23 Απριλίου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει ως τις 10 Μαΐου - Για ποιους λόγους επιτρέπεται κατ' εξαίρεση

Σύμφωνα με όσα είπε και με βάση τη νέα ΚΥΑ, που τίθεται σε ισχύ έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. 

Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Κατ'εξαίρεση επιτρέπεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι:
Μετακινούνται από και προς την εργασία, με την επίδειξη των εγγράφων και τον τρόπο που προβλεπόταν έως σήμερα.

Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

  • Μετακινούνται για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής
  • Μετακινούνται εφάπαξ σε μόνιμο τόπο κατοικίας.

  • Μεταβαίνουν σε κηδεία.

Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

  • Εξαιρείται προβλέπεται ακόμη για τη μετάβαση διαζευγμένων ή γονέων σε διάσταση, για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα τέκνα τους.

Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
 

Απαγορεύεται ο συνδυασμός των εγγράφων μετακίνησης για εργασία με το Ε1

Σημειώνεται ακόμη, πως δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός των εγγράφων για μετακίνηση λόγω εργασίας με το Ε1 για μετάβαση σε μόνιμο τόπο κατοικίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Σημειώνεται τέλος, πως η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε περίπτωση βεβαίωσης παράνομης μετακίνησης, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ και πρόστιμο 500 ευρώ σε περίπτωση εντοπισμού ψευδούς δήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: