26 Μαρτίου 2021

Lockdown: Χωρίς αποφάσεις η συνεδρίαση των ειδικών - Η σκέψη για τα σχολεία

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε η τακτική συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, καθώς και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Ωστόσο, δεν υπήρξαν εισηγήσεις και αναμένεται νέα σύσκεψη από την επόμενη εβδομάδα για επανεκτίμηση των δεδομένων.

Μία σκέψη που έπεσε στο τραπέζι ήταν να ανοίξουν τα σχολεία στις 5 Απριλίου και να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, παρόλα αυτά για την ώρα δεν προχώρησε κάποια τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, θα ανακοινωθεί πως θα είναι υποχρεωτική η δήλωση του αποτελέσματος που θα προκύπτει από τα self test κορονοϊού τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται στους πολίτες από τις αρχές του επόμενου μήνα στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα την υποχρεωτικότητα των self τεστ, δηλαδή οι πολίτες να δηλώνουν το αποτέλεσμα, ωστε να συνεισφέρουν την επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας.

Επίσης δεν αποκλείεται για κάποια επαγγέλματα να υπάρχει αυστηρή σύσταση για διενέργεια τεστ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναμένεται να διευκρινίσει επίσης ότι τα τεστ που θα δίνονται στους πολίτες και τα οποία κυκλοφορούν ήδη σε χώρες της Ευρώπης, θα φέρουν τις απαραίτητες ευρωπαϊκές σημάνσεις και τα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Νωρίτερα, περιγράφοντας τις συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής, ο Eυάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέφερε πως η αποκλιμάκωση δεν θα είναι σε μία εβδομάδα, αλλά θα πάρει αρκετό καιρό.

"Ο Απρίλιος με τον έναν ή το άλλο τρόπο θα είναι επιβαρυμένος, ωστόσο θεωρώ πως μπορούμε να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα λόγω εμβολιασμών", τόνισε μιλώντας στον ANT1.

Ο καθηγητής ανέφερε πως το θέμα με τα μέτρα είναι δύσκολο, οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν, αλλά είναι δύσκολο να στηρίζονται στα νούμερα, καθώς αυτά θα παραμείνουν ψηλά.

Μάλιστα στην ερώτηση αν θα γιορτάσουμε Πάσχα, ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: