1 Απριλίου 2021

Μπ. Σκούφα: «Στήριξη του οδικού τουρισμού και στελέχωση των συνοριακών σταθμών. Να μην επαναληφθούν οι παλινωδίες του 2020»

Μια «ανάσα» πριν από την έναρξη του Τουρισμού, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά εμφανίζεται ανέτοιμη να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία έχουν επισημανθεί εδώ και αρκετούς μήνες, από τους τουριστικούς φορείς της χώρας. 

Τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς και η αδιαφορία της κυβέρνησης κυρίως σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό και κατ΄επέκταση τις περιοχές στις οποίες αυτός αποτελεί κινητήριο δύναμη, όπως η Πιερία αλλά και η Β. Ελλάδα γενικότερα, επισημαίνουν και αναδεικνύουν σε ερώτησή τους η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, η Τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου κι ακόμη 29 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Οι κλειστές πύλες εισόδου και η οικονομική ασφυξία

Στην Πιερία, όπως και στη μεγάλη πλειοψηφία των Περιφερειακών Ενοτήτων της Επικράτειας, η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίου μεγέθους. Ο οδικός τουρισμός για κάποιες περιοχές της χώρας μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, και βεβαίως για την Πιερία, είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης σε αυτές. Αυτός,  ο μόνος τρόπος εισόδου τουριστών στη χώρα μας παραμελήθηκε ή δεν λήφθηκε καν υπόψη  από την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2020, την ώρα που οι κραυγές αγωνίας των επαγγελματιών του τουρισμού, έφταναν στα αυτιά όλων, πλην της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων τουριστών, δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος της πατρίδας μας  με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των τουριστικών επιχειρήσεων γενικότερα της Βόρειας Ελλάδος.

Ανέτοιμη η Κυβέρνηση αποφασίζει τουρισμό «δυο ταχυτήτων»

Φέτος εκτός από το γεγονός ότι μέχρι τώρα  εξακολουθεί να παραμένει μία και  μοναδική ουσιαστικά χερσαία πύλη εισόδου στη χώρα ο Προμαχώνας, η κυβέρνηση θεώρησε σωστό να δημιουργήσει δυο ταχυτήτων περιοχές με διαφορετική μεταχείριση των οδικών τουριστών στη χώρα μας. Ενώ σε όσους έρχονται  με κάθε μέσο (οδικώς ή αεροπορικώς) επισκέπτες της χώρας μας απαιτείται αρνητικό μοριακό τέστ (PCR) 72 ωρών, επιλεκτικά και μόνο σε αυτούς που έρχονται οδικώς απαιτείται επιπρόσθετα επιτόπιο αρνητικό rapid test με μοναδική απαίτηση στο αεροπορικό κομμάτι την συμπλήρωση της φόρμας PLF.

Τουρισμός με ασφάλεια και σχέδιο

Όλα αυτά, και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στις 14.05.2021 προοιωνίζουν για τους οδικούς τουρίστες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία, και ουσιαστικά έμμεση «παρότρυνση» χρησιμοποίησης της αερομεταφοράς για την έλευση -των ιδίων ουσιαστικά τουριστών- στην χώρα μας, με προφανείς καταστροφικές επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις τόσο της Πιερίας όσο και γενικότερα της υπόλοιπης Βόρειας και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα τρία τελευταία έτη, οι τρεις σταθμοί με τον μεγαλύτερο όγκο κίνησης (έρευνα ΙΝΣΕΤΕ), ήταν σταθερά ο Προμαχώνας, οι Εύζωνοι και η Νυμφαία. Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι προκειμένου να εξυπηρετηθεί το οδικό τουριστικό ρεύμα και η τουριστική κίνηση για το τουριστικό έτος 2021, θα πρέπει να λειτουργήσουν τουλάχιστον και οι τρεις αυτοί σταθμοί κι όχι μόνον ο Προμαχώνας.

Στην ερώτηση ζητείται ενημέρωση ως προς την ετοιμότητα σε ό,τι αφορά  τον τρόπο προώθησης του εθνικού τουριστικού προϊόντος το καλοκαίρι του 2021, με τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τον σχεδιασμό για την προστασία από τον covid19, την στελέχωση των συνοριακών σταθμών των οδικών πυλών και γενικότερα τον χρονικό προγραμματισμό της Κυβέρνησης για το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: