19 Απριλίου 2021

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία -1.100 νέες εισαγωγές το περασμένο 48ωρο


Με φόντο τις εικόνες του συνωστισμού είτε σε εμπορικούς δρόμους είτε στα πάρτυ σε πλατείες στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας και με την αγωνία Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και κυβέρνησης για το αν μπορεί να ελεγχθεί ακόμη και μικρή αναζωπύρωση της επιδημίας κορωνοιού, ολοκληρώθηκε ένα βαρύ για το σύστημα υγείας Σαββατοκύριακο.

Σχεδόν 1.100 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid -19 σε όλα τα νοσοκομεία, με τις μισές από αυτές στην Αττική, ήταν το αποτύπωμα της επιδημίας στο ΕΣΥ το περασμένο 48ωρο. Παράλληλα, οι 1.328 ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης), από τους οποίους οι 841 είναι διασωληνωμένοι δίνοντας σκληρή μάχη με τον κορωνοιό, συμπληρώνουν την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία προδιαγράφοντας έναν Γολγοθά που θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα.

Στην Αττική νοσηλεύονταν χθες βράδυ 2.583 ασθενείς, εκ των οποίων οι 428 διασωληνωμένοι. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας έσπασε το φράγμα των 1.500 νοσηλευομένων, ενώ στα νοσοκομεία της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας βρίσκονταν άλλοι 866 ασθενείς. Ακόμη, 142 ήταν οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοιού στα νοσοκομεία της Κρήτης.


Το περασμένο 48ωρο κατέληξαν 132 ασθενείς λόγω κορωνοιού, ενώ από την 1η Απριλίου οι νεκροί ανέρχονται σε 1.371.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.829 νέα κρούσματα κορωνοιού, περισσότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (αύξηση κατά 6%). Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, τα 917 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 225 στη Θεσσαλονίκη.


Προχθές, τα κρούσματα ήταν 2.411 -αριθμός ελαφρώς μειωμένος
σε σχέση με τα 2.801 κρούσματα του Σαββάτου 10 Απριλίου.

Η διακύμανση της επιδημίας που δείχνει η σύγκριση των νέων μολύνσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου με εκείνες του αμέσως προηγούμενου, δεν επιτρέπει ασφάλεια στις εκτιμήσεις των ειδικών περί της κυκλοφορίας του ιού, άρα και περί του ελέγχου της επιδημίας.

Ωστόσο, οι προβλέψεις των ειδικών για αυτήν την εβδομάδα είναι σαφείς και δυσοίωνες σε ό,τι αφορά τις νέες εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ καθώς και σε ό,τι αφορά τις απώλειες λόγω της covid-19. Όπως επισήμανε την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, αναμένονται αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και 90-100 θάνατοι ημερησίως μέχρι την Κυριακή των Βαίων - μετά ελπίζεται να σταθεροποιηθούν οι σχετικοί "σκληροί" δείκτες της επιδημίας.

Από σήμερα όμως αναμένεται και αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, λόγω της επέκτασης των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) και σε άλλες ομάδες πληθυσμού εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Λυκείου. Υπενθυμίζεται ότι θα υποβάλλονται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως σε self test οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων, στην εστίαση, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα δικαστήρια κα.




protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: