1 Απριλίου 2021

Κορονοϊός: Καταστράφηκαν κατά λάθος 15 εκατ. εμβόλια της Johnson & Johnson

Περίπου 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson καταστράφηκαν σε εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη εξαιτίας ανθρώπινου λάθους. Η καταστροφή τόσων δόσεων του εμβολίου ενδέχεται να καθυστερήσει τον εφοδιασμό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους The New York Times.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα πριν από μερικές εβδομάδες, υπάλληλοι του εργοστασίου, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions, εταίρος της Johnson & Johnson, μπέρδεψαν τη δραστική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του προϊόντος.

Η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των κατεστραμμένων δόσεων του εμβολίου αλλά ανέφερε ότι κατά τον επιτόπιο έλεγχο ποιότητας "εντοπίστηκε παρτίδα φαρμακευτικής ουσίας που δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια ποιότητας της Emergent BioSolutions". Το εργοστάσιο "δεν έχει ακόμη λάβει άδεια να κατασκευάζει τη δραστική ουσία του εμβολίου μας" για τον νέο κορονοϊό, πρόσθεσε. Η εταιρεία τόνισε ότι η συγκεκριμένη ποσότητα "ουδέποτε έφθασε (...) στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας μας" και πως δεν συσκευάστηκε.

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενημερώθηκε και αποφασίστηκε να σταθούν "επιπλέον ειδικοί" επιτόπου για να επιβλέπουν τη διαδικασία παραγωγής, πάντα σύμφωνα με την Johnson & Johnson.

"Σε συντονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, τα μέτρα που λάβαμε θα μας επιτρέψουν να παραδώσουμε με κάθε ασφάλεια 24 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο", διαβεβαίωσε η εταιρεία.

Οι New york Times διευκρίνισαν ότι δεν επηρεάστηκαν οι δόσεις του εμβολίου που παραδίδονται το τρέχον διάστημα στις ΗΠΑ, καθώς έχουν κατασκευαστεί στην Ολλανδία. Όμως μελλοντικές παραδόσεις αναμένεται να προέλθουν από αυτό το εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη, όπου η χορήγηση άδειας για την παραγωγή του εμβολίου καθυστερεί, σύμφωνα με τους Τάιμς.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό χορηγείται σε μία δόση κάτι που σημαίνει ότι 15 εκατομμύρια δόσεις αρκούσαν για να εμβολιαστούν 15 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: