους’’ σου. Σου ακούγεται πολύ μακρινό και ότι δεν πρόκειται να το βιώσεις; Και όμως τα ποσοστά των ατόμων που βιώνουν τον “φόβο μήπως χάσουν κάτι” έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Το να ανησυχεις για το αν περνας καλα σιγουρα ειναι κατι που απο μονο του ειναι ψυχοφθορο και απομακρυνει την χαρα και την ευχαριστηση απο κοντα σου.

Τα κακά νέα είναι πως όλο αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε εξάρτηση από το Διαδίκτυο, ακόμη και σε καταθλιπτική διαταραχή. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις αυτή την κατάσταση, τρόποι να αρχίζεις να ζεις. Ας δούμε κάποιους από αυτούς:
  1. Πιάσε χαρτί και μολύβι και κατέγραψε τους στόχους σου. Φτιάξε μία λίστα με τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις στο άμεσο μέλλον. Τι θα ήθελες να πετύχεις σε ένα μήνα; Πώς θα ήθελες να είσαι σε μία βδομάδα από τώρα; Τι είναι άμεση ανάγκη να κάνεις στην εργασία σου; Υπάρχει κάποιο μέρος που θα ήθελες να πας και όλο το αναβάλλεις; Βάλε στη λίστα σου τις προτεραιότητες σου και προγραμμάτισε τις. Οι λίστες δίνουν μία αίσθηση ελέγχου, σε καθησυχάζουν και παράλληλα σε κινητοποιούν να δράσεις.
  2. Πήγαινε έναν περίπατοΞέρω πως ακούγεται τετριμμένο, αλλά το περπάτημα θα σε απομακρύνει από την πηγή άγχους, θα ΄΄καθαρίσει΄΄ τις αρνητικές σου σκέψεις και θα σε κάνει να νιώσεις fit.
  3. Νιώσε ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχεις ζήσει, που ζεις και που έχεις και όχι για όλα εκείνα που ζουν οι άλλοι.
  4. Ανακάλυψε ένα καινούριο χόμπιΥπάρχει κάτι που σου αρέσει και θα ήθελες να δοκιμάσεις εδώ και χρόνια και ακόμα να το τολμήσεις; Ήρθε ή ώρα να το κάνεις. Θα ανακαλύψεις καινούριες πλευρές του εαυτού σου και σίγουρα θα πάψει να σε απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι στον κόσμο του διαδικτύου χωρίς εσένα.
  5. Θυμήσου πως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται. Οι ‘’τέλειες’’ ζωές των άλλων είναι λιγότερο ιδανικές από όσο φαντάζεσαι, η δική σου ζωή είναι πολύ καλύτερη από όσο πιστεύεις. 
  6. Απενεργοποίησε για λίγο τις ηλεκτρονικές συσκευές. Απομακρύνσου από το κινητό, τον υπολογιστή, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για λίγες μέρες. Ήρθε η ώρα να συναντηθείς με τους ανθρώπους που εκτιμάς πρόσωπο με πρόσωπο, να δημιουργήσεις πραγματικές στιγμές και όχι εικονικές. Ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείς από τον λογαριασμό σου στο facebook και να συνδεθείς πραγματικά και αυθεντικά.
  7. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Η σύγκριση αποτελεί ένα “πράσινο τερατάκι” που σε ακολουθεί παντού και σε κάνει να αξιολογείς οτιδήποτε ζεις ως ανούσιο, μειώνοντας την προσωπική σου αυτοεκτίμηση. Αναλογίσου, το αξίζεις αυτό;

Το Fomo είναι μια κοινωνική πραγματικότητα και το σίγουρο είναι πως δεν θα πάψει να υπάρχει από τη μία στιγμή στην άλλη. Πως θα ήταν για σένα όμως να σταματήσεις να δημιουργείς μία ιδανική εικόνα προς τα έξω και να στρέψεις τον φακό σε όλα αυτά που βιώνεις προς τα μέσα, κάνοντας μία στροφή στην εσωτερική σου ζωή, σ’ αυτήν που δεν μοιράζεσαι, αλλά σ’ αυτήν που ζεις πραγματικά; 


Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγο – Οικογενειακή Σύμβουλο

Πηγή: The Psy Trap

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: