18 Μαρτίου 2021

Βρετανία: Απότομο «φρένο» στους εμβολιασμούς, λόγω προβλημάτων στην προμήθεια σκευασμάτων

Προσωρινό «πάγωμα» των εμβολιασμών σε άτομα άνω των 50 ετών

Στην πρώτη σοβαρή κρίση βυθίζεται το -εξαιρετικά επιτυχημένο μέχρι σήμερα- πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στη Βρετανία, μετά την χθεσινοβραδινή ειδοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας Αγγλίας (NHS) για ξαφνικές ελλείψεις στην προμήθεια εμβολίων για τέσσερις εβδομάδες.
Ήδη, τα κέντρα εμβολιασμού έλαβαν ειδοποίηση να μην κλείνουν νέα ραντεβού για όλο τον Απρίλιο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την ώρα που ο σχεδιασμός προέβλεπε να αρχίσει ο εμβολιασμός για όσους είναι κάτω των 50 ετών.
Πλέον, η χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μετατίθεται για τον Μάιο, θέτοντας εν αμφιβόλω τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για εμβολιασμό όλων των ενήλικων Βρετανών μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αλλά και για τη σταδιακή άρση του lockdown.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, τονίζοντας ότι η χώρα παραμένει «σε καλό δρόμο» για την άρση των περιοριστικών μέτρων. 


Σύγχυση με τα αίτια των καθυστερήσεων
Μιλώντας ανωνύμως στα βρετανικά ΜΜΕ, πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ κάνουν λόγο για σειρά «θεμάτων παραγωγής»: από προβλήματα στην παραγωγή των εμβολίων της AstraZeneca στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Serum Institute της Ινδίας, έως «ζήτημα επανεξέτασης μιας μεγάλης παρτίδας εμβολίων, χωρίς να κατονομάζουν τον κατασκευαστή», όπως αναφέρει η Daily Mail.
Εκπρόσωπος της AstraZeneca έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη γραμμή ανεφοδιασμού της Βρετανίας. «Δεν αναφέρονται προβλήματα στην εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν υπάρχει κάποιο επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεών μας». «Υπάρχουν επίσης αναφορές για προβλήματα σε θέματα παραγωγής και με τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson», σημειώνει η Daily Mail, επικαλούμενη πηγές.
Συνεχίζεται η κόντρα με την Ε.Ε.
Το βρετανικό «φρένο» στους εμβολιασμούς έρχεται στον απόηχο των νέων προειδοποιήσεων της Ε.Ε. για περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων, που παρασκευάζονται στην ηπειρωτική Ευρώπη, προς τη Βρετανία.
Πάντως, με διαρροές στα βρετανικά ΜΜΕ, κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές τονίζουν ότι οι ξαφνικές ελλείψεις σε εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνδέονται με την κλιμακούμενη ρήξη με τις Βρυξέλλες.
Παρ’ όλα αυτά, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ραάμπ, έσπευσε να κατηγόρησε την Ε.Ε. για αυταρχικές μεθόδους.

Στο Λονδίνο, εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι φωνές υπέρ της διενέργειας έρευνας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υγειονομική κρίση.

 

Σε δημοσκόπηση του Guardian, το 47% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ αυτής της προοπτικής, ενώ στις σχετικές εκκλήσεις γιατρών, υγειονομικών και συγγενών θυμάτων της Covid-19 προστέθηκε από χθες και αυτή του Ντόμινικ Κάμιγκς, πρώην επικεφαλής συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: